Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол.......11.02........2019 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На..................................четвърти...февруари............................................

  През две хиляди и деветнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Галина Вълчанова

 

  с участието на прокурора Д.Г.

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова.................т.д.№ 90

по описа за 2018 година…., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ.

Пред ЯОС е депозирана искова молба от Д.Г. – зам.окръжен прокурор при ОП Ямбол, с която се претендира съдът да прекрати търговско дружество „ДЕЙЗИ ТРЕЙДИНГ“ ЕООД гр.Ямбол с едноличен собственик на капитала Д.М.К.,***, починал на 12.11.2011 г. В продължение на повече от три месеца след смъртта на К. „ДЕЙЗИ ТРЕЙДИНГ“ ЕООД няма вписан управител.

На ответника бе назначен по реда на чл.29 ал.2 от ГПК особен представител. В срока по чл.367 от ГПК писмен отговор от ответната страна е постъпил и с него се заявява, че искът е допустим и основателен.

В съдебно заседание исковата молба се поддържа.

Особеният представител на ответното дружество заявява в съдебно заседание, че счита, че са налице условията прекратяване на дружеството и молбата на прокуратурата следва да се уважи.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

От служебно извършената в Търговски регистър справка се установява, че на основание чл.113 във връзка с чл.147 ал.2 от ТЗ с решение от 29.08.2007 г. е учредено „ДЕЙЗИ ТРЕЙДИНГ“ ЕООД гр.Ямбол с едноличен собственик на капитала Д.М.К. и с посочен в чл.3 от учредителния акт предмет на дейност.

От препис-извлечение от 9.11.2018 г. от акт за смърт № 1000/13.11.2011 г. се установява, че Д.М.К. е починал на 12.11.2011 г., а от представената от ищеца справка от ТР, както и от направената служебно от съда, се установява, че към настоящия момент няма вписан друг управител на дружеството освен починалия едноличен собственик на капитала.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, ако след смъртта на управителя на търговското дружество в тримесечен срок няма вписан нов управител, съдът прекратява дружеството по иск на прокурора.

От доказателствата по делото се установява, че едноличния собственик и управител на дружеството Д.М.К. е починал на 12.11.2011 г., тримесечният срок е изтекъл на 12.02.2012 г. Наследниците на починалия едноличен собственик на капитала не са предприели действия за вписване на нов управител. Поради това ОП Ямбол правилно е предявила иск за прекратяване на дружеството.

При прекратяване на дружеството по този ред следва да се извърши ликвидация на основание чл.156 ал.1 и 4 от ТЗ и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ.

При този изход на делото дружеството следва да бъде осъдено да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

Да се изплати от сметката на съда на адв.Ж.А. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                           РЕШИ:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ „ДЕЙЗИ ТРЕЙДИНГ“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул.“Ормана“ № 120 с едноличен собственик на капитала Д.М.К., ЕГН **********,***.

ОСЪЖДА „ДЕЙЗИ ТРЕЙДИНГ“ ЕООД гр.Ямбол да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ от сметката на съда на адв.Ж.А. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

ДА СЕ ВПИШЕ служебно прекратяването на „ДЕЙЗИ ТРЕЙДИНГ“ ЕООД гр.Ямбол в Търговския регистър.

След влизане в сила на решението да се извърши ликвидация на дружеството.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

                                                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: