П Р О Т О К О Л

 

31.10.2019  година                                                                                        гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,      VІ-ти Първоинстанционен наказателен състав

На тридесет и първи октомври                                                            2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

Секретар  М. Коматарова

Прокурор Е. Гоцев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 283 по описа за 2019 година

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

          Окръжна прокуратура - Ямбол, редовно призована, изпраща представител.

          Обвиняемият Б.С. се води от органите на ОЗО - Я. от Затвора - Б..

          Явява се адв. П. ***, назначен за служебен защитник на обв.С..

 

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв. П.: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че липсват процесуални пречки по хода на делото и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

 

          Б.И.С. - роден на *** ***, с постоянен адрес ***, в момента в Затвора - Б. с мярка за неотклонение „Задържане под стража" взета по ДП ***/20** г. по описа на РУ на МВР - Я., б., б. г., н., н., б., о., ЕГН **********.

 

          На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

 

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

          Адв. П.: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

          ДОКЛАДВА СЕ споразумението, сключено между прокурора и защитника на обвиняемия, на основание чл.381 от НПК.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам така сключеното споразумение. Намирам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да бъде одобрено.

          Адв. П.: С оглед възстановяване на имуществените вреди на пострадалата от престъплението, постигнахме споразумение с Окръжна прокуратура - Ямбол за решаване на делото, поради което Ви моля да одобрите споразумението, като непротиворечащо на закона и морала.

 

          Обв. С.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

          Съдът, на основание чл.382 ал.5 НПК, предложи на страните промяна в споразумението, изразяваща се в отпадане от същото на определеното на обвиняемия Б.С. пенитенциарно заведение, в което същият да изтърпи наказанието лишаване от свобода, определено му със споразумението. Това е така, тъй като при последното изменение на нормата на чл.301 ал.1 т.6 от НПК /ДВ бр.13 от 2017 г./ отпадна изискването за определяне на вида на пенитенциарното заведение за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като към момента за съда съществува задължението единствено да определи първоначалния режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. В този смисъл съдът предлага и промяната в споразумението, като даде възможност на страните да обсъдят предложената от съда промяна.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Прокуратурата е съгласна с предложеното изменение, тъй като същото е в съответствие с изискванията на закона.

          Адв. П.: Съгласен съм с предложението за промяна в споразумението.

          Обв. С.: Съгласен съм с предложената от съда промяна в споразумението.

 

          С оглед изразеното от страните съгласие с предложената от съда промяна в споразумението и на основание чл.382 ал.6 от НПК, съдът ВПИСВА в съдебния протокол окончателното съдържание на споразумението, както следва:

          Обвиняемият Б.И.С. - роден на *** ***, с постоянен адрес ***, в момента в Затвора - Б. с мярка за неотклонение „Задържане под стража взета по ДП ***/20** г. по описа на РУ на МВР - Я., б., б. г., н., н., б., ЕГН **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на **.**.**** г., около 13,30 ч., в гр. Я., от козметично студио, находящо се в гр. Я., ул. Т. № ***, е отнел сумата от 202 /двеста и два/ български лева от владението на собственика им О. И. П. от гр. Я., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като заварен на мястото на престъплението, за да запази владението си върху откраднатите вещи е употребил сила - блъснал и съборил на земята О. И. П. от гр. Я., като деянието е извършено в условията на опасен рецидив, поради което на основание чл.199, ал.1, т.4, вр. чл.198, ал.3, вр. чл.29, ал.1, б."а" и б."б" вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА И ОСЕМ МЕСЕЦА.

          Наказанието „Лишаване от свобода" в размер на една година и осем месеца обвиняемият Б.И.С. следва да изтърпи при първоначален строг режим.

          Причинените от престъплението имуществени вреди в размер на 202 /двеста и два/ лева са възстановени на пострадалото лице.

          По делото не са направени разноски.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ОБВИНЯЕМ:

                      /Б.С./

 

                                                                     ПРОКУРОР:

                                                                                          /Е. Г./

 

ЗАЩИТНИК:

                      /Адв. П./

 

 

          Съдът счита, че сключеното споразумение между прокурора от Окръжна прокуратура - Ямбол и защитника на обвиняемия Б.С. следва да бъде одобрено, тъй като не противоречи на закона и морала. Повдигнатото на обвиняемия обвинение е за престъпление, което не е включено в изчерпателно изброените в текста на чл.381 ал.2 от НПК престъпления, за които сключването на споразумение е недопустимо. Събраните по делото доказателства обосновават извод за това, че обвиняемият С. е извършил от обективна и субективна страна престъплението, предмет на обвинението. Определеното наказание спрямо обвиняемия съответства на степента на обществена опасност на извършеното и на степента на обществена опасност на личността на извършителя. Правилно е определен и строг режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, с оглед на разпоредбата на чл.57 ал.1 т.2 б.Б от ЗИНЗС. Правилно не е наложено на обв.С. наказанието конфискация, тъй като по делото не се доказва същият да притежава имущество.

          С оглед на горното и на основание чл.382 ал.7 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 103/31.10.2019 г.

 

          ОДОБРЯВА постигнатото между представителя на Държавното обвинение и защитника на обвиняемия Б.И.С., с ЕГН: ********** споразумение при горните условия и основания.

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 283/2019 г. по описа на Окръжен съд - Ямбол.

          Определението е окончателно.

 

          Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.50 ч.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                           СЕКРЕТАР: