Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

  ……                                                             16.07.2019г.                                гр.Ямбол

                                                       В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                                           гражданско отделение,

в открито съдебно  заседание на 11.07.2019година,

в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

Секретар Л.Райкова

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Т.дело №14 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе  предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по предявен от прокурор при Ямболска окръжна прокуратура иск с правно основание чл.155, т.3 ТЗ за прекратяване на "Финансова къща Макс Груп" ЕООД, поради липса на вписан управител на дружеството за период от повече от три месеца.

Ищецът ЯОП излага в исковата молба, че на 25.01.2017г. за управител на ответното  дружество в ТР е вписан И. И. И. от гр.Я. В началото на 2018г. между управителя И. и едноличния собственик на капитала С.А. възникнали разногласия, при което управителят депозирал писмено уведомление по чл.141, ал.5, изр.1 ТЗ до дружеството да бъде заличен като управител. Тъй като в законовия едномесечен срок по чл.141,ал.5, изр.2 ТЗ дружеството не заявило за вписване освобождаването на управителя И. в ТР, последният се възползвал от правото си по чл.141, ал.5, изр.3 ТЗ и сам заявил за вписване това обстоятелство. Така на 10.07.2018г. И. И. бил заличен като управител на ответното дружество, считано от когато и понастоящем, т.е в период по-дълъг от три месеца, дружеството няма вписан управител. При тези данни ищецът счита, че  е налице хипотезата на чл.155, т.3 от ТЗ и ответното дружество следва да бъде прекратено, т.к. повече от 3 месеца няма вписан управител.

Особеният представител на ответното дружество - адв.Д.Й. *** е депозирал писмен отговор, с който е оспорил иска по съображения, че е възможно едноличният собственик на капитала да е бил в обективна невъзможност поради арест да назначи нов управител.

В о.с.з. искът се поддържа от прокурор при ЯОП.

Особеният представител на ответното дружество също пледира за уважаване на иска.

ЯОС, след като обсъди становищата на страните и събраните по делото доказателства, извърши и служебна справка в ТР, прие за установено от фактическа страна следното:

Видно е от вписванията в ТР по партидата на "Финансова къща Макс Груп" ЕООД, че едноличен собственик на капитала на дружеството е С.Л.А., който до 25.01.2017г. е бил и вписаният управител на дружеството. На 25.01.2017г. за управител на ЕООД-то е бил вписан И. И. И. Последният е подал уведомление вх.№004/25.05.2018г. до дружеството, с което е заявил желание да бъде освободен като управител на дружеството, а с покана от 01.06.2018г. е свикал на 02.06.2018г. Общо събрание на съдружниците на дружеството за освобождаването му като управител. Уведомлението и поканата са връчени на едноличния собственик на капитала С.А. срещу подпис. Видно е от съставения протокол от 02.06.2018г., че едноличният собственик на капитала не се е явил на свиканото Общо събрание, което не е взело решение за освобождаване на управителя И. И. Същият е заличен в ТР като управител на дружеството на 10.07.2018г. Заличаването на управителя И. И. е вписано като последица от изявление на самия управител по реда на чл.141, ал.5, изр.3 ТЗ. Съгласно посочената норма, заличаването на управителя се вписва в търговския регистър независимо дали е заявена воля от друг орган на дружеството за освобождаване на управителя и прекратяване на правомощията му. От сведението на едноличния собственик на капитала С.А., дадено по образуваната от ЯОП преписка се установява, че едноличният собственик е уведомен за заличаването на управителя Илиев и няма против дружеството служебно да бъде заличено. От представената от ищеца справка №852/21.05.2019г. на ГД"Изпълнение на наказанията" - РС Ямбол е установено, че няма данни едноличният собственик С.А. да е задържан в местата за лишаване от свобода.

 От служебната проверка в ТР се установява, че в периода от заличаването на последния вписан управител на ответното дружество на 10.07.2018г., до настоящия момент, дружеството "Финансова къща Макс Груп" ЕООД няма вписан управител в Търговския регистър.

При тази фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Безспорно установено обстоятелства по делото е, че в периода от 10.07.2018г. - от заличаването на последния вписан управител на ответното дружество "Финансова къща Макс Груп" ЕООД, до настоящия момент, дружеството няма вписан управител. Това обстоятелство покрива хипотезата на чл.155, т.3 ТЗ и в приложение на цитираната разпоредба предпоставя прекратяване на ответното дружество като последица от предявения от прокурора конститутивен иск. В посочената норма не се прави разграничение в зависимост от обстоятелството, дали заличеният управител е лице, различно от едноличния собственик на капитала. Предпоставките за прекратяване на дружеството по решение на съда по чл.155, т.3 ТЗ са ясни и се прилагат и по отношение на еднолично ООД, при което едноличният собственик на капитала не е вписан като управител на дружеството. В случая едноличният собственик на капитала не е избрал нов управител в продължение на повече от 3месеца, като не са установени по делото обективни пречки да предприеме това. Предявеният иск е основателен и следва да се уважи. 

С оглед изхода на делото и на основание чл.78, ал.6, вр. с ал.11 ГПК, в тежест на ответното дружество следва да се възложи заплащането на държавната такса за разглеждане на предявения иск (определена от съда по правилото на чл.3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в размер на 80 лв.), както и разноските, направени от бюджета на съда за назначаване на особен представител в размер на 150лв.

Водим от изложеното ,ЯОС

 

                                                Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.155,т.3 от ТЗ "Финансова къща Макс Груп" ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул."Николай Петрини"№2, с ЕИК 203599895 .

ОСЪЖДА "Финансова къща Макс Груп" ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул."Николай Петрини"№2, с ЕИК 203599895 да заплати на основание чл.78, ал.6, вр. с ал.11 ГПК по сметка на Ямболски окръжен съд ДТ в размер на 80лв. и разноски в размер 150лв. за съдебното производство, както и 5лв. - ДТ за служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас в двуседмичен срок от връчването му на страните.

След влизането му в сила, препис от решението да се изпрати на Агенцията по вписванията- ТР за вписване на прекратяването на "Финансова къща Макс Груп" ЕООД, за откриване на производство по ликвидация и назначаване на ликвидатор на дружеството.

                

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: