Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

131                                            03.10.2019г.                                        гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд                               І-ви въззивен  наказателен състав

На 02 октомври                                                                                    2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                   Председател:Диана Фарфарова

                                                                          Членове:  Петранка Жекова

                                                                                              Иван Иванов

 

Секретар Ив.Златева

Прокурор Т.Стаматов

Като разгледа докладваното от съдия Иванов

ВЧНД. №  259 по описа за 2019г.  За да се произнесе взе предвид следното:

 

Въззивното производство е образувано по жалба на въззивника И.Т.А., депозирана чрез адвокат Б.К., назначена от съда за оказване на правна помощ на непълнолетния против решение  № 203/23.08.2019г.постановено по ЧНД № 911/2019г.по описа на Районен съд- Ямбол.

С обжалваното решение на основание чл. 13 ал.1 т.13 от ЗБППМН И.Т.А. е настанен във Възпитателно училище – Интернат. 

В жалбата се правят доводи за неправилност и незаконосъобразност на обжалваното решение, като се сочи, че майка му Л.И. и баба му М.И. са заявили пред ЯРС че ще поемат грижата И.А. да поправи поведението си и да не му позволяват да се среща с лицето И.Г..Твърди се , че настаняването на непълнолетния във ВУИ ще повлияе негативно на него.Настоява се да му бъде дадена една последна възможност да се поправи като му се наложи мярка по чл.13 ал.1 т.4 - до т.7 от ЗБППМН. На това основание се иска отмяна на обжалваното решение.  

Въззивникът редовно призован за съдебно заседание се явява лично и с майка си Л.И., както и с пълномощника си адвокат К., чрез която се поддържа жалбата по изложените в нея съображения. Излагат се съображения за неправилност и незаконосъобразност на обжалвания съдебен акт, тъй като не са налице основания за налагане на най- тежката възпитателна мярка по отношение на доверителя й А.. На това основание се иска отмяна на решението на районния съд. 

Участващия по делото прокурор прави искане да се потвърди обжалваното решение, като правилно и обосновано, тъй като доводите в жалбата на въззивника са неоснователни и освен това са налице предпоставките на чл.21 ал.1 от ЗБППМН ,отчитайки личностните особености , възраст , семейна среда, ,възпитание , както и характера и тежестта на деянията извършени от него.

ЯОС след като обсъди доводите в жалбата, пледоарията на защитника на непълнолетния и на  прокурора и съгласно правомощията си по чл.24б от ЗБППМН, извърши цялостна служебна проверка на обжалваното решение приема следното:

Жалбата  е процесуално допустима, тъй като е подадена в срока по чл.24а ал.5 от ЗБППМН и от страна имаща право и интерес да обжалва. Разгледана по същество същата се явява  неоснователна по следните съображения:

И.Т.А. е роден на ***г***, към момента на ** години.Живее в гр.Ямбол ул."******" № **с майка си и баща си , като последния е тежко болен.Ученик е в ****клас в ОУ "Й.Й." гр.Ямбол. Същия се води на отчет в ДПС за извършени множество противообществени прояви - 14 кражби и на *******. и грабеж.Не е настаняван в СПИ или ВУИ.Не е бил в ПД "Бойчиновци".Поведението му е разглеждано многократно в МКБППМН при община - Ямбол и са му налагани възпитателни мерки по чл.13 ал.1 т.1 , т.5 ,т.7 и т.12 от ЗБППМН.След като му е била наложена възпитателна мярка с решение по ВД № *******. по чл.13 ал.1 т.12 от ЗБППМН с изпитателен срок за 6 месеца на *******. в съучастие с криминално проявения И.Г. извършва грабеж.Майка му и баба му не са могли е не могат да окажат родителски контрол по отношение на непълнолетния И.А..

С решение по възпитателно дело № *******..на МКБППМН при общинска администрация гр.Ямбол  е направено предложение Районният съд да наложи на И.Т.А. възпитателна мярка по чл.13 ал.1 т.13 от закона , а именно „настаняване във ВУИ”. Мотивите за това предложение са, че непълнолетния се води на отчет в ДПС при РУ - Ямбол. За извършените от него противообществени прояви са налагани множество възпитателни мерки съгласно закона, които обаче не са дали резултат.  Липсва родителски авторитет и капацитет за справяне с поведението му. Дружи с непълнолетни и пълнолетни криминално проявени лица, което го поставя в риск  от извършване на противообществени прояви и престъпления. Повод за образуване на възпитателното дело и постановяване на решението е извършено от А.  на *******. грабеж  от магазин в гр.Ямбол, като деянието е извършено в срока на предходната възпитателна мярка по чл.13 ал.1 т.12 от ЗБППМН ,наложена му с решение по ВД № *******.

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена от показанията на непълнолетния, на майка му и от посочените  възпитателни дела описани по - горе.

При правилно установена фактическа обстановка районният съд е направил правилен извод за наличие на основания за налагане на възпитателна мярка по чл.13 ал.1 т.13 от закона, а именно настаняване на непълнолетния във ВУИ.

Въззивната инстанция споделя изводите на районният съд, че възпитателната мярка по чл.13 ал.1 т.13 от ЗППМН – настаняване във ВУИ се явява най - подходяща, тъй като по отношение на лицето са изчерпани всички възможности за въздействие  чрез по - леките възпитателни мерки предвидени в чл.13 ал.1 от т.1 до т.12 на закона. Голяма част от тези мерки вече са налагани по отношение на А., като с решение по ВД № *******. на МКБППМН е наложена и последната по тежест мярка „предупреждение за настаняване във ВУИ с изпитателен срок от  6 месеца”. Тази мярка очевидно не е дала резултат, тъй като два месеца след налагането й лицето е извършило грабеж на *******. Установено е, че в домашни условия липсва нужния родителски контрол. За формирането на ценностна система не може да помогне и училището, тъй като същият не посещава редовно учебните занятия.  От изложеното е видно, че опитите на институциите да интегрират непълнолетния в обществото, чрез въздействие на семейна и училищна среда не дават никакви резултати. Майката макар и декларативно да поема отговорност за неговото възпитание очевидно не е в състояние да му повлияе и да го превъзпита да не извършва противообществени деяния.

По изложените го - горе съображения, въззивната инстанция в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното решение следва да бъде  потвърдено, като правилно , законосъобразно и обосновано.

Водим от горното и на основание чл.24б ал.5 т.1  от ЗБППМН, Ямболския окръжен съд ,      

                                                                                                                                                         

                        

Р       Е        Ш       И        :

 

 

 ПОТВЪРЖДАВА  Решение № 203/23.08.2019г.,постановено по ЧНД № 911/2019г.по описа на Районен съд - Ямбол.

Решението е окончателно и не подлежи на  обжалване.

 

 

      Председател:                                  Членове:1.            

 

 

 

                                                                              2.