О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                                  14.01.2019год.                                               гр.Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,                                         гражданско отделение

На 14.01.2019 година

В закрито заседание в следния състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

т.д. №6  по описа за 2019 година

за да се произнесе, взе  предвид следното:

Производството е образувано по исковата молба на Е.А.Е. *** и С.А.Е. ***, действаща лично и със съгласието на С.И., с която против ЗК "Лев Инс"АД гр.София са предявени субективно съединени искове с правно основание чл. 432 от КЗ  за заплащане на всеки от ищците на застрахователни обезщетения в размер на по 100 000лв.

Ищците твърдят, че на 08.11.2018г. е настъпило ПТП със застрахован при ответника лек автомобил, в резултат на което е настъпила смъртта на баба им Д. Б. Х., от която смърт произтичат претенциите им за неимуществени вреди. Твърдят, че при ответника е образувана преписка по щета, но с писмо от 04.01.2019г. бил постановен отказ за заплащане на застрахователно обезщетение.

При проверка на исковата молба съгласно чл.130 ГПК съдът констатира, че предявените искове са недопустими, поради следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 498, ал. 3 от КЗ, увреденото лице може да предяви претенцията си за плащане пред съда, само ако застрахователят не е платил в срока по чл. 496 КЗ, откаже да плати обезщетение или ако увреденото лице не е съгласно с размера на определеното или изплатено обезщетение. Тази разпоредба въвежда допълнителна предпоставка за допустимост на прекия иск на пострадалия срещу застрахователя по застраховка "Гражданска отговорност".

Съдът с оглед разпоредбата на чл.130 ГПК е задължен служебно да следи наличието на предвидените в специалния закон предпоставки за допустимост на предявения иск/искове с правно основание чл. 432 КЗ. Видно е от твърденията, изложени в исковата молба, а така също и от представените към исковата молба доказателства, че ищците са отправили искане до ЗК"Лев Инс"АД на 14.12.2018г., като при застрахователя е образувана преписка по щета с №0000-1000-01-18-7958 от 17.12.2018г. Следователно, към датата на подаване на исковата молба – 11.01.2019г. не е изтекъл предвидения в чл.496, ал.1 КЗ срок, който е не повече от три месеца от датата на предявяване на претенцията. С Писмо изх. №141/04.01.2019г. застрахователното дружество е уведомило представляващия ищците адвокат, че във връзка с образуваната преписка по щета е необходимо ищците да представят допълнителни документи. По съществото си, въпреки твърденията в исковата молба, писмото от 04.01.2019г. не съдържа изявление на застрахователя за отказ да бъде заплатено застрахователно обезщетение. Съгласно ал.4 на чл.496 КЗ застрахователят може да изисква и други документи, ако представените документи са недостатъчни за установяване на съществени обстоятелства, свързани с ПТП и такъв е разглежданият случай. Следователно, в рамките на предвидения срок за произнасяне по преписката по щета, застрахователят има право да изисква допълнителна информация, която да му даде възможност да одобри изплащане на обезщетение или да откаже мотивирано. Не са представени доказателства за това, че е определено или изплатено застрахователно обезщетение, с размера на което ищците не са съгласни.

Предвид изложеното, съдът намира, че доколкото не са налице предвидените в чл. 498, ал. 3 КЗ предпоставки, не е възникнало правото на увредените лица да предявят искове за заплащане на обезщетение пред съд, т.е. предявените искове са недопустими. Доколкото визираните в чл.498, ал.3 КЗ обстоятелства засягат възникването на правото на иск, то не следва да се приеме, че последващо изтичане на срока по чл.496 КЗ в хода на процеса, следва да се преценява с оглед разпоредбата на чл.235, ал.3 ГПК (касаеща настъпване на обстоятелства от значение за съществуването на спорното право), а допустимостта на иска се преценява към датата на подаване на исковата молба – 11.01.2019г. (В този смисъл вж. Определение №165/24.03.2017г. по гр.д. № 306/2017г. по описа на ВКС, ІІ ТО).

Водим от изложеното, ЯОС:

 

                                      О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№6/2019г. по описа на ЯОС поради процесуална недопустимост на предявените искове И ВРЪЩА на основание чл.130 ГПК исковата молба, подадена от Е.А.Е. *** и С.А.Е. ***, действаща лично и със съгласието на С.И., против ЗК "Лев Инс"АД гр.София, въз основа на която е образувано т.д. №6/2019г. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд- гр.Бургас с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на ищците.

 

 

 

                                                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: