Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........13.03........2019 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На..............................дванадесети...март……...........................................

  През две хиляди и деветнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Красимира Тагарева

                                                                Членове: Николай Иванов

                                                                                Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова...възз.гр.д.№ 329

по описа за 2018 година,…за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 от ГПК.

Пред ЯОС е депозирана въззивна жалба на М.А.К. *** чрез пълномощника й адв.А.,*** против решение № 662/29.10.2018 г., постановено по гр.д.№ 1683/2018 г. по описа на РС Ямбол, с което съдът:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.дело №1683/2018 по опис на ЯРС поради недопустимост на иска, предявен на основание чл.74,ал.3,вр. с ал.1 КТ  от Народно читалище „Напредък-1930“ с.Кабиле,общ.Тунджа,обл.Ямбол,ул.“Спартак“ № 12,булстад : 000963441,представлявано от председателя на читалищното настоятелство Д. Г. М.,със съдебен адрес *** чрез адв.К.-ЯАК  против М.А.К.,ЕГН ********** за установяване недействителността на   Доп. Споразумение към трудов договор № 5/30.04.2014 г. и № 6/01.06.2017 г.,с които М.А.К. е назначена на длъжност секретар в НЧ“ „Напредък-1930“ с.Кабиле,общ.Тунджа,обл.Ямбол,ул.“Спартак“ № 12,булстад : 000963441,представлявано от председателя на читалищното настоятелство Д. Г. М.

ОТХВЪРЛЯ предявените от М.А.К.,ЕГН **********,***,кант.*** чрез адв.А.-ЯАК против Народно читалище „Напредък-1930“ с.Кабиле,общ.Тунджа,обл.Ямбол,ул.“Спартак“ № 12,булстад : 000963441,представлявано от председателя на читалищното настоятелство Д. Г. М.,със съдебен адрес *** чрез адв.К.-ЯАК  искове с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от КТ за признаване на уволнението й, извършено със заповед № 2/07.03.2008 г. на председателя на читалището за незаконно и неговата отмяна, за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност „ секретар” и за заплащане на обезщетение за времето, през което е останала без работа поради уволнението, както и разноските по делото.

Иска се отмяна на този акт в отхвърлителната част и в частта за разноските и уважаване на предявения иск като бъде признато за незаконно уволнението на въззивницата, същото да бъде отменено, а К. възстановена на заеманата преди уволнението длъжност, работодателят НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле бъде осъден да й заплати обезщетение за оставането без работа в общ размер 3792 лв., ведно със законната лихва, както и направените пред двете инстанции разноски.

Счита се, че съдът не е направил анализ на събраните по делото доказателства и поради това изводите му са противоречиви, някои от доказателствата не е обсъдил изобщо. Решението е с хаотични и необосновани изводи, без да са обсъдени и взети предвид всички възражения и доводи на страните, въпреки задължението на съда по чл.172 и чл.235 ал.2 от ГПК. Неправилни са изводите на съда и за това, че уволнителната заповед е издадена от некомпетенен орган. Всички възражения по въззивната жалба въззивницата е подкрепила с подробни и конкретни доводи.

В законоустановения срок ответникът по делото НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле първоначално е депозирал отговор на въззивната жалба и счита същата за неоснователна, а постановеното от районния съд решение като правилно, законосъобразно и обосновано се желае да бъде оставено в сила.

В хода на въззивното производство от НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле е депозирана молба, с която се заявява, че се признава основателността на предявените искове по делото по КТ  от М.А.К.. Предвид това изявление се желае постановяване на решение, с което да бъде уважена въззивната жалба.   

В съдебно заседание страните въззивницата редовно призована не се явява, но чрез пълномощника си поддържа въззивната жалба и желае постановяване на решение при условията на признание на иска.

Въззиваемата страна също редовно призована не изпраща представител.

След преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

М.А.К. *** е предявила пред ЯРС иск против Народно читалище „Напредък – 1030“ село Кабиле, представлявано от Д. М. – Председател на ЧН да бъде признато за незаконно уволнението й, да бъде отменена като незаконосъобразна заповед № 2/07.03.2018 г. на Председателя на Читалищното настоятелство, с която й е наложено дисциплинарно наказание „Дисциплинарно уволнение“ на основание чл.190  ал.1 т.2 вр. чл.188 т.3 от КТ и е прекратеното трудовото правоотношение, да бъде възстановена ищцата на заеманата преди уволнението й длъжност „Секретар“ и да бъде осъден ответника да й заплати обезщетение за оставане без работа за шест месеца в размер 3792 лева, ведно със законната лихва и разноските по делото. В исковата си молба ищцата твърди, че е работила като секретар в ответното читалище и с атакуваната от нея заповед й е наложено дисциплинарно наказание „Дисциплинарно уволнение“, тъй като на 19.02.2018 г. /понеделник/ и 20.02.2018 г. /вторник/ не се е явила на работа като секретар в читалището. Отсъствието на тези дати ищцата твърди, че е било заради участието й във фестивал в гр. Б., Р. Р. заедно с кукерската група към читалището, т.е. на тези дати тя е изпълнявала служебните си задължения. За това свое участие К. е уведомила читалищното настоятелство, председателя и зам.кмета на Община „Тунджа“ и няма практика при участие в културни мероприятия секретарите да уведомяват писмено председателите на читалището. Председателят на читалището е уволнил ищцата без разрешение на читалищното настоятелство, което е необходимо съгласно чл.16 ал.2 т.5 от ЗНЧ и устава на читалището и обуславя неговата незаконосъобразност само на това основание.

Въз основа на събраните пред първата инстанция писмени и гласни доказателства районният съд е постановил атакуваното решение, с което е отхвърлил иска на М.К. за отмяна на уволнението й, наложено с дисциплинарно наказание.

Предвид направеното признание на исковете, макар и във въззивната инстанция, въззивницата – ищец по делото е заяви в съдебно заседание искане за произнасяне на съда с решение при признание на иска на основание чл.237 от ГПК, за което съдът счита, че са налице условията на тази хипотеза. Тъй като съгласно чл.237 ал.2 от ГПК в мотивите е достатъчно да се укаже, че решението се основава на признанието на иска, съдът няма да излага други мотиви освен тези.

Поради изложеното съдът счита, че решението на районния съд в атакуваната част следва да бъде отменено, а предявените искове с правно основание чл.344 ал.1 т.1, 2 и 3 от КТ следва да бъдат уважени изцяло като бъде признато за незаконно уволнението на М.К. и бъде отменена заповед № 2/7.03.2018 г. на Председателя на читалищното настоятелство – Д. М., да бъде възстановена К. на заеманата преди уволнението длъжност „секретар“ и да бъде осъдено НЧ „Напредък-1930“ да й заплати обезщетение за оставане без работа за 6 месеца в общ размер 3792 лв., както и направените разноски пред районен съд в размер 800 лв. Пред окръжени съд разноски за въззивницата не следва да бъдат присъждани, тъй като няма данни такива да са направени.

При уважаване на исковете и въззивната жалба, НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле следва да бъде осъдено да заплати по сметката на ЯРС следващите се ДТ за разгледаните искове – по 50 лв. за исковете по чл.344 ал.1 т.2 и т.2 от КТ и в размер на 151,68 лв. по иска по чл.344 ал.1 т.3 от КТ. Следва да бъде заплатена и ДТ в размер 125,84 лв. по сметка на ЯОС за въззивната жалба.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                             РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 662/29.10.2018 г., постановено по гр.д.№ 1683/2018 г. по описа на РС Ямбол в частта, в която са отхвърлени предявените от М.А.К. *** против НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле искове с правно основание чл. 344 ал.1 т.1, 2 и 3 от КТ, както и в частта на присъдените разноски, като вместо това ПОСТАНОВИ:

УВАЖАВА предявеният от М.А.К., ЕГН ********** *** иск като на основание чл.344 ал.1 т.1 от КТ признава за установено по отношение на НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле, ул.“Спартак“ № 12, ЕИК 000963441, представлявано от председателя Д. Р. М., че уволнението със заповед № ****г. на Председателя на читалищното настоятелство – Д. М., Е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО и ГО ОТМЕНЯ.

УВАЖАВА предявеният от М.А.К. *** против НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле иск с правно основание чл.344 ал.1 т.2 от КТ като я ВЪЗСТАНОВЯВА на заеманата преди уволнението длъжност „секретар“.

 ОСЪЖДА НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле да заплати на М.А.К., ЕГН ********** *** на основание чл.344 ал.1 т.3 от КТ сумата 3792 лв., представляваща обезщетение за времето, през което е останала без работа поради уволнението, ведно със законната лихва, считано от 4.05.2018 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле да заплати на М.А.К., ЕГН ********** *** направените пред районния съд разноски в размер 800 лв.

ОСЪЖДА НЧ „Напредък-1930“ с.Кабиле да заплати по сметката на ЯРС следващите се ДТ за разгледаните искове в размер 251,68 лв., както и по сметка на ЯОС за въззивната жалба ДТ в размер 125,84 лв.

В останалата необжалвана част решението е влязло в сила.

Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщението на страните пред ВКС.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.