О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ..............    07.03.2019г., град Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         

Ямболският окръжен съд,  IV-ти граждански състав,

на  07.03.2019 година, в закрито заседание  в следния състав:

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

 

Секретар:

като разгледа докладваното от съдия К.ПЕЙЧЕВА

т.д. № 57/2018г. по описа на Ямболския окръжен съд,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.119, ал.3 от ГПК вр. чл.113 от ГПК.

Делото е образувано по искова молба от "ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ"АД с ЕИК 000694749 срещу В.Д.А. с постоянен адрес:***, с която са предявени искове по чл.430 от ТЗ за задължения по договор за кредит.

С отговора на исковата молба от ответника В.Д.А., чрез упълномощената адв.К.К., е направено възражение за местна неподсъдност по чл.113 от ГПК с твърдение, че ответницата има качеството "потребител", че нейният настоящ адрес е в гр.Е.П. от ***г.. Моли делото да бъде изпратено по подсъдност на Софийски окръжен съд. Приложени са удостоверение за настоящ адрес изх.№20230/20.06.2018г., издадено от община Бургас (заверено копие), удостоверение за настоящ адрес изх.№00085/07.11.2018г., издадено от община Елин Пелин, София област (заверено копие).

По направеното възражение за местна подсъдност ЯОС намира следното:

По силата на чл.113 от ГПК в редакцията му в ДВ, бр.65 от 2018г., в сила от 07.08.2018г., исковете на и срещу потребители се предявяват пред съда, в чийто район се намира настоящият адрес на потребителя, а при липса на настоящ - на постоянния.

Ответницата има качеството "потребител" по смисъла на чл.9, ал.3 от Закона за потребителския кредит и по смисъла на §13, т.1 от ДР на ЗЗП.

Видно от представеното удостоверение за настоящ адрес изх.№20230/20.06.2018г., издадено от община Бургас, ответницата В.Д.А. от 20.06.2018г. има настоящ адрес в гр.Б., а именно: гр.Б., ул."Л." № **, ет.*. С представеното удостоверение за настоящ адрес изх.№*** /****., издадено от община Е. П., С. о., се установява, че от****. настоящият адрес на ответницата е в с.Н. х., община Е. П., С.-о.

Исковата молба е подадена в съда на 27.08.2018г. Съгласно чл.120 от ГПК, настъпилите след подаването на исковата молба промени във фактическите обстоятелства, обуславящи местната подсъдност, не са основание за препращане на делото. Промяната на настоящия адрес на ответницата в съдебния район на Софийския окръжен съд е от 06.11.2018г., която промяна, на основание чл.120 от ГПК, не следва да се взема предвид, тъй като местната подсъдност на делото вече е била стабилизирана. Ирелевантна за определяне на местно компетентния съд е промяната на настоящия адрес на ответницата след подаването на исковата молба, поради което е неоснователно искането на ответницата делото да бъде изпратено по подсъдност на Софийски окръжен съд.

Съобразно чл.119, ал.3 от ГПК, съдът следи служебно за подсъдността. ЯОС намира, че съобразно правилата на чл.113 от ГПК, които са приложими в случая, делото е подсъдно на окръжния съд по настоящия адрес на ответницата, която има качеството "потребител", към датата на подаването на исковата молба в съда. От представените по делото удостоверения за настоящ адрес съдът намира, че настоящият адрес на ответницата към момента на подаване на исковата молба е следният: гр.Б., ул."Л." № **, ет.*. Извършвайки преценка по чл.118 от ГПК, ЯОС намира, че производството по настоящото дело следва да се прекрати и делото да е изпрати за разглеждане на Окръжен съд - Бургас.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 57/2018 г. по описа на ЯОС.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Окръжен съд – Бургас.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

 

                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: