П Р И С Ъ Д А

 

№ 134                                              09.10.2019 год.                               гр. Ямбол

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд,               ІІ - ри въззивен наказателен състав

На девети октомври                                                                     2019 година

В публично заседание в следния  състав:

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ: В. ПЕТКОВ

            ЧЛЕНОВЕ: 1.  КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                     2. ГЕРГАНА КОНДОВА

 

Секретар М. Коматарова

Като разгледа докладваното от съдия Петков

ВНЧХД № 192 по описа на 2019 година

 

На основание чл. 336 ал. 1 т. 2 от НПК

 

                                     П Р И С Ъ Д И:

 

          ОТМЕНЯ Присъда № 122/20.08.2018 г., постановена по НЧХД №416/2018г. по описа на Районен съд - Ямбол, В ЧАСТТА с която подсъдимият Н.Я.Н. е признат за невиновен и е оправдан по обвинението по чл. 148 ал. 1 т. 2 и т. 3 вр. чл. 146 ал. 1 от НК,  В ЧАСТТА с която е отхвърлен предявеният граждански иск за причинени неимуществени вреди от това престъпление, както и В ЧАСТТА с която е осъден В.И.С. да заплати на Н.Я.Н. направените по делото разноски в размер на 600 лв.

 

ВМЕСТО КОЕТО

 

П Р И С Ъ Д И:

 

      ПРИЗНАВА подсъдимия Н.Я.Н., роден на *** ***, б. г., с о. о., б., р., н., ЕГН: ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на **.**.**** г. в гр. С. на кръстовище между улиците „Д. Д.“ и ул. „О.“ е казал нещо унизително за честта и достойнството на В.И.С. в качеството на длъжностно лице - младши полицейски инспектор към РУ - С., при изпълнение на службата му, като обидата е разпространена по друг начин - чрез интернет, поради което и на основание чл. 148, ал. 1, т. 2 и т. 3, вр. чл. 146, ал. 1 от НК и чл. 54 от НК му налага наказание ГЛОБА в размер на ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕВА и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез обявяване на присъдата на таблото за съобщения на Община - С..

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Я.Н. да заплати на В.И.С., ЕГН: ********** обезщетение за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл. 148, ал. 1, т. 2 и т. 3 вр. чл. 146 ал. 1 от НК – сума в размер на 1000 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на деянието - **.**.**** г. до окончателното изплащане на сумата, като иска над посочения размер до размера на 5000 лв. ОТХВЪРЛЯ като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Я.Н. да заплати ДТ върху уважения размер на гражданският иск - сума в размер на 50 лева в приход на Бюджета на съдебната власт по сметка на ЯОС.

ПОТВЪРЖДАВА присъдата в останалата ѝ част.

Присъдата НЕ ПОДЛЕЖИ на обжалване.

 

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

      

 

                                 ЧЛЕНОВЕ:1.                          2.