О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  01.10.2019г.                                гр.Ямбол

Ямболският окръжен съд,                                           гражданско отделение, втори  състав

На 01.10.2019 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: Н. ИВАНОВ

                                                                         ВЕСЕЛА СПАСОВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз.гр.дело № 271 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. ГПК.

Образувано е по въззивна жалба на "Сити Марк"ООД гр.София, подадена от адв.Г.К., срещу Решение №543/12.07.2019г. на Ямболски районен съд по гр.д.№3448/2018г., с което е прието  за установено по отношение на въззивното дружество, че учреденото в негова полза от "Кумазит строй"АД право на строеж върху четири апартамента от новострояща се сграда в ПИ с идентификатор 87374.542.144 по КК на гр.Ямбол, които апартаменти са описани подробно, е погасено по давност.

ЯОС, след като се запозна с въззивната жалба и материалите по делото, намира, че не са налице предпоставките за разглеждането му от въззивната инстанция, предвид извършена служебна проверка, при която счита, че въззивното производство е образувано преждевременно, като същото  следва да се прекрати и делото да се върне на ЯРС. Съображенията са следните:

Видно от исковата молба, производството пред ЯРС е образувано по предявен от ищците  В.И.П. и П.Д.П.,***, иск, който има за предмет установяване несъществуване на правото на строеж на ответника "Сити Марк"ООД гр.София върху процесните имоти, тъй като е налице погасяване на това право по давност. В мотивите на обжалваното решение, ЯРС е приел и посочил, че предявеният от ищците В.П. и П.П. иск е по чл.124, ал.1 ГПК, вр. с чл.67, ал.1 ЗС, същият е основателен и следва да се уважи. Така формираното становище на съда в мотивите, обаче, е пропуснато да бъде отразено в диспозитива на съдебното решение, което не отговаря на изискването на чл.236, ал.1, т.4 и т.5 ГПК относно задължителното съдържание на решението, с посочване на имената и адресите на страните и какво постановява съдът. По начина, по който е формулиран диспозитива на съдебното решение, не става ясно, че се уважава предявения от ищците установитлен иск (с посочена правна квалификация съобразно мотивите) и че постановеното от съда е в отношенията им с ответника - липсва произнасяне по чий иск се е произнесъл съдът.

Всяко несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението представлява очевидна фактическа грешка. Допуснатата от ЯРС очевидна фактическа грешка, води до невъзможност за проверка на правилността на обжалваното решение. Предвид на това ЯОС счита, че констатираната очевидна фактическа грешка в атакуваното решение, първо следва да бъде отстранена от първоинстанционния съд в производство по чл.247 ГПК, и едва след това делото, ведно с жалбата и отговора, бъде върнато за произнасяне от настоящата инстанция.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№271/2019г. по описа на ЯОС

ВРЪЩА гр.д.№3448/2018г. на ЯРС за изпълнение на указанията в съответствие с мотивите на настоящето определение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                          ЧЛЕНОВЕ: 1

 

                                                                                             

 

                                                                                                  2.