ОПРЕДЕЛЕНИЕ

02.04.2019г.


гр.Ямбол


 

Ямболският окръжен съд                                                                                             гражданско отделение

На 02.04.2019 година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Гр.дело № 66 по описа за 2019г.

За да се произнесе,взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по предявени от ищеца К.И.Б. *** обективно съединени искове с правно основание чл.2б от ЗОДОВ срещу Софийски градски съд за обезщетяване на имуществените и неимуществените вреди на ищеца от нарушение на правото му да се разгледа и реши в разумен срок ч.гр.д. №4608/2013г., образувано по негова жалба от 01.08.2012г. В изпълнение на дадените му от съда указания ищецът е уточнил, че ч.гр.д.№4608/2013г. по описа на СГС е приключило на 06.10.2017г. и административната процедура по глава трета "а" от" ЗСВ е изчерпана, тъй като 6-месечният срок по чл.бОа от ЗСВ е изтекъл.

При тези заявени от ищеца твърдения, ЯОС приема следното: Съгласно чл.8, ал.2 от ЗОДОВ, гражданите и юридическите лица могат да предявят иск по чл.2б, ал.1 от ЗОДОВ по приключени производства, само когато е изчерпана административната процедура за обезщетение за вреди по реда на глава трета "а" от ЗСВ, по която няма постигнато споразумение. В случая административната процедура не е изчерпана. В тази връзка следва да се изясни, че изчерпана административна процедура по смисъла на чл.8, ал.2 от ЗОДОВ, означава започнала и финализпрана с акт по чл.60е ЗСВ, който административен акт може да бъде позитивен (благоприятстващ) или негативен (неблагоприятстващ) за лицето, подало заявление за обезщетение, но не и както е в случая - когато по твърдение на ищеца последният въобще не е инициирал в срок процедурата по реда на глава трета "а" ЗСВ преди завеждане на настоящата искова молба. Касае се за процесуална предпоставка от категорията на абсолютните, поради което и липсва право на иск по чл.2б от ЗОДОВ в полза на ищеца. Съдът разглежда само иск, който е надлежно предявен, поради което настоящият състав на ЯОС приема, че предявените искове са недопустими и производството следва да бъде прекратено на основание чл.130 ГПК. Водим от изложеното и на основание чл.130 ГПК, ЯОС

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№66/2019г. по описа на ЯОС и връща исковата молба на ищеца К.И.Б., с посочени по делото данни.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд -гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: