О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  18.11.2019г.                                гр.Ямбол

Ямболският окръжен съд,                                           гражданско отделение, втори  състав

На 18.11.2019 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                         ВЕСЕЛА СПАСОВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз.гр.дело № 322 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. ГПК.

Образувано е по въззивна жалба на "Фиш Комерс - 2002"ЕООД гр.Ямбол, подадена от адв.В.Л., срещу Решение №588/02.10.2018г. на Ямболски районен съд, постановено по гр.д.№1619/2017г., с което е отхвърлен предявения от въззивното дружество против "МЛ Груп"ООД гр.София иск по чл.34 ЗЗД за връщане на складова база - търговски обект в гр.Ямбол с идентификатор 87374.550.10.11.5 по КК на гр.Ямбол, който обект е подробно индивидуализиран, и е отхвърлен предявения от въззивното дружество против К. Й. К. *** в качеството му на ЕТ" Конкурент- К. К." иск по чл.55, ал.1 ЗЗД за връщане на същия търговски обект.

ЯОС намира, че следва да прекрати производството по въззивната жалба, като преждевременно образувано, поради неизпълнена изцяло процедура по чл.259 - чл.263 ГПК. Съгласно посочените правни норми, жалбата срещу решението се подава чрез съда, който е постановил акта. Този съд следва да извърши проверка за редовността на жалбата, съобразно изискванията на чл.260, чл.261 и чл.262 ГПК, както и да извърши размяната на книжа между страните съгласно изискването на чл.263, ал.1 ГПК. След изтичане на срока за отговор на жалбата, на основание чл.263,ал.5 ГПК съдът следва да изпрати на горестоящия съд жалбата с отговора, ако е подаден такъв, заедно с делото - за произнасяне.

В случая е установено от данните по делото, че ответникът К. Й. К. е починал преди датата на постановяване на първоинстанционното решение - на 30.09.2018г., като негови наследници по закон са двамата му синове - И. К.К. и А.К.К.. В нарушение на чл.227 ГПК ЯРС не е конституирал като страна в процеса- ответник наследникът И. К. и не връчил на тази страна препис от постановеното решение, не е връчил на тази страна и препис от въззивната жалба със срок за отговор по реда на чл.263 , ал.1 ГПК.   

Тъй като в случая процедурата по администриране на въззивната жалба не е извършена изцяло, жалбата следва да се изпрати за администриране на ЯРС, който да конституира всички наследници на починалата страна, да им връчи обжалваното решение, да укаже на въззивника да представи препис от жалбата за връчването й на новоконституирания наследник И. К. (чл.262 ГПК) и да извърши размяната на книжа по реда на чл.263, ал.1 ГПК.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№322/2019г. по описа на ЯОС

ВРЪЩА гр.д.№1619/2017г. на ЯРС, ведно с възгр.д.№322/2019г. на ЯОС, за изпълнение на указанията в съответствие с мотивите на настоящето определение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                          ЧЛЕНОВЕ: 1

 

                                                                                             

 

                                                                                                  2.