Р Е Ш Е Н И Е

 

                            01.10.2019г.                  гр.Ямбол

 

  В   ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                 ­І-ви  граждански състав

На  30 септември 2019 година

В открито заседание в следния състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                     

Секретар  М. К.

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

търг.дело №41  по описа на 2019 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ.

Пред ЯОС е депозирана искова молба от Д.Л.– прокурор при ОП Ямбол, с която се претендира съдът да прекрати търговско дружество „ГОДЕКОМ ПАУЪР“ЕООД гр.Елхово с ЕИК-128627554 с едноличен собственик на капитала К.Г.Г.починал на 11.04.2018г. Твърди се, че след смъртта на едноличния собственик, включително и към настоящия момент, в продължение на повече от три месеца „ГОДЕКОМ ПАУЪР" ЕООД няма управител. Твърди се, че наследниците на починалия К.Г.Г.- Г.К.Г./непълнолетен/ и В. К. Г. /малолетен/ не могат да поискат продължаване дейността на дружеството, съгласно разпоредбата на чл.65, ал.1 от ТЗ., а с молба до Окръжна прокуратура - Ямбол, Д.В. Л. -тяхна майка и законен представител заявила, че същите не желаят да продължат дейността на дружеството. В случая бил изтекъл и тримесечният срок от смъртта на собственика на капитала, в който няма вписан нов управител-чл.155 т.З от ТЗ, което пораждало правен интерес от предявяване на иска.

 На ответника бе назначен по реда на чл.29 ал.2 от ГПК особен представител. В срока по чл.367 от ГПК, в  писмен отговор ответната страна е заявила, че счита иска за основателен.

В съдебно заседание исковата молба се поддържа.

Особеният представител на ответното дружество поддържа становището си, че молбата на прокуратурата е основателна.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

В случая, видно от Търговския регистър и представените по делото доказателства, се установява, че едноличен собственик на капитала на ответното дружество и негов управител е бил К. Г. Г.. Той е починал на 11.04.2018г., видно от представеното удостоверение за наследници №94-03-309-001/01.03.2019г. и препис извлечение от акт за смърт от №0037/11.04.2018г. Негови законни наследници са Г. К.Г. -/непълнолетен/ и В. К. Г. /малолетен/.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, ако след смъртта на управителя на търговското дружество в тримесечен срок няма вписан нов управител, съдът прекратява дружеството по иск на прокурора.

От доказателствата по делото се установява, че едноличният собственик и управител на дружеството К. Г.Г. е починал на 11.04.2018г., тримесечният срок е изтекъл на 11.07.2018г. Наследниците на починалия едноличен собственик  на капитала не са предприели действия за вписване на нов управител. С молба до Окръжна прокуратура - Ямбол, Д. В. Л. -тяхна майка и законен представител заявила, че същите не желаят да продължат дейността на дружеството. В чл.14.5  от учредителния акт на дружеството е предвидено, прекратяване при смърт на едноличния собственик, ако наследниците не заявят желание за продължаване на дейността му.

Или от момента на смъртта на управителя до настоящия момент „ГОДЕКОМ ПАУЪР“ЕООД гр.Елхово, няма вписан управител. Изложеното води до извода, че е настъпил основния юридически факт от хипотезата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, който обосновава прекратяване на дружеството- липса на управител за срок по-дълъг от три месеца. В случая няма данни наследниците в тримесечния срок след смъртта на наследодателя си да са заявили пред Търговския регистър искания за продължаване дейността на дружеството. Следва да се посочи, че съответните лица- наследниците на починалия едноличен собственик на капитала, не са инициирали прекратяване на дружеството по реда на чл.157 от ТЗ, поради което се активира исковия път за постигане на тази цел-настоящата възможност по чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, поради което ОП-Ямбол правилно е предявила иск за прекратяване на „ГОДЕКОМ ПАУЪР“ЕООД гр.Елхово.

Ето защо и поради нетърпимостта от правния ред на търговско дружество без управителен орган, то се налага същото да се прекрати, като препис от решението след влизането му в сила се изпрати за вписване в Търговския регистър и осъществяване процедурата по ликвидация на същото съобразно изискванията на чл.155 и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ. 

При този изход на делото дружеството следва да бъде осъдено да заплати в полза на ЯОС ДТ -80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

Да се изплати от сметката на съда на адв. С.А. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                           Р  Е  Ш  И :

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ,  „ГОДЕКОМ ПАУЪР“ЕООД гр.Елхово с ЕИК-128627554,  със седалище и адрес на управление: гр. Елхово, област Ямболска, ул."Х.Димитър" №11.

ОСЪЖДА „ГОДЕКОМ ПАУЪР“ЕООД гр.Елхово с ЕИК-128627554 да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение за особен представител.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ от сметката на съда на адв. С.А. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

ДА СЕ ВПИШЕ служебно прекратяването на „ГОДЕКОМ ПАУЪР“ЕООД гр.Елхово с ЕИК-128627554 в Търговския регистър.

ДА СЕ ИЗВЪРШИ ликвидация на дружеството след влизане на решението в сила на основание чл.156 ал.1 и 4 от ТЗ и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ, за което препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията – Търговски регистър.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

                                                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: