П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

№ 112                                      21.09.2018 година                                 град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд         VI-ти  Първоинстанционен наказателен състав

На двадесет и първи септември                                                         2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Г. КОНДОВА

                                                    СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Б.С.

                                                                                             2. С.И.

 

 

Секретар М. Коматарова

Прокурор Г. Г.

Като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 12 по описа на 2018 година

 

                                П Р И С Ъ Д И:

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия Д.А.Д. - роден на *** ***, с постоянен адрес ***, настоящ адрес:***, б., б.г., със с.о., работи във фирма "Д.", н., н., ЕГН: **********

 

          ЗА ВИНОВЕН в това, че на **.**.**** г., в с. Б., обл. Я., в частен дом, находящ се на ул. * № *, чрез нанасяне на удар с метален нож с надпис на острието „U.", а от другата с надпис „S.S.", с обща дължина 33 см., в областта на корема, умишлено умъртвил К.Г.К. ***, с ЕГН **********, смъртта на който е настъпила на **.**.**** г. в УМБАЛ „П.Д.С.К." АД - С.З., поради което на основание чл.115 от НК и чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

          На основание чл.57 ал.1 т.2 б.А от ЗИНЗС така наложеното наказание лишаване от свобода следва да бъде изтърпяно от подсъдимия Д. при първоначален СТРОГ режим.

          На основание чл.59 ал.1 и ал.2 от НК ПРИСПАДА времето, през което подсъдимият Д. е бил задържан по настоящото дело, считано от **.**.****г. до **.**.****г.

          ОСЪЖДА подсъдимия Д., със снета по делото самоличност, да заплати на гражданската ищца М.А.К., ЕГН: ********** сума в размер на 100 000 /сто хиляди/ лева, съставляваща претърпените от нея в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането - **.**.****г. /датата на смъртта на сина й К.К./ до окончателното изплащане на сумата, като ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск за разликата от 100 000 лева до пълния размер на иска от 150 000 лева, като недоказан.

          ОСЪЖДА подсъдимия Д., със снета по делото самоличност, да заплати на гражданския ищец Г.И.К., ЕГН: ********** сума в размер на 100 000 /сто хиляди/ лева, съставляваща претърпените от него в резултат на извършеното от подсъдимия престъпно деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането - **.**.****г. /датата на смъртта на сина му К.К./ до окончателното изплащане на сумата, като ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск за разликата от 100 000 лева до пълния размер на иска от 150 000 лева, като недоказан.

          На основание чл.53 ал.1 б.А от НК ОТНЕМА в полза на Държавата вещественото доказателство: 1бр. метален нож с надпис на острието от едната страна "U.", а от другата страна надпис "S.S." с обща дължина 33 см. и дължина на острието 20 см., което след влизане в сила на присъдата да се унищожи като вещ без стойност.

          Вещественото доказателство 1 бр. мемори карта марка L. 16GB да се върне на собственика й - свидетелката Р.М..

          Веществените доказателства: метален нож с надпис на острието от едната страна „U.", а от другата страна надпис "S.S." с обща дължина 32,5 см. и дължина на острието 19 см.; метален нож с дървена дръжка с надпис на острието от едната страна "T.I.S.B." с обща дължина 24 см. и дължина на острието 13 см.; 1 бр. тениска марка "B."; 1 бр. яке с надпис "N.H."; 1 бр. горнище на анцуг с надпис "A."; дръжка от нож пластмасова; 8 бр. обтривки с червено-кафява течност; 1 бр. гъба, жълта на цвят и 1 бр. МОП за чистене на под с червена дръжка, като вещи без стойност да бъдат унищожени след влизане на присъдата в сила.

          ОСЪЖДА подсъдимия Д. да заплати направените по делото разноски в размер на 1651,01 /хиляда шестстотин петдесет и един лева и една стотинка/ лева за експертизи, която сума следва да заплати в полза на Държавния бюджет по сметка на ОД на МВР - Ямбол, както и сума в размер на 1589,57 /хиляда петстотин осемдесет и девет лева и петдесет и седем стотинки/ лева, която следва да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт по сметка на Окръжен съд - Ямбол.

          ОСЪЖДА подсъдимия Д. да заплати на частните обвинители и граждански ищци М.К. и Г.К. направените от тях разноски по делото за адвокатска защита в размер на от по 400 /четиристотин/ лева за всеки един от тях, както и 8000 /осем хиляди/ лева Държавна такса върху уважените размери на гражданските искове.

           

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас.

                                                       

 

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.