ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                                               11.10.2019 г., гр. Ямбол

 

 

  ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия, въззивен граждански състав в закрито съдебно заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

ВЕСЕЛА СПАСОВА

Като разгледа докладваното от съдия В. Спасова възз. гр. д. № 288/2019 г. на ЯOС:

 

Въззивното производство е образувано по жалба на „ЕВРОКАМ ЕООД - гр.Ямбол,  представлявано от управителя Д.М.Д., против действията на ДСИ при ЯРС по изп.д.№20192330400242, изразяващи се във въвод във владение на недвижим имот - разпределение на полване на недвижим имот, находящ се в гр. Ямбол, бул. Европа“ № 22. Иска се отмяна на действията като неправилни, както и на основание чл.438 ГПК съдът да ги спре, предвид възможността дружеството да претърпи вреди от тях и предвид твърденията на съдебния изпълнител, че ще предприеме премахване на собствените му сгради.

Съдът счита, че настоящото производство е недопустимо и следва да се прекрати като такова, а жалбата да се изпрати на ДСИ за администриране по реда на чл.436 ал.2 от ГПК. Същият има задължение да изпрати за връчване препис от жалбата на длъжника и на страната, по молба на която е образувано изпълнителното дело.

В случая препис не е изпратен на длъжника, а изпратеният на "СТОМИД" ООД- гр.Ямбол -единият от подателите на молбата за образуване на изп. дело- не е връчен. В съобщението е отбелязано, че адресът е посещаван многократно, но управителят не е открит, нито длъжностно лице, което да получи книжата.

Следва ДСИ да изпрати препис от жалбата на длъжника, независимо че Д.М.Д., имащ и търговско качество като ЕТ"Д.-Д.М.", е управител на дружеството-жалбоподател, тъй като се касае за отделни правни субекти –ЕООД и физическото лице. Следва да извърши ново връчване на "СТОМИД" ООД, като се изпълни процедурата по чл. 50 ал.4 от ГПК, приложима при връчване на търговци. Съгласно Определение № 398 от 3.07.2014 г. на ВКС по ч. гр. д. № 2823/2014 г., I г. о., постановено по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК, връчителят, който не намери достъп до канцеларията, или не намери служител, който да е съгласен да получи книжата, залепя уведомление по чл. 47, ал. 1 ГПК, като няма законово изискване за посещение на адреса на управление няколко пъти (в продължение на около месец). Т.е. ако връчителят в случая не намери лице, на което да връчи съобщението, следва незабавно да залепи уведомление по чл. 47, ал. 1 ГПК на адреса. Страната се счита за редовно уведомена по чл. 54 ал.4 от ГПК след изтичане на срока за получаване на книжата в канцеларията на съда- двуседмичен от залепване на уведомлението. ДСИ следва да изпрати делото на съда, чак след изтичане на уредения в закона (чл. 436 ал.3 от ГПК) срок за възражения на страните.

Като не е изпълнен предвидения в закона ред, производството пред настоящия съд е образувано преждевременно и следва да се прекрати, а делото да се върне за администриране на жалбата съобразно мотивите на настоящото определение.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз. гр. д. № 288/2019 г. по описа на ЯОС.

ИЗПРАЩА делото на ДСИ при ЯРС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.         

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                         

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                                

                                                                                         

                                                                                                             2.