О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           7.02.2019 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд,…………..шести граждански състав

   на..…седми…февруари…..две хиляди и деветнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Галина Вълчанова

   секретар                                              

   като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

   гр.д. № 54 по описа на 2019 г.,

   за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба вх.№ 770/5.02.2019 г., депозирана от К.И.Б. *** против Софийски апелативен съд, с която се желае да бъде осъден ответника да му заплати сумата 1 000 000.00 лв. цената на ИМ по 569/2016 на ОС - Перник за обезвреда на материални вреди понесени от фактическото прекратяване на гр. дело № 569/2016 г. по описа на ПОС, ГО плюс законовата лихва считано от 10.12.2018 г. и сумата 5 000 000.00 лв. за обезвреда на понесени нематериални/емоционални вреди в следствие на осъзнатата абсолютна законова невъзможност да защитя интересите си срещу абсолютния съдийски произвол на съдиите И.И., З.Х. и В. Б. от Софийски апелативен съд. Като основание за претенциите си ищецът е посочил следното: понесени материални и емоционални вреди вследствие на отказ от правосъдие изразяващо се в пристрастно и несправедливо разглеждане на дела и необоснован отказ от отвеждане на съдии И. И., З. Х. и В. Б. - многократно определяни от мен за шибани песоглави съдийски свине от ч.гр.д. № 2709/2018 г. по описа на САС, поведение противоречащо на чл.6, § 1 от Конвенцията.

Така предявеният иск, съобразно изложението на фактическите обстоятелства в текста на исковата молба, заявения петитум и насочване на иска срещу ответника Софийски апелативен съд, съдът квалифицира с правно основание чл.2б ал.1 от ЗОДОВ. Съдът намира искът за недопустим и в хипотезата на чл.130 от ГПК счита, че производството по делото следва да бъде прекратено. Съгласно разпоредбата на чл.2б ал.1 от ЗОДОВ Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани и на юридически лица от нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок съгласно чл. 6, § 1 от Конвенцията. Искът е насочен срещу орган на съдебната власт за нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, но ищецът не е изложил обстоятелства, касаещи бавно правосъдие, причинило му сочените страдания. Твърденията на ищеца са за поведение на съдиите, което му нарушава правото на безпристрастен и справедлив процес, тъй като са пристрастни и нагло злоупотребяват със своя имунитет, но не са изложени твърдения за забавяне разглеждането на ч.гр.д. № 2709/2018 г. по описа на САС. Без да се твърди забавяне разглеждането на делото и без да се излагат обстоятелствата, сочещи на забавяне на процеса, съдът не може да извърши преценката съгласно чл.2б ал.2 от ЗОДОВ - съдът взема предвид общата продължителност и предмета на производството, неговата фактическа и правна сложност, поведението на страните и на техните процесуални или законни представители, поведението на останалите участници в процеса и на компетентните органи, както и други факти, които имат значение за правилното решаване на спора. Съдът намира искът за недопустим и поради това, че се претендира обезвреда на материални вреди понесени от фактическото прекратяване на гражданско дело по описа на Окръжен съд Перник, а не се излагат съображения за връзката между това дело на този съд и ответника по настоящия иск Апелативен съд София.

Поради изложеното, след като при проверката на исковата молба съдът установи, че искът е недопустим, производството по делото следва да бъде прекратено, а исковата молба следва да бъде върната на ищеца.

На това основание, ЯОС

 

                                             ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.130 от ГПК производството по гр.д.№ 54/2019 г. по описа на ЯОС и ВРЪЩА искова молба вх.№ 770/5.02.2019 г. на К.И.Б. ***.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщението на ищеца пред Апелативен съд Бургас.

 

                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: