О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  29.08.2019г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                                       гражданско отделение

На 29.08.2019година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         ГЕРГАНА КОНДОВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. ч. гражданско дело №243 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 и сл. ГПК.  

Образувано е по частна жалба на Н.М.М. ***, срещу Определение №1407/11.06.2019г. на Ямболски районен съд, постановено по гр.д.№633/2019г.

 Извършвайки проверка за редовността и допустимостта на частната жалба, настоящият състав на въззивния съд установи, че жалбата не е администрирана правилно от ЯРС в съответствие със задължението му по 276 ГПК. Съгласно посочената разпоредба и чл.275 ГПК, тъй като жалбата се подава чрез първоинстанционния съд, той има задължението да извърши проверка за редовността на жалбата, да връчи препис от частната жалба на другата страна, като й укаже, че има право на писмен отговор в едноседмичен срок. При подаване на такъв в срок, жалбата, заедно с отговора и делото (или препис от обжалваното определение) се изпращат на горестоящия съд. Ако писмен отговор не е депозиран, частната жалба, заедно с делото (или препис от обжалваното определение) се изпращат на горната инстанция след изтичане срока за отговор.  

В случая ЯРС е извършил проверка за това внесена ли е следващата се за частното производство ДТ, връчил е препис от частната жалба на насрещната страна и след изтичане на срока за отговор е изпратил частната жалба на въззивния съд. Частната жалба не е изпратена с първоинстанционното дело, нито е приложен препис от обжалваното определение, така както изисква разпоредбата на чл.276, ал.2 ГПК. Районният съд е посочил в придружителното писмо, че гр.д.№633/2019г. е изпратено на ЯОС с друго писмо от 21.06.2019г. При извършената служебна справка в гражданското деловодство на ЯОС настоящият състав установи, че необходимото за разглеждането на частната жалба на Н.М. гр.д.№633/2019г. по описа на ЯРС, с писмо от 08.08.2019г е изпратено по реда на инстанционния контрол на Апелативен съд гр.Бургас и понастоящем делото не е върнато. Или до връщането от БАС на гр.д.№633/2019г. по описа на ЯРС, настоящата частна жалба не може да бъде разгледана, тъй като не е администрирана по предвидения процесуален ред.   

По горните мотиви, тъй като ЯРС не е изпълнил задължението си по администриране на частната жалба, настоящият състав на ЯОС намира, че следва да прекрати въззивното производството като преждевременно образувано и недопустимо, а преписката  по частната жалба – вх. 12141/23.07.2019г. следва да се върне на първата инстанция за изпълнение на разпоредбата на чл.276 ГПК и на дадените с настоящото определение указания за администрирането й до ЯОС, ведно с гр.д.№633/2019г. по описа на ЯРС, след връщането му от инстанционен контрол.

Водим от изложеното, ЯОС

                                                        О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.ч.гр.д.№243/2019г. по описа на ЯОС.

Изпраща на Ямболски районен съд подадената от Н.М.М. *** частна жалба вх.№12141/23.07.2019г., ведно с възз.ч.гр.д.№243/2019г. по описа на ЯОС, за администрирането на жалбата, съобразно дадените указания с настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

 

                                                                                                    2.