МОТИВИ на Определение № 74/26.06.2019 г.,

постановено по ЧНД № 144/2019 г. по описа на Окръжен съд – Ямбол

 

Производството е образувано по предложение на Окръжна прокуратура – Я., за определяне на общо наказание на осъдения Д.А.Д., по влезлите в сила съдебни актове по НОХД № 134/2019 г. на ЯРС и НОХД № 12/2018 г. на ЯОС.

В открито съдебно заседание прокурорът изразява становище, че са налице основанията, визирани в чл. 25, ал. 1, вр. чл. 23 ал. 1 от НК, за определяне на общо наказание по отношение на осъдения Д., по влезлите в сила съдебни актове отразени в предложението.

Осъденият Д. участва в съдебното заседание лично и със служебен защитник. Пледира се, на осъдения Д. да бъде определено общо наказание, без да бъде прилагана разпоредбата на чл. 24 от НК1 както и общото наказание да се търпи при първоначален общ режим.

 

ЯОС прие за установено:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

Д.А.Д. с ЕГН **********, понастоящем търпи наказание лишаване от свобода в Затвора – Б.. Същият е осъждан както следва:

– С Определение № 29/13.02.2019 г. постановено по НОХД № 134/2019 г. по описа на ЯРС, в сила от **.**.**** г., е осъден за престъпление извършено на **.**.**** г., на ЕДНА ГОДИНА лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено от изтърпяване за срок от три години;

– С Присъда № 112/21.09.2018 г. постановена по НОХД № 12/2018 г. по описа на ЯОС, изменена с Решение № 175/2018 г. по ВНОХД № 231/2018 г. по описа на БАС, в сила от **.**.**** г., е осъден за престъпление извършено на **.**.**** г., на ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Тази фактическа обстановка се изведе на базата на всички събрани по делото писмени доказателства – НОХД № 134/2019 г. по описа на ЯРС (за послужване), Справка от САС Съдебно Деловодство при Окръжен съд –Я. по ЧНД № **/**** г. по описа на ЯОС, заверено копие на Определение № **/**.**.**** г. постановено по ЧНД № **/**** г. по описа на ЯОС, Справка от САС Съдебно Деловодство при Окръжен съд – Я. по ЧНД №***/**** г. по описа на ЯОС, Определение № **/**.**.**** г. постановено по ЧНД № ***/**** г. по описа на ЯОС, писмо вх. №****/**.**.**** г. на ЯОС с приложени заверено копие от Присъда № ***/**.**.**** г. постановена по НОХД № 12/2018 г. по описа на ЯОС ведно с мотиви, Решение № ***/**.**.**** г. постановено по ВНОХД № 231/2018 г. по описа на БАС, писмо изх. № ***/****г. от **.**.**** г. на Окръжна прокуратура – Я., Справка за съдимост рег. №****/**.**.**** г. на БС при ЯРС, писмо рег. № ***/**.**.**** г. на Районна служба „Изпълнение на наказанията – Я.“ Арести с приложена разпечатка от ИСИН, писмо изх. №***/** от **.**.**** г. на ГДИН Затвор Б.. Съдът счита всички приети по делото писмени доказателства за достоверни и ги кредитират напълно.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА:

При тези данни съдът намира, че са налице условията на чл. 25, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК за определяне на едно общо наказание на осъд. Д.А.Д. с ЕГН **********, по влезлите в сила присъди по НОХД № 134/2019 г. по описа на ЯРС и НОХД № 12/2018 г. по описа на ЯОС. Деянията, предмет на разглеждане по тези дела, са извършени в условията на реална съвкупност, преди **.**.**** г. – преди да има влязла в сила присъда за което и да е от тях, поради което съдът определи на осъдения най-тежкото от наказанията – ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода. Тъй като определеното общо наказание е за две умишлени престъпления от общ характер и е в размер над 5 години лишаване от свобода, на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, б. „а” от ЗИНЗС, съдът определи то да се търпи от осъдения Д. при първоначален строг режим. В тази връзка искането определяне на първоначален общ режим се прецени за неоснователно.

ЯОС намира, че за да се постигнат в оптимална степен възпитателната и превантивната функция на наказанието е достатъчно осъденият, да изтърпи определеното общо наказание по двете присъди. В случая се определя общо наказание по две осъждания, едното от които е условно, а времето през което осъденият следва да търпи общо наказание лишаване от свобода – ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ, е достатъчно като продължителност, за да се изпълнят целите на наказанието визирани от законодателя в чл. 36, ал. 1 на НК. Настоящият състав счита, че увеличаване на периода на изолиране на осъдения от обществото, не би засилило превъзпитаващо въздействие и би било ненужно оказване на по-тежка наказателна репресия върху него, като на осъдения Д., следва да се даде възможност за по-бързо ресоциализиране. Ето защо съдът прецени, че определеното общо наказание не следва да бъде завишено на основание чл. 24 от НК.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК, съдът приспадна времето, през което осъд. Д. е търпял наказание „Лишаване от свобода” по Присъда № ***/**.**.**** г. постановена по НОХД № 12/2018 г. по описа на ЯОС, считано от **.**.**** година.

На основание чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от НК, ЯОС зачете времето, през което осъд. Д. е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по наказателното производство ДП № **/** г. по описа на РУ „Т.” – Я. (НОХД № 12/2018 г. по описа на ЯОС), считано от **.**.**** г. до **.**.**** година.

 

Мотивиран от гореизложеното, съдът постанови настоящото определение.

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: