Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 93                                   07.08.2019 г.                                           гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІ-ри въззивен наказателен състав, в публично заседание на седемнадесети юли две хиляди и деветнадесета година:

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                        ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                                                             ТОНКА МАРХОЛЕВА

секретар М. Коматарова

прокурор Г. Георгиев

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВНОХД № 180 по описа на съда за 2019 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 313 и сл. от НПК. Образувано е по въззивна жалба на подсъдимия С.С.М., срещу Присъда № 70/23.05.2019 г., постановена по НОХД № 432 по описа на РС – Ямбол за 2019 г., с която той е признат за виновен в това, че в неустановен ден от периода от около 12.00 ч. на **.**.**** г. до около 10.30 ч. на **.**.**** г. в гр. Я. от сграда, находяща се на ул. „С. П.“ № ** е отнел чужди движими вещи на обща стойност 1678 лв. от владението на А. Г. К. и Д. И. К., двамата от гр. Я., собственост на М. А. С. от гр. Я., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на продължавано престъпление, както следва:

- За това, че в неустановен ден от периода от около 12.00 ч. на **.**.**** г. до около 10.00 ч. на **.**.**** г. в гр. Я. от сграда, находяща се на ул. „С. П.“ № ** е отнел чужди движими вещи, на обща стойност 1553 лв. от владението на А. Г. К. и Д. И. К., двамата от гр. Я., собственост на М. А. С. от гр. Я., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

- За това, че на **.**.**** г. около 10.30 ч. в гр. Я. от сграда, находяща се на ул. „С. П.“ № ** е отнел чужди движими вещи, на обща стойност 125 лв. от владението на А. Г. К. и Д. И. К., двамата от гр. Я., собственост на М. А. С. от гр. Я., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Поради това и на основание чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 58а, ал. 1 и чл. 54 от НК ЯРС го осъдил на ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което наказание е отложена от изтърпяване за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ. Със същата присъда първоинстанционният съд е осъдил подсъдимия да заплати разноските по делото в размер на 100.80 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметката на ОД на МВР – гр. Я..

В жалбата се излагат доводи, че присъдата, в частта относно наложеното на подс.  М. наказание е незаконосъобразна, неправилна и несправедлива. Защитникът на подс. М. - адв. Г. от *АК счита, че наложеното наказание на подзащитния й е явно несправедливо и моли решаващия съд да определи наказание в един разумен размер.

Представителят на държавното обвинение намира въззивната жалба за неоснователна и предлага атакуваната присъда да бъде потвърдена.

 

Ямболският окръжен съд констатира следното:

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК, от лице имащо право и интерес да обжалва, а разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

ЯОС приема за установена следната фактическа обстановка, правилно възприето на основание чл. 373, ал. 3, вр. с чл. 372, ал. 4 вр. чл. 371, т. 2 от НПК и от решаващият съд:

Свидетелката М. А. С. от гр. Я. била на работа в К. В., като преди да замине в чужбина оставила вещите, които притежавала в сграда, която се намирала в дома на родителите й – гр. Я., ул. С. П. **. Сградата не се заключвала, т.к. родителите й – свидетелите А. Г. К. и Д. И. К., и двамата от гр. Я., наглеждали периодично вещите на дъщеря си.

Съсед на семейство А. и Д. К. бил подс. С.С.М. ***, който живеел на същата улица – ул. С. П. **. Къщите на семейство К. и на подсъдимия били долепени, а дворовете им съседни – деляла ги само тухлена ограда, част от която била рухнала и не била възстановена.

В неустановен ден, за периода от около 12.00 ч. на **.**.**** г. до около 10.00 ч. на **.**.**** г. подс. С.М., след като се убедил, че съседите му К. не са у дома си, решил да влезе в сградата, в която се намирали вещите на св. М. С. и да вземе част от тях. Подсъдимият влязъл през рухналата част на оградата в имота на сем. К.. През незаключената врата на сградата влязъл вътре и от там успял да вземе: 24 бр. алуминиеви тави на стойност 25 лв. всяка, на обща стойност 600 лв., 1 бр. алуминиева тава на стойност 55 лв., като тавите сложил в чувал, който носел със себе си. Изнесъл чувала отвън, след което се върнал отново в сградата и взел тестомесачка марка „Толтан“ на стойност 850 лв. и 1 бр. велосипед на стойност 48 лв., които също изнесъл навън до чувала с тавите. Общата стойност на отнетите от подсъдимия вещи възлизала на 1553 лв. й същите са собственост на св. М. С.. След това горепосочените вещи подсъдимият пренесъл на три пъти през рухналата тухлена ограда до дома си. По-късно продал тестомесачката на свид. Ж. Т. от гр. Я., а велосипеда на св. И. В. от гр. Я.. Един брой алуминиева тава продал на свид. А. А. от гр. Я., като и на тримата свидетели казал, че вещите са негови. С останалите тави подсъдимия се разпоредил по неустановен по делото начин.

На **.**.**** г., около 10.15 ч., сем. А. и Д. К. напуснали дома си на ул. С. П. ** в гр. Я., като подс. С.М. видял, че семейството излиза от дома си. Той вече знаел, че в сградата, която била незаключена, в имота на сем. К., имало още вещи, и решил да отиде отново до тази сграда и да вземе и други вещи. Около 10.30 ч., на посочената дата, подсъдимият отново минал през рухналата тухлена ограда и влязъл в двора на сем. К.. Отправил се към незаключената сграда, влязъл вътре, взел и сложил в чувала, който носел със себе си: 5 бр. алуминиеви тави на стойност 25 лв. всяка, на обща стойност 125 лв., които били собственост на свид. М. С. от гр. Я.. Изнесъл чувала отвън с отнетите вещи и по обратния път се върнал в дома си, като започнал да вади и да разглежда тавите. По същото време сем. К. се върнали в дома си, като свид. А. К. чул дрънченето на тавите, което идвало от двора на подсъдимия. Св. А. К. минал през рухналата част на тухлената ограда и влязъл в двора на подсъдимия, където видял чувала й отнетите преди това от подсъдимия тави на дъщеря си. Взел чувала с тавите и се прибрал у дома си. Там установил липсата и на останалите вещи, които подсъдимия бил отнел преди това.

За установената кражба свид. А. К. подал заявление до РУ – Я., като в хода на проверката бил установен и извършителя на деянието - подс. С.С.М. ***. След като свид. А. А. разбрала, че тавата, която закупила от подс. М. е открадната последната я върнала на свид. К..

От изготвената оценителна експертиза по делото се установява, че общата стойност на вещите, собственост на М. А. С. от гр. Я. – 24 бр. алуминиеви тави на стойност 25 лв. всяка, на обща стойност 600 лв., 1 бр. алуминиева тава на стойност 55 лв., тестомесачка марка „Толтан“ на стойност 850 лв., 1 бр. велосипед на стойност 48 лв., 5 бр. алуминиеви тави на стойност 25 лв. всяка, на обща стойност 125 лв., възлиза на 1678 лв.

Видно от свидетелство за съдимост, към момента на извършване на деянието, подс. М. е реабилитиран.

 

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

След съвкупен анализ ЯОС установи, че правилно първоинстанционният съд е приел за установена описаната фактическа обстановка, въз основа на направеното от подсъдимия признание на изложените обстоятелства което, което както е отбелязал ЯРС, се подкрепя от всички събрани в досъдебното производство и в с.з. писмени доказателства – справка за съдимост на подсъдимия, протокол за предупреждение от **.**.**** г., справка от ОД на МВР – Я., кореспондиращи с приетите за достоверни обяснения и показания на подсъдимия и свидетелите от ДП, и заключението на ВЛ по оценителната експертиза. Въззивният състав изцяло подкрепя доказателствения анализ на ЯРС, възприема всички изводи безкритично и счита за ненужно да ги преповтаря подробно. Тук следва да се отбележи, че процесуалният закон (чл. 339, ал. 2 от НПК) не задължава въззивния съд да обективира в решението си нов цялостен и пълен анализ на доказателствената съвкупност, освен в случай, че изрази несъгласие с някои от фактическите и правни изводи на първостепенния съд. Когато обаче мотивира съгласие с възприетите от първата инстанция фактически положения, въззивният съд не е задължен да анализира отново тази съвкупност, а само да даде отговор на доводите на защитата (в този смисъл Решение № 482/22.12.2014 г. по н. д. № 1556/2014 г. на Трето НО на ВКС, Решение № 10/21.02.2019 г. по НВОХД № 268/2018 г. на Апелативен съд – Бургас и др.).

ЯОС ще акцентира че всички кредитирани доказателствата са безпротиворечиви, взаимно допълващи се в логична връзка и последователност едно спрямо друго, поради което и не се налага тяхното подробно коментиране, като ЯОС счита, че обсъдени поотделно и в тяхната съвкупност, установяват по безспорен начин фактите относно авторството, времето, мястото и механизма на извършване на престъпленията.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА

При изяснена фактическа обстановка, районният съд е направил обосновани правни изводи, че подсъдимият С.М. е осъществил от обективна и субективна страна фактическия състав на престъплението по чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, тъй като в неустановен ден от периода от около 12.00 ч. на **.**.**** г. до около 10.30 ч. на **.**.**** г. в гр. Я. от сграда, находяща се на ул. „С. П.“ № ** е отнел чужди движими вещи на обща стойност 1678 лв. от владението на А. Г. К. и Д. И. К., двамата от гр. Я., собственост на М. А. С. от гр. Я., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на продължавано престъпление, както следва:

- За това, че в неустановен ден от периода от около 12.00 ч. на **.**.**** г. до около 10.00 ч. на **.**.**** г. в гр. Я. от сграда, находяща се на ул. „С. П.“ № ** е отнел чужди движими вещи, на обща стойност 1553 лв. от владението на А. Г. К. и Д. И. К., двамата от гр. Я., собственост на М. А. С. от гр. Я., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

- За това, че на **.**.**** г. около 10.30 ч. в гр. Я. от сграда, находяща се на ул. „С. П.“ № ** е отнел чужди движими вещи, на обща стойност 125 лв. от владението на А. Г. К. и Д. И. К., двамата от гр. Я., собственост на М. А. С. от гр. Я., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Въз основа на съвкупната преценка на доказателствата по делото първоинстанционният съд е стигнал до правилния извод, че подсъдимият е извършил престъплението, в което е обвинен и, че следва да носи наказателна отговорност за това. От обективна и субективна страна са налице всички признаци на престъплението, за което се провежда наказателното производство, доказано е и авторството.

Правилно ЯРС е съобразил, че от обективна страна подсъдимият е осъществил всички признаци от състава на престъплението кражба, визирани в чл. 194, ал. 1 от НК. Безспорно в случая  е налице е отнемане на чужди движими вещи на обща стойност 1678 лв., от владението на собственика им както следва: 24 бр. алуминиеви тави на стойност 25 лв. всяка, на обща стойност 600 лв., 1 бр. алуминиева тава на стойност 55 лв., тестомесачка марка „Толтан“ на стойност 850 лв. и 1 бр. велосипед на стойност 48 лв. (вещи на обща стойност 1553 лв. за първото деяние), като и 5 бр. алуминиеви тави на стойност 25 лв. всяка (на обща стойност 125 лв. за второто деяние), липсата на съгласие, обективирано е намерение и целта за противозаконно присвояване, установена е промяна и трайна фактическа власт върху предмета на престъпление. Прав е ЯРС, че подсъдимият е осъществил деянието при условията на продължавано престъпление по чл. 26, ал. 1 НК, тъй като в непродължителен период от време е извършили процесните две деяния, които поотделно осъществяват състава на престъплението по чл. 194 от НК, извършени са при еднородност на вината и следващото деяние, обективно и субективно, се явява продължение на предходното. Безспорно в настоящият случай не се касае за т. нар. „маловажен случай“ на кражба по чл. 194, ал. 3 от НК, имайки предвид времето, мястото, механизма на осъществяване на престъплението, относително високата стойност на отнетото.

От субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл, тъй като той е съзнавал всички елементи от състава на престъплението основно, че лишават от фактическа власт върху вещите собственика, предвиждал е преминаването им в своя фактическа власт и е целял именно това, като е разбирал противоправния характер на извършеното. Действал е и с намерението противозаконно да ги присвои След извършване на всяко от деянията, като елемент от продължаваното престъпление той се разпоредил фактически и юридически с вещите,

Причини за извършване на престъплението ЯОС приема, че са желанието на подсъдимия да се облагодетелства по запретен начин, ниската му  правна култура, недоброто материално положение в което са е намирал.

 

ПО НАКАЗАНИЕТО

За извършеното от подс. С.М. престъпление в НК е предвидено наказание лишаване от свобода до осем години. По отношение на индивидуализацията на наказанието на подсъдимия,  ЯРС законосъобразно е отчел от една страна смекчаващите вината обстоятелства: това, че част от вещите на стойност общо 180 лв. са върнати на собственика, тежкото социално и семейно положение на дееца, чистото му съдебно минало, направените самопризнания и оказано съдействие за установяване на обективната истина по делото в ДП, но от друга – отегчаващи такива: високата обществена опасност на деянието предвид времето, начина и мястото на извършването, като и относително високата стойност на отнетото.

Мотивиран от това ЯРС е определил на подс. М. справедливо наказание от две години лишаване от свобода, редуцирано съобразно чл. 58а, ал. 1 от НК на една година и четири месеца лишаване от свобода. Настоящият съд подкрепя ЯРС в извода му, че констатираните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства, не се явяват нито многобройни, нито изключителни по своя характер, така щото да налагат приложението на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК.

Относно начина на изтърпяване на наказанието, въззивният състав счита, че в случая е института на условното осъждане е приложен правилно,  предвид чистото съдебно минало на подсъдимия и размера на конкретното наказание лишаване от свобода. ЯОС също счита, че за поправянето и превъзпитанието на подсъдимия, не е наложително той да търпи ефективно наложеното му наказание, което би било оказване на ненужна пенитенциарна репресия по отношение на личността му. Правилно е определено и изпитателния срок да е в минималния законов размер от три години. Настоящият състав счита, че с наложеното наказание на подсъдимия, в конкретните му параметри и отлагането му от изтърпяване, ще се постигнат целите по чл. 36 от НК, вкл. и без той да бъде изолиран от обществото. То ще допринесе подсъдимият да преосмисли постъпката си и да осъзнае, че той явно е възприел  погрешни методи за набавяне на средства. Същото, без да осъществява ненужно по-тежка наказателна репресия върху подс. М. е такова, че да не създаде у него погрешно усещане за безнаказаност и да му посочи, че корекция е възможна, че има реален шанс той да се поправи, като съобразява в бъдеще поведението си със законоустановените порядки в обществото. Ето защо ЯОС счита, че конкретното наказание е необходимо и достатъчно за оказване на предупредително, превъзпитателно и възпиращо въздействие както върху подсъдимия, така и върху останалите членове на обществото.

 

ПО РАЗНОСКИТЕ

При този изход на делото, след като подсъдимият С.М. е бил признат за виновен, правилно ЯРС на основание чл. 189, ал. 3 от НПК е постановил същият да заплати направените разноски по делото в размер на 100,80 лева в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР – Я..

 

Водим от гореизложеното, на основание чл. 338, вр. чл. 334, т. 6 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 70/23.05.2019 г., постановена по НОХД № 432/2019 г. по описа на РС – Ямбол .

Решението е окончателно.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: _____________________

                                                     

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: _____________________

 

 

                                                                           _____________________