О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  08.04.2019г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                      гражданско отделение, втори състав

На 08.04.2019година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ:  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                          ВЕСЕЛА СПАСОВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. гражданско дело №114 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. ГПК.  

Образувано е по въззивна жалба, подадена от адв.С.Е. - пълномощник на Н.Д.Т. ***, в качеството й на майка и законен представител на малолетните деца И.П.И. и М.П.И., против Решение №151/26.02.2019г. на Ямболски районен съд по гр.д.№ 3701/2018г. в частта, с която са отхвърлени предявените против П.И.И.  искове по чл.150 СК за увеличение на месечната издръжка за детето И. за разликата над сумата 150лв. до размера на 250лв. и за увеличение на месечната издръжка за детето М. за разликата над 170лв. до размера на 220лв., в частта, с която са отхвърлени предявените искове по чл.143, ал.4 СК за заплащане от П.И. на еднократна добавка в размер на 1 000лв. годишно за детето И. и в размер на 1 500лв. годишно за детето М., както и в частта на разноските.       

Извършвайки проверка за редовността и допустимостта на жалбата, настоящият състав на въззивния съд установи, че същата не е администрирана правилно от ЯРС в съответствие със задължението му по 262 ГПК. В нарушение на изискването за редовност на жалбата, установено с нормата на чл.261,т.2 ГПК, първоинстанционният съд не е извършил проверка за това налице ли е упълномощаване от името на двамата въззивници - И.И. и М.И. на подписалия въззивната жалба адвокат С.Е.. При проверката по делото ЯОС констатира, че към въззивната жалба не е представено пълномощно на адв.Е., като такова не е представено и в първоинстанционното производство - до приключване на делото пред първата инстанция адв.Е. е представлявала ищците без пълномощно, като на л.97 от делото е представен в препис само договор за правна защита, както и в препис пълномощно от майката на ищците Н.Т. в личното й качество за представителство по друго гр.д. по описа на ЯРС - гр.д.№3776/2018г. Или не е налице и хипотезата на чл.34, ал.4 ГПК - пълномощно на адвокат, което да има сила до завършване на делото във всички инстанции. При тези данни, ЯРС следва да администрира жалбата в съответствие със задълженията си по чл.262 ГПК, като укаже на въззивниците и им предостави срок, в който да представят пълномощно на адв.Е. за обжалване на първоинстанционното решение или за лично подписване на въззивната жалба от Н.Т. в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете М.И., а от И.И., който е непълнолетен, навършил 14-годишна възраст - за подписване лично на жалбата и със съгласието на майка си Н.Т.. В случай на упълномощаване на адв.Е., пълномощното също следва да е подписано от Н.Тюфектиева като майка и законен представител на малолетния М., а от И.И. - лично и със съгласието на майка си Н.Т..  

Поради горното ЯОС намира, че следва да прекрати въззивното производство като преждевременно образувано и недопустимо, а преписката по жалбата – вх.№4452/13.03.2019г., заедно с възз.гр.д.№114/2019г. на ЯОС и гр.д.№3701/18г. на ЯРС следва да се върне на първата инстанция за изпълнение на разпоредбата на чл.262, вр. с чл.261,т.2 ГПК и на дадените с настоящото определение указания.

Водим от изложеното, ЯОС

                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.гр.д.№114/2019г. по описа на ЯОС.

Изпраща на Ямболски районен съд подадената от адв.С.Е. - пълномощник на Н.Д.Т. ***, в качеството й на майка и законен представител на малолетните деца И.П.И. и М.П.И.,  жалба вх.№4452/13.03.2019г., ведно с  възз.гр.д.№114/2019г. на ЯОС и гр.д.№3701/18г. на ЯРС, за администриране на жалбата, съобразно дадените указания с настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

 

                                                                                                    2.