Мотиви на Определение № 94/14.10.2019 г.,

постановено по ЧНД № 224/2019 г. по описа на ЯОС

 

Производството е образувано по предложение на Председателя на Пробационен съвет – гр. Я. по чл. 451, т. 2 НПК, за замяна на неизтърпяната част от наказанието Пробация, наложено на С.Б.А. ЕГН ********** с Присъда № **/**.**.**** г. по НОХД № ***/**** г. на Районен съд – Ямбол.

В съдебно заседание представителят на Пробационен съвет – Ямбол поддържа предложението за замяна на остатъка от неизтърпяната част от наложеното наказание „Пробация”, с „Лишаване от свобода”.

Представителят на Окръжна прокуратура – Ямбол намира искането за основателно и предлага същото да бъде уважено. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че осъденият без основателна причина не е изпълнявал наложеното му наказание Пробация включваща пробационни мерки – Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година и Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година, Предлага да се замени неизтърпяната част на наказанието Пробация на осъдения А. в размер на 9 месеца и 21 дни, с Лишаване от свобода в размер на 4 месеца и 25 дни. Намира, че не са налице законови пречки за прилагане на чл. 66 НК, поради което предлага да се отложи изтърпяването му за изпитателен срок от 3 години.

Осъденото лице С.А. не участва в съдебното заседание. Представлява се от служебен защитник. Адв. Д. от *АК настоява за прилагане на разпоредбата на чл. 66 НК, като се отложи изтърпяването на наказанието за срок от 3 години.

 

Съдът прие за установено следното:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

Осъденото лице С.Б.А. е търпял наказание пробация по Присъда № **/**.**.**** г. по НОХД № ***/**** г. на Районен съд – Ямбол, влязла в сила на **.**.**** г., със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година с периодичност на полагане на подписа два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година. Наказанието „Пробация” е с начало на изпълнение **.**.**** г. като наложените пробационни мерки, се изпълняват от Пробационна служба – Я..

По отношение изпълнението на пробационната мярка „задължителна регистрация по настоящ адрес”, осъденият А. е положил подписи в дните **.**.**** г.; **.**.**** г.; **.**.**** г.; **.**.**** г.; **.**.**** г.; **.**.**** г.; **.**.**** г. и **.**.**** година. По отношение изпълнението на мярката „задължителни периодични срещи с пробационен служител”, осъденият не се е явил на планираните среща на **.**.**** г.; **.**.**** г. и **.**.**** година, като периодични срещи след **.**.**** г. не са планирани и провеждани. За осъществяване на контрол по изпълнението на пробационните мерки, са били изготвени констативни протоколи КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ** от **.**.**** г.; КП № ***от **.**.**** г.; КП № *** от **.**.**** г.; КП № *** от **.**.**** г.; КП № *** от **.**.**** г.; КП № *** от **.**.**** г.; КП № *** от **.**.**** г.; КП № *** от **.**.**** г.; КП № *** от **.**.**** г. и КП № *** от **.**.**** година. За допуснатите нарушения осъденото лице А. е наказан със „забележка” и „предупреждение за предложение за замяна на наказанието пробация с наказание лишаване от свобода”, като двете заповеди са му връчени лично. От изготвената първоначална оценка на риска от рецидив е видно, че същата е със средни стойности – 54 точки.

На основание чл. 203 ал. 3 т. 3 от ЗИНЗС и чл. 43а т. 2 от НК, на свое заседание, проведено на **.**.****г., Пробационен съвет с район на действие Районен съд Ямбол е взе Решение за изготвяне на предложение до Окръжен съд гр. Ямбол за замяна на неизтърпяната част от наказанието пробация по Присъда № **/**.**.**** г. по НОХД № ***/**** г. на Районен съд – Ямбол спрямо С.А. с „лишаване от свобода”. Съгласно чл. 228 ал. 1 от ЗИНЗС, Районна служба „Изпълнение на наказанията” – Я. е преустановила изпълнението на наказанието „пробация”, считано от **.**.****година.

Видно от справката му за съдимост, С.А. е осъждан веднъж с процесната присъда, за деяние по чл. 195, ал. 1, т. 3 вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 вр. чл. 58а, ал. 4, вр. чл. 55, ал. 1 т. 2 б. „б” от НК.

Горната фактическа обстановка се установява от приложените и приети по делото доказателства: писмо изх. № *-***/**** г. от **.**.**** г., Присъда № **/**.**.**** г. по НОХД № ***/**** г. по описа на Районен съд - Ямбол, справка за съдимост рег. № ***/**.**.**** г., Известие с № *** от **.**.**** г., Протокол № **/**.**.**** г., Формуляр за досие № **/**.**.**** г., писмо № **-*** от **.**.**** г., Писмо с peг. № *** от **.**.**** г., ведно с план за изпълнение на пробационната мярка от **.**.**** г., писмо с peг. № *** от **.**.**** г., Отчетен картон за задължителна регистрация по настоящ адрес № **/****, График за регистрация, График за провеждане на срещи, Карта на непълнолетен правонарушител, График за изпълнение на пробационната мярка Задължителни периодични срещи с пробационен служител, Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Обяснение от А. от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Предложение от инсп. П. с вх. № *-** от **.**.****г., Заповед № * от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Обяснение с вх. № *** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № ** от **.**.**** г., Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Предложение от инсп. П. с peг. № *** от **.**.**** г., Заповед № *-*** от **.**.**** г. за наказание, Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Обяснение с № *** от **.**.**** г., Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Констативен протокол № *** от **.**.**** г., Предложение с № *** от **.**.**** г., Констативен протокол рег. № *** от **.**.****г., Препис-извлечение от решения от заседание на ПС - Я., Протокол № */**.**.****г., Писмо с peг. № **** от **.**.****г., както и справка за съдимост рег. № ****/**.**.**** г., справка от ЯОП изх. № ****/**** г. от **.**.**** г., справка от РС "ИН" - Я. рег. № ****/**.**.**** г., ведно с разпечатка от ИСИН, справка от Затвора - Б. изх. № ****/**.**.**** г.

 

ОТ ПРАВНА СТАНА:

Предложението на ОПС - Я. е процесуално допустимо, а разгледано по същество е основателно, по следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 43а от НК, ако осъденият без основателна причина не изпълнява наложената пробационна мярка, съда може да наложи друга пробационна мярка или да замени изцяло или отчасти пробацията с лишаване от свобода, като в тези случаи срока на лишаването от свобода може да бъде и под минимума  по чл. 39, ал. 1 от НК. Следователно, за да бъде приложена материално правната разпоредба на чл. 43а от НК, на осъденото лице следва да бъде наложено наказание пробация с влязла в сила присъда, както и лицето да не изпълнява това наказание пробация, без основателна причина.

В конкретния случай са налице основанията на чл. 43а от НК за замяна на наложено наказание пробация с лишаване от свобода по отношение на осъдения С.Б.А.. Осъденото лице е търпял наказание „Пробация”, по Присъда №/**.**.**** г. по НОХД № ***/**** г. на Районен съд – Ямбол със следните пробационни мерки - „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година с периодичност на полагане на подписа два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година. Наказанието „Пробация” е с начало на изпълнение **.**.**** година. С оглед системното неизпълнение на наложените му пробационни мерки, Пробационен съвет – Я. е взел решение за изготвяне на предложение до Окръжен съд – Ямбол, за замяна на наказанието на осъдения С.Б.А. – „Пробация” с наказание „Лишаване от свобода” и съгласно чл. 228 ал. 1 от ЗИНЗС, Пробационна служба – Я. е преустановила изпълнението на наказанието считано от **.**.****година. Неизпълнението на пробационните мерки осъденият е осъществил без да са налице основателни причини за това, като след влизане в сила на присъдата, същият многократно е допускал нарушения в изпълнение на мерките, за което са били съставяни КП, а така също е бил наказван от чл. 227, ал. 1, т. 2 от ЗИНЗС. На практика са налице множество нарушения на изпълнението на наложените на осъденото лице пробационни мерки и като цяло – частично неизпълнение на наказанието пробация, като по делото не са представени никакви доказателства за уважителни причини за неизпълнение на пробационните мерки. Именно бездействието на осъдения е наложило и внасянето на настоящото предложение. От друга страна следва да се има предвид принципното положение, че пробацията представлява едно наказание, независимо от броя на отделните мерки за въздействие, като всяка от тях подлежи на изпълнение и изтърпяване, като мерките се изпълняват едновременно във времето. На осъдения са наложени две пробационни мерки и в своята цялост съставляват определеното на осъдения наказание, като на изтърпяване подлежат и двете едновременно.

Предвид изложеното съдът намира, че неизтърпяната част от наложеното на осъдения С.Б.А. с Присъда №/**.**.**** г. по НОХД № ***/**** г. на Районен съд – Ямбол следва да се замени с лишаване от свобода. При определяне на размера на неизтърпяната част от наказанието пробация съдът, като съобрази разпоредбите на  чл. 208, ал. 1, и чл. 228, ал. 1 от ЗИНЗС и установи, че неизтърпяна част от наказанието „Пробация” считано от датата на вземане на решението на Пробационен съвет – гр. Я. е в размер на девет месеца и двадесет и един дни. Съотнесено към изискването на  чл. 43а, т. 2 от НК, при съотношение две към едно, съда замени неизтърпяната част от наложеното на осъдения  наказание пробация с наказание лишаване от свобода в размер на с ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА И ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ДНИ. По отношение на така определеното наказание „лишаване от свобода”, съдът, счита, че за да бъдат постигнати целите на наказанието посочени в чл. 36 от НК не се налага ефективното му изтърпяване. Налице са всички материално-правни предпоставки за приложението на чл. 66, ал. 1 от НК по отношение на С.А. – преди това той не е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер, определеното наказание лишаване от свобода е за срок до 3 години и ЯОС намира, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на подсъдимия, условното осъждане ще бъде достатъчно средство за превъзпитанието му предвид факта че е неосъждан, в млада възраст, а от изготвената първоначална оценка на риска от рецидив е видно, че същата е със средни стойности – 54 точки. Поради това съдът, прие че налагането на ефективно наказание лишаване от свобода по отношение на подсъдимия, би било ненужна репресия срещу личността му. За това съдът отложи изтърпяването на така определеното наказание „лишаване от свобода” и като съобрази ниската степен на обществена опасност на личността на дееца и разпоредбата на чл. 69, ал. 1 вр. чл. 66 ал. 1 от НК, счете че следва това да е към средния размер на изпитателния срок – две години, считано от влизане на определението в сила. 

По изложените съображения съдът постанови това определение.

 

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: