ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

......................   15.10.2019г., гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, І–ви въззивен граждански състав, в закрито заседание на 15.10.2019г. в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                     ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                                        МАРТИНА КИРОВА

                  

като разгледа докладваното от съдия К.Пейчева

в.гр.д. 242/2019г. по описа на ЯОС,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК.

ЯОС, изпълнявайки процесуалното си задължение по чл.267, ал.1 от ГПК, извърши проверка на допустимостта на въззивната жалба от "ТРЕЙС ГРУП ХОЛД"АД, ЕИК 123682269, със седалище и адрес на управление: гр.София, район Триадица, ул."Никола Образописов" №12, представлявано от инж.Б.С.Д. - изп. директор, чрез гл.юриск. Ц.А., срещу решение № 516/04.07.2019г. на ЯРС по гр.д.№ 5101/2018 г. по описа на ЯРС.

При проверка за допустимостта и редовността на въззивната жалба, съдът  констатира, че в постановеното първоинстанционно решение е допусната очевидна фактическа грешка. Очевидна фактическа грешка е всяко разминаване между така формираната от съда воля и изрично изразената такава, което се дължи на техническа грешка или пропуск при изготвяне на съдебния акт. В диспозитива на решението си ЯРС е пропуснал да посочи, че се произнася по частичен иск. Така съдът е допуснал противоречие между формираната в мотивите воля и нейното външно отразяване в диспозитива на решението, която следва да се поправи по реда на  чл.247 ГПК. Целта на производството по чл.247, ал.1 от ГПК е външно изразената воля на съда да се приведе в съответствие с действителната такава. Произнасянето по реда на чл.247 от ГПК има преюдициално значение за настоящото производство. Поради това, че съдът, постановил решението е компетентен да го поправи, следва производството по настоящото въззивно дело да се прекрати и делото да се изпрати на ЯРС за произнасяне по реда на чл.247 от ГПК. След изпълнение от ЯРС на процедурата по чл.247 от ГПК делото следва да се изпрати на ЯОС за произнасяне по въззивната жалба.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява въззивно гражданско дело № 242/2019г.  по описа на ЯОС.

Връща делото на ЯРС за предприемане на действия по поправка на очевидна фактическа грешка, допусната в решение № 516/04.07.2019г. на ЯРС по гр.д.№ 5101/2018 г. по описа на ЯРС.

След влизане в сила на постановения по реда на чл.247 от ГПК съдебен акт, делото да бъде върнато на ЯОС за произнасяне по въззивната жалба.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Да се връчи препис от определението на страните.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               

 

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ:  1.              

 

 

 

 

 

                    2.