О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                   06.03.2019г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                                           гражданско отделение,

На 06.03.2019 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ:

                                                                         

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Ч. гр. дело №88 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.255-257 ГПК.

Образувано е по молба за определяне на срок при бавност, подадена от Б.Я.М. *** направено оплакване, че Ямболският районен съд не му  връчил разпореждане от 24.10.2018г., постановено по гр.д.№605/2016г. по описа на ЯРС.

За да се произнесе по молбата , с която е сезиран, ЯОС съобрази следното:

Съгласно чл.255, ал.2 ГПК, молбата за определяне на срок при бавност се подава чрез съда, който разглежда делото, до горестоящия съд. Съдът, който разглежда делото и за който се твърди, че неоснователно не е извършил следващо се процесуално действие, изпраща незабавно молбата за бавност, заедно със своето становище до горестоящия съд.

В случая решаващият състав на горестоящия съд – ЯОС констатира, че процедурата по чл.255, ал.2 ГПК не е изпълнена – липсва гр.д.№605/2016г. по описа на ЯРС, по което е постановено разпореждането от 24.10.2018г., не е приложено и становище на съответния съдия от ЯРС, тъй като молбата на Б.М. е депозирана направо пред окръжния съд. При тези данни, производството пред ЯОС е преждевременно образувано и следва да бъде прекратено. Преписката следва да се изпрати на ЯРС за комплектоване съгласно чл.255, ал.2 ГПК.

При изпълнение процедурата по чл.255, ал.2 ГПК, съдията - докладчик при ЯРС следва да съобрази и разпоредбата на чл.256 ГПК, съгласно която, молбата се счита за оттеглена, ако съдът извърши посоченото в същата действие и съобщи за това на страната, като в този случай молбата следва да бъде изпратена на горестоящия съд, ако в едноседмичен срок от съобщението страната заяви изрично, че я поддържа - чл.256, ал.2 ГПК.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                                    О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр.д. № 88/2019г. по описа на ЯОС.

Преписката - молбата на Б.М. за определяне на срок при бавност и настоящото определение на ЯОС,  да се изпрати на ЯРС за комплектоване и изпълнение на указанията, дадени в мотивировъчната част на настоящото определение, след което да се върне на ЯОС за произнасяне по молбата.

Определението не подлежи на обжалване.

Определението да се връчи на молителя Б.М. за сведение.

 

                                                                      Окръжен съдия