О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                           28.11.2019 година                        гр.Ямбол

 

 

Ямболският окръжен съд,  І-ви въззивен граждански състав, 

на  28.11.2019  година, в закрито заседание в следния състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                  ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА 

                                                                       МАРТИНА КИРОВА

 

като разгледа докладваното от съдия М. Кирова

в.ч.гр.д. 310/2019г. по описа на ЯОС,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.274 и сл. вр. с чл.418, ал.4 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на ОБЩИНА СТРАЛДЖА, с ЕИК 000970432, представлявана от А.К.К. – К., чрез пълномощника му - адв.А.К. ***, против Разпореждане №1989/20.08.2019г., постановено по ч.гр.д.№ 2923/2019г. по описа на РС-Ямбол, с което е отхвърлено заявлението на жалбоподателя за издаване на Заповед за незабавно изпълнение по чл.417 ГПК и изпълнителен лист срещу „АНБ ЕКОТЕРА”ООД с ЕИК 204134187, със седалище и адрес на управление – с.Иречеково, общ.Стралджа, обл.Ямбол, ул.”Батак” №3, представлявано от А. М. Г. и М.А. Г., в качеството им на Управители, за залащане на сумата от 4 000.00 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на заявлението в съда до окончателното изплащане на вземането, както и направените по делото разноски в размер на 450.00 лева.

В частната жалба са наведени доводи за незаконосъобразност на обжалваното разпореждане. Твърди се, че неправилно РС-Ямбол е отказал издаване на Заповед за изпълнение по чл.417 от ГПК с аргумент за липса на нотариална заверка на представения Договор за наем, на който се основава вземането, очевидно приемайки, че конкретният случай попада в хипотезата на чл.417 т.3 от ГПК. Поддържа се, че се претендира издаване на Заповед за незабавно изпълнение въз основа на документ по чл.417 т.2 от ГПК, с който се установява вземане на общината – заявител, какъвто е представеният Договор за наем и анекс към него. Поради това Общината – жалбоподател заявява искане за отмяна разпореждането на РС-Ямбол и за издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на чл.417 т.2 от ГПК.

В съответствие с разпоредбата на чл.418, ал.4 от ГПК не е осъществена от районния съд процедура по връчване на препис от частната жалба.

ОС-Ямбол след като взе предвид оплакванията в частната жалба и след преценка на събраните по делото доказателства, намира от фактическа и правна страна следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл.418, ал.4 от ГПК от процесуално легитимирана страна, имаща правен интерес от обжалване, срещу съдебен акт от категорията на обжалваемите, поради което е процесуално допустима.

Формираната и изложена в мотивите на разпореждането от първоинстанционния съд фактическа обстановка е пълна и кореспондираща със събраните доказателства, поради което и на основание чл.278, ал.4 във вр. с чл.272 от ГПК не следва да бъде преповтаряна.

Разгледана по същество, след преценка на доказателствата и възраженията на жалбоподателя, частната жалба се намери от ЯОС за неоснователна, а атакуваното разпореждане на РС-Ямбол за правилно, но по съображения, различни от тези на първоинстанционния съд.

За да отхвърли заявлението на Община Стралджа за издаване на Заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, със съдържанието посочено по-горе, РС-Ямбол е приел, че представените от Общината – заявител документи – Договор за наем на язовири от 29.12.2016г. и анекс към него от 04.07.2017г., не са с нотариална заверка на подписите по смисъла на чл.417 т.3 от ГПК и не удостоверяват подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника – „АНБ ЕКОТЕРА”ООД. Настоящият съдебен състав не споделя това становище и намира, че то няма опора в закона и доказателствата по делото.

Съгласно чл.417 т.2 от ГПК заявителят може да иска издаване на Заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на документ или извлечение от счетоводните книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките. Приложените към заявлението на общината – заявител документи, посочени по-горе, представляват документи, с които се установява вземане на община Стралджа и с оглед на това съставляват основание по чл.417 т.2 от ГПК, а не както е приел РС-Ямбол в атакуваното разпореждане.

Съгласно чл.418 ал.2 от ГПК, за да бъде допуснато незабавно изпълнение на заявеното вземане, необходимо е документът, на който се основава това вземане, да е редовен от външна страна и да удостоверява подлежащо на изпълнение вземане, т.е. вземане, което е изискуемо. Но когато според представения документ изискуемостта на вземането е в зависимост от изпълнението на насрещно задължение или от настъпването на друго обстоятелство, изпълнението на задължението или настъпването на обстоятелството трябва да бъдат удостоверени с официален или с изходящ от длъжника документ по смисъла на чл.418 ал.3 от ГПК.   

Видно от представените документи - Договор №Д-1126/29.12.2016г. за наем на общински язовир ПИ №000172 в землището на с.Иречеково и Анекс Д-1126 #1/04.07.2017г., същите съдържат данни за индивидуализацията на длъжника и за източника на задължението, конкретно договорната клауза на чл.17/5/ от сключения Анекс, по силата на която наемателят – „АНБ ЕКОТЕРА”ООД се е задължил да възстанови сумите за глоби и санкции на Община-Стралджа за установени административни нарушения и допуснати неизправности по техническа и безопасна експлоатация на язовирни стени и съоръженията към тях,наложени от органите на ДАМТК, Басейнова дирекция и др. по Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническа и безопасна експлоатация на язовирни стени и съоръжения към тях. Но тези документи, съставляващи изпълнителното основание, не съдържат информация за размера на дълга, който се претендира, както и за обстоятелствата, поради които претендираната сума е станала дължима. Данни за размера на дълга се съдържат извън документите, съставляващи изпълнително основание по чл.417 т.2 от ГПК, а именно - в приложеното влязло в сила Наказателно постановление № НЯСС/11.01.2019 г., издадено от Председателя на ДАМТН, с което за констатирано адм.нарушение - неизпълнение на предписание по чл.138а, ал.3, т.2 от Закона за водите, на Община Стралджа е наложена имуществена санкция в размер на 4 000.00 лв., която е заплатена от заявителя с преводно нареждане на 28.05.2019 г. Съгласно разясненията, дадени в  приложимата т.4а от ТР № 4 от 18.06.2014 г. по тълк.дело № 4/2013 г. на ОСГТК на ВКС, може да се издаде по смисъла на чл.417 от ГПК заповед за незабавно изпълнение и за вземания, които се основават на посочените в чл.417 т.2 и 3 от ГПК документи, стига основанието да е предвидено в самия документ, а размерът да е определен в самия документ или определяем по посочен в него начин /напр.като процент/, какъвто не се явява процесният случай. В случая макар и процесното претендирано вземане да е предвидено в Анекса към Договора за наем, съставляващ изпълнително основание по чл.417 т.2 от ГПК, и размерът му да е определяем по посочен начин /наложени на наемодателя - заявител и заплатени от него санкции и глоби за установени адм.нарушения/, то е недопустимо по реда на чл.418 ал.3 от ГПК този елемент от фактическия състав /размерът на вземането/ по неизпълнение на договорно задължение, от който възниква претендираното вземане да се основава на данни, които стоят извън изпълнителното основание. По посоченият ред на чл.418 ал.3 от ГПК се доказва само изискуемостта на установени с документи по чл.417 от ГПК вземания, но не и размера на самото вземане.

По изложените съображения и на основание чл.278 ал.1 от ГПК,  Ямболски окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане №1989/20.08.2019г., постановено по ч.гр.д.№ 2923/2019г. по описа на РС-Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.