Р Е Ш Е Н И Е

 

 

                              12.03.2019 година                        гр.Ямбол

 

 

 

Ямболският окръжен съд,  въззивен граждански състав, 

на 12.03.2019  година, в закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                                       ТОНКА МАРХОЛЕВА

 

секретар:

като разгледа докладваното от съдия К.Пейчева

в.гр.д№ 64 по описа за 2019 година на ЯОС,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Делото е образувано по жалба от М.Н.Д., Д.К.Д., П.К.Д. - взискатели по изп.д.№20178780400694 по описа на ЧСИ И. Х. *** действие ЯОС, срещу разпореждане от 20.12.2018г. на ЧСИ И. Х. с рег.№*** в КЧСИ по изп.д.№20178780400694, с което ЧСИ отказва да назначи особен представител на длъжника М. Х. Х. и да продължи изпълнителните действия по отношение имотите в с.Л. Разпореждането се обжалва с доводи за незаконосъобразност. Смята, че ЧСИ фактически преустановява действията по изпълнението, че неправилно е приел, че особеният представител на длъжника не може да заяви приемане или отказ от наследство. Моли разпореждането от 20.12.2018г. на ЧСИ по изп.д.№20178780400694 да бъде отменено.

Възражения по жалбата не са постъпили.

Представени са обяснения (мотиви) по обжалваните действия от ЧСИ И. Х., в които е изразено становище за неоснователност на жалбата.

Приложено е фотокопие на изп.д.№ 20178780400694 по описа на ЧСИ И. Х. *** действие ЯОС.

Като прецени изложените в жалбата съображения и приложените към нея и изпълнителното дело доказателства, съдът приема за установено следното:

ЯОС намира жалбата за допустима като подадена от взискателите в срока по чл.436, ал.1 от ГПК срещу подлежащ на обжалване от взискателите акт на съдебния изпълнител, съгласно чл.435, ал.1, т.1 от ГПК. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Изп.дело № 20178780400694 по описа на ЧСИ И. Х. *** действие ЯОС, е образувано по молба на взискателите М.Н.Д., Д.К.Д. и П.К.Д. въз основа на изпълнителни листове, издадени от ЯРС по гр.д.1211/2003г. по описа на ЯРС, за парични суми срещу длъжника ЕТ"М.Х. 2002" с ЕИК 128559975, представляван от М.Г.Х..

За връчване на поканата за доброволно изпълнение на длъжника след едномесечно търсене на адреса е залепено уведомление по чл.47, ал.1 от ГПК на 22.08.2017г. като с изтичане на двуседмичния срок от залепването ПДИ и приложените изпълнителни листове се считат връчени, съгласно чл.47, ал.5 от ГПК.

Взискателите са поискали изпълнението да бъде насочено срещу недвижими имоти, които са върнати в патримониума на длъжника и може да послужат за принудително изпълнение на дълга, по силата на влязло в сила съдебно решение №173/17.03.2017г. на ЯОС по в.гр.д.№ 389/2016г. по описа на ЯОС, с което са уважени искове по чл.135 ЗЗД и са обявени за относително недействителен по отношение на взискателите М.Н.Д., Д.К.Д. и П.К.Д. договор за дарение на недвижим имот - дворно място в с. Лесово, обл. Ямболска, цялото с площ от 1060 кв.м., съставляващо УПИ IV -126, в кв.10 по плана на селото, заедно с построените в дворното място жилищна сграда с площ от 162 кв.м., навес с площ от 42 кв.м. и гараж с площ от 18 кв.м., сключен между С. Г. Х. и Г. С. Х., предмет на нот. акт №78/2007 г. на нотариус К. К., както и договор за дарение на недвижим имот - само за 1/2 идеална част от едноетажна масивна сграда-ресторант "лятна градина" с площ от 95 кв.м. и 1/2 идеална част от навес с площ от 225 кв.м., построени при отстъпено право на строеж върху 320 кв.м. от дворно място в с. Л., обл. Я., съставляващо УПИ III в кв 47 по плана на селото, сключен между М.Г.Х. и С. Г. Х. - от една страна и Г. С. Х. - от друга, предмет на нот. акт №79/2007г. на нотариус К. К.

В хода на производството на 17.02.2018г. е настъпила смъртта на длъжника М.Х.. Взискателите с молба от 22.02.2018г. са поискали от ЧСИ конституирането като длъжник на законния ù наследник - синът ù Г. С. Х.  Г. С. Х. е направил отказ от наследството, оставено от майка му М.Г.Х., със заявление пред ЯРС. Впоследствие ЧСИ с разпореждания е конституирала като длъжници наследниците от следващите редове. От наследниците от следващите редове, призовани към наследяване, всички наследници са направили откази от наследството на М.Х., с изключение на нейната племенница М. Х. Х. - дъщеря на сестра ù Д. Г., поч. на***. (преди наследодателката).

Поканата за доброволно изпълнение на конституираната като длъжник по изпълнителното дело М. Х. Х. е връчена по реда на чл.47 от ГПК. След като връчителят е събрал данни, че лицето не живее на адреса, а живее в чужбина, е залепил уведомление по чл.47, ал.1 от ГПК на 15.10.2018г.. В двуседмичния срок от залепване на уведомлението М. Х. не се е явила да получи книжата, поради което ЧСИ Х. служебно е проверила постоянния и настоящ адрес на длъжника и местоработата ù като от направените справки е видно, че постоянният и настоящ адрес на длъжника е един и същ в с.Л., община Е. От направената в НОИ справка не се установява местоработата на длъжника.

В обжалваното разпореждане ЧСИ е приела, че макар да са налице условията на чл.430 ГПК и е залепено уведомление по чл.47 от ГПК, в производството по конституиране на наследниците се изисква достигане до знанието на наследника на съобщението, в което същият е конституиран като длъжник. След узнаването конституираният длъжник следва да заяви приема или не наследството на наследодателя си. Особенният представител ще представлява длъжника по делото, но няма да има право да упражнява строго личните му права - да прави изявление приема или не наследството, поради което ЧСИ е отказала назначаване на особен представител на конституирания като длъжник наследник и продължаване изпълнителните действия по отношение имотите в с.Л. ЧСИ е посочила, че взискателите следва да предприемат действия по приемане на наследството по опис като за назначаване на особен представител на длъжника представят влязъл в сила акт на съда за приемане на наследството по опис.

Настоящият състав намира, че разпореждането от 20.12.2018г. на ЧСИ, обжалвано от взискателите, е правилно. Действително, уведомление по чл.47 от ГПК е залепено на постоянния и настоящ адрес на конституираната като длъжник по делото М. Х. - наследник на длъжника по изпълнителните листове. В ПДИ ЧСИ е определил едноседмичен срок от получаване на ПДИ на длъжника М. Х. за приемане на наследството, съгласно чл.429, ал.2, изр.2-ро от ГПК. В двуседмичния срок по чл.47, ал.2 от ГПК тя не се е явила да получи книжата и ЧСИ е направила служебно справки за адреса и местоработата ù, от които се установило, че уведомлението е било залепено на постоянния адрес, който съвпада с настоящия. Данни за месторабота не са събрани. След като длъжникът-наследник М. Х. не е намерена на нейния постоянен и настоящ адрес, по реда и условията на чл.59 от ЗН следва да бъде назначен от районния съдия управител на наследството, в каквато насока са указанията на ЧСИ, дадени на взискателите. Съгласно чл.59, ал.2 от ЗН, назначеният управител на наследството има следните права: извършва опис на наследството, предявява и отговаря по исковете относно наследствените имущества и задължения, а с разрешението на районния съдия може да изпълнява наследствените задължения и заветите и да продава наследствени имущества.

Съдът намира, че е правилен изводът на ЧСИ, че особеният представител на длъжника не би могъл да изрази воля в смисъл дали призованият към наследяване приема или се отказва от наследството, тъй като това зависи изцяло от личната преценка на лицето, призовано към наследяване. Приемането и отказът от наследство са едностранни и неотменими волеизявления, които имат строго личен характер и зависят само от личната преценка на лицето, призовано към наследяване. Ето защо тази преценка не може да се извърши от назначен особен представител.

По изложените мотиви ЯОС приема, че жалбата срещу разпореждането от 20.12.2018г. на ЧСИ И. Х. с рег.№*** в КЧСИ по изп.д.№20178780400694 е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

На основание изложеното, ЯОС

 

Р Е Ш И :

 

Оставя без уважение жалба от М.Н.Д., Д.К.Д., П.К.Д. - взискатели по изп.д.№20178780400694 по описа на ЧСИ И.Х. *** действие ЯОС, срещу разпореждане от 20.12.2018г. на ЧСИ И. Х. с рег.№*** в КЧСИ по изп.д.№20178780400694.

Решението не подлежи на обжалване, съгласно чл.437, ал.4 от ГПК.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.