Р Е Ш Е Н И Е

 

                                 19.10.2017 год.           гр.Ямбол

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,          ІII-ти  граждански състав

на       20     септември    2017  година

в публично заседание, в следния състав:

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

 

секретар   П.У.

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

търговско дело № 4  по описа за 2017 година,

за да се произнесе взе предвид следното:      

 

Производството по делото е образувано по искова молба, вх.№328/19.01.2017 г., подадена от Г.С., гражданин на Република Гърция, чрез адв.Й.Н. от САК против "Халил Челик" ООД гр.Болярово с ЕИК 203773303. Иска се ответника да бъде осъден да заплати на ищеца сумата 25100 лв., представляваща част от общо дължима сума от 18000 щатски долара с равностойност в лева към датата на подаване на исковата молба - 32926,50 лв., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на исковата молба - 19.01.2017 г. до окончателното изплащане.

Исковата си претенция ищеца основава на следните обстоятелства: Във връзка със желанието си да участва със собствени средства в електронна търговия с финансови инструменти през м.март 2016 г. се свързал с ответното дружество, което предлагало такива чрез уебсайта UTmarkets.com. Комуникацията се осъществявала по телефона и чрез имейли. Следвайки указанията на ответното дружество, страните подписват договор, а ищеца си открива сметка /акаунт/ в електронната платформа на уебсайта и превежда по посочената му банкова сметка ***: на 16.03.2016 г. - веднъж 10200 щатски долара и още веднъж - 10000 щатски долара; на 17.03.2016 г. - 10000 щатски долара. Плащанията са правени чрез използване на посочена от ответника платежна система Мънинетинт ЛТД /MoneyNetInt Ltd/, дружество регистрирано във Великобритания, а поисканите суми са изплащани от сметка на ищеца в Германия до посочена му сметка от платежния агент /MoneyNetInt Ltd/ в банка в Полша. През м.април 2016 г. пак чрез заявка по интернет и телефон, ответното дружество изплаща обратно на ищеца сума в размер на 12000 щатски долара - част от вече предоставената сума. През м.август 2016 г. ищеца прекратява договора с ответното дружество, респективно акаунта си на уебсайта му и подава заявка за връщане на останалата част от сумата, която е предоставил. В отговор ответното дружество приема заявката на ищеца, но посочва, че ще са необходими поне 3 месеца, за да изпълни заявката, съответно да върне на ищеца сумата. Ищецът твърди, че до момента на подаване на исковата молба дължимата сума не му е заплатена, което обусловило и правния му интерес от завеждане на иска.

С разпореждане от 15.01.2017 г. съдът е разпоредил, на осн. чл.367 от ГПК, на ответника да се изпрати препис от исковата молба, ведно с приложенията, като му е указал, че следва да подаде писмен отговор в двуседмичен срок. Видно от приложените по делото 2 броя съобщения, ответника не е намерен на посочения в ИМ адрес, нито се е явил да получи книжата в двуседмичния срок, след залепване на уведомление. При извършена служебна справка в ТР, се установи, че посочения в ИМ и вписания в регистъра адрес на ответното дружество съвпадат. При изложеното настоящия съд прие ответното дружество за редовно призовано в хипотезата на чл.50, ал.2 ГПК и разпореди съобщенията и книжата да се приложат по делото. При изложените факти и на основание чл.370 от ГПК, съдът прие, че ответника е загубил възможността да вземе становище, да направи възражения, да оспори истинността на представен документ, да посочи доказателства или да представи писмени доказателства. 

В о.с.з. ищеца, редовно и своевременно призован, се представлява от процесуалния си представител – адвокат Я.К., който поддържа иска така, както е предявен и моли за уважаването му на изложените в ИМ основания. Допълнителни съображения за основателността на иска са изложени и в депозирана писмена защита. Претенция за присъждане на направените по делото разноски не е заявена.

В о.с.з. ответника, редовно и своевременно призован при усл. на чл.50, ал.2 ГПК, не изпраща представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

В настоящото производство ищеца е заявил претенция ответника да бъде осъден да му заплати сумата 25100 лв., представляваща част от общо дължима сума от 18000 щатски долара с равностойност в лева към датата на подаване на исковата молба - 32926,50 лв., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на исковата молба - 19.01.2017 г. до окончателното изплащане, с която сума неоснователно се е обогатил за сметка на ищеца. Мотивите на ищеца за недължимост на процесната сума са, че е през м.март 2016 г. сключил договор с ответника за извършване от негово име на електронна търговия с финансови инструменти чрез уебсайта UTmarkets.com, като за целта предоставил процесната сума и който договор прекратил през м.август 2016 г., респективно прекратил акаунта си на уебсайта му и подал заявка за връщане на останалата част от сумата, която е предоставил, и която сума до момента на подаване на ИМ не му е върната, въпреки отпадане на основанието, на което е дадена.

Така предявения иск намира правното си основание в нормата на чл.55 ал.1 пр.3 от ЗЗД, съобразно който законов текст всеки получил нещо на отпаднало основание дължи неговото връщане. Предвид посочената правна квалификация релевантните за доказване в процеса факти са наличие на обедняване на ищеца, съответно обогатяване на ответника за негова сметка, в частност получаване от последния на процесните суми при наличие на отпаднало основание.

За да обоснове претенцията си ищеца е представил по делото копия от електронна кореспонденция разменена между него и посочено в писмата лице - О. Г. - мениджър "Сметки" в UTmarkets. Видно от Инвестиционен договор на UTmarkets /л.42 от делото/ с него ищеца, в качеството на "клиент" е възложил на UTmarkets.com, наричано в договора "дружеството" да предоставя инвестиционни консултантски услуги във връзка с активите на клиента - в текущото им състояние или променени по време на срока на настоящия договор /"клиентска сметка"/, като в договора липсва изрично посочване на конкретните консултантски услуги, които са негов предмет. В т.4 от договора е посочено, че клиентът приема, че UTmarkets.com не е лицензиран инвестиционен консултант и желае да работи с него въз основа на неговите предишни резултати. В т.8 от договора е посочено, че клиент, който желае да сключва търговски сделки, трябва да се регистрира и открие активна сметка при дружеството, която да поддържа активна през целия срок на сътрудничеството. Посочено е още, че първоначалния минимален депозит по сметката е в размер на 10000 щатски долара, като дружеството взема такса от 250 щатски долара при откриването й. В т.10 от договора е уредено право на клиента да прекрати договора и да закрие своята сметка, като изпрати искане за оттегляне с общата сума по неговата сметка. Предвидения срок за връщане на сумите е 14 дни.

По делото ищеца е представил копия от документи, установяващи извършени преводи на парични суми, направени от него, с бенефициент Мънинетинт ЛТД /MoneyNetInt Ltd/ по банкова сметка ***.А. във Варшава, Полша, а именно: два превода на 16.03.2016 г. - веднъж 10200 щатски долара и още веднъж - 10000 щатски долара и на 17.03.2016 г. - 10000 щатски долара. Представени са и две копия от електронни писма с подател О. Г. - мениджър "Сметки" в UTmarkets и получател - ищеца за потвърждение на получаването на първите два превода.

Ищеца е представил и писмо - отговор от екипа на UTmarkets по повод на направена от него заявка за теглене на сумата от 12000 щатски долара, както и данни за извършен превод по негова сметка на 12.04.2016 г. на сума в размер на 10476,84 евро с възложител на транзакцията - STP Marketing LTD.

Ищеца е представил и писмо - отговор от 22.08.2016 г. от екипа на UTmarkets по повод на направена от него заявка за теглене на сумата 26899,36 щатски долара и закриване на сметка, с което му е отговорено, че тъй като 60-70% от инвеститорите са поискали закриване на сметките си, ще са необходими най-малко 3 месеца за прекратяване и закриване на сметката на ищеца.

По делото е изискана и приложена пр.пр.№42620/2016 г. по описа на СРС, присъединена към пр.пр.№17483/2016 г. по описа на СГП. Преписката е образувана по сигнал на Комисията за финансов надзор и по повод получени в същата жалби и сигнали /52 броя/ от лица, които не са български граждани срещу UT Мarkets. В сигнала на КФН е изложено, че от получените сигнали ставало ясно, че лицата са сключвали договори с UT Мarkets за търговия с валутни двойки чрез електронна платформа за търговия, като според част от жалбите паричните средства са превеждали в  Bank Millennium S.А., Полша, като трансферите са осъществявани чрез Moneynetint Ltd, Великобритания, а в други - чрез банки в ОАЕ и банка в Чехия. В жалбите било посочено, че през м.юни и юли 2016 г. UT Мarkets блокирало акаунтите на лицата и спряло изплащането на парични средства, както и че UT Мarkets има офис на територията на РБ в гр.София, бул."Цариградско шосе" №115К, "Европейски търговски център", сграда Б, ет.5, както и български телефонни номера за контакт. В хода на откритата от КФН проверка, на 17.08.2016 г., бил посетен посочения офис на UT Мarkets, като се установило, че фирмата наела помещенията е "СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД, както и че в офисите вече няма служители и техника. Извършена била и проверка и посещение на регистрирания адрес на управление на "СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД в гр.София, район „Триадица", квартал жилищна група „Южен парк", бл.43. офис №1, но се установило, че там се помещава счетоводна къща „Ар Пи Ви Партнърс" ООД, като от предоставената от тях информация, счетоводната къща е прекратила договора за обслужването на „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД. От интернет сайта на UT Markets http://www.utmarkets.com/ било видно, че това лице не е регулирано от надзорните органи на Великобритания - FCA и на България - FSC и че е регистрирано като Т-Marketing Services Ltd.

От сигнала на КФН и приложените към него и към пр.преписка документи се установявало следното: На 11.11.2015 г. „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД е наело офис в "Европейски търговски център", а на 29.06.2016 г. е нает втори офис в същата сграда, като към 25.08.2016 г. договорите за наем не са били прекратени. От обясненията, предоставени от "Ар Пи Ви Партнърс" ООД става ясно, че дейността на „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД е извършване на маркетингови услуги, разработка на програмно обезпечение, уеб поддръжка и център за обслужване на клиенти. Самото „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД декларира, че осъществява маркетингова и техническа поддръжка на STP Marketing Ltd, съгласно договор. „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД има сключен Договор за административно управление и техническа поддръжка с дружество STP Marketing Ltd, Република Сейшели. Въз основа на този договор, за извършените услуги STP Marketing Ltd, в периода 01.01.2016 г. до 02.08.2016 г. е превело на „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД парични средства в размер на 1 115 338 EUR, като паричните средства са преведени от банка CESKA SPORITELNA A.S., Република Чехия. Също така, STP Marketing Ltd е превело допълнително 195 200 лв. за увеличение на капитала от своя сметка в „Ти Би Ай Банк" АД. СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД е имало открити банкови сметки в "Обединена българска банка" АД, които са закрити на 22.08.2016 г. и в „Интернешънъл асет банк" АД, които са били открити и закрити в рамките на три дни през 2016 г. Към момента на проверката дружеството имало открити сметки в „Банка Пиреос България" АД. STP Marketing Ltd. е имало открити банкови сметки в „Ти Би Ай Банк" АД, като видно от представените данни, представители на това дружество отново са К. Х. и Ш.А. А.. За периода м.ноември 2015 г. - м.август 2016 г. „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД е имало назначени общо 33 служители /на л.101, т.5 от пр.пр. е приложен списък на служителите, сред които не фигурира лице с име О. Г./, като по-голямата част от тях са български граждани, един гражданин на Ирак, един на Великобритания и един на Холандия. Общо изплатените възнаграждения на служителите за периода м. ноември 2015 г. - м. юли 2016 г. е 1 064 948,47 лв.

Според сигнала на КФН "СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД, UT Markets, Т-Marketing Services Ltd. и STP Marketing Ltd.  не  са дружества,  получили  лиценз  за  извършване  на дейност като инвестиционен посредник на територията на Република България и/или ЕС. В сигнала е посочено, че от наличните данни и документи в КФН, правело впечатление, че от клиентите са събирани и значителни по размер парични средства, които са превеждани в банки, установени в различни държави, както и че за превеждането на паричните средства са използвани няколко различни платежни посредника, което довело до възникване на съмнения за използването на финансовата система на Република България за целите на изпирането на пари, както и съмнения за извършване на операции или сделки, свързани с изпиране на пари.

При извършена от настоящия съд служебна справка в електронния сайт на Търговския регистър се установи, че на 17.09.2016 г. са вписани по партидата на „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД следните промени:  наименованието се променя на "Халил Челик"; седалището вече е обл.Ямбол, гр.Болярово, ул."В.Левски" №14; променен е предмета на дейност; управител е Х. Ч.; съдружници са Х. Ч. и В. Ч. с равни дялове от по 98100 лв.

Както вече се посочи, с оглед определената правна квалификация на предявения иск като такъв по чл.55 ал.1 пр.3 от ЗЗД, релевантните за доказване в процеса факти са наличие на обедняване на ищеца, съответно обогатяване на ответника за негова сметка, в частност получаване от последния на процесните суми при наличие на отпаднало основание.

В конкретния случай настоящия съд прие, че безспорно е установено предоставянето от ищеца на процесната сума на UT Мarkets, по силата на сключения Инвестиционен договор с UTmarkets, чрез превод до Bank Millennium S.А., Полша, осъществен чрез Moneynetint Ltd. За установен по делото факт настоящия съд приема и прекратяването на посочения договор от страна на ищеца, с направената от него заявка за теглене на сумата 26899,36 щатски долара и закриване на сметка.

Съдът счита обаче, че по делото не е доказано по несъмнен начин, че точно ответното дружество се е обогатило за сметка обедняването на ищеца. С доклада по делото на ищеца бе указано, че не е ангажирал доказателства относно обстоятелството, че точно ответното дружество е това, предлагащо електронна търговия с финансови инструменти чрез уебсайта UTmarkets.com.

От събраните по делото доказателства, в частност съдържащите се в приложената прокурорска преписка документи, не може да се направи категоричен извод за връзката на ответното дружество с уебсайта UTmarkets.com, което би довело до ангажиране на отговорността му по предявения иск. Само обстоятелството, че посочения в електронната кореспонденция между ищеца и UTmarkets офис в РБ, съвпада с този, за който ответното дружество е имало сключен договор за наем, не е достатъчно да убеди съда в тезата на ищеца, че „СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД и UTmarkets са едно и също лице или че първото е собственик на второто. Действително в сигнала на КФН и образуваната въз основа на него прокурорска преписка се съдържа индиция за твърденията на ищеца, но тя не е от характер такъв, че убедително да доведе съда до целения от ищеца извод. Аргумент в подкрепа на тези си съждения съда намери и в приложеното по делото Предупреждение от КФН до потенциалните инвеститори и всички заинтересованите лица относно това че дружествата UT Markets, "СИ ЕФ ДИ ГЛОБАЛ" ООД и STP Markets нямат право да предоставят на територията на Република България инвестиционни услуги и да извършват инвестиционна дейност, тъй като не са получили  лиценз  за  извършване  на дейност като инвестиционен посредник. От текста на самото предупреждения е видно, че става въпрос за три дружества, като дори и да има връзка между тях, то тя по настоящото дело не е установена.

При всичко изложено до тук, следва извод за неоснователност на предявения иск, тъй като по делото не бе установена по категоричен и несъмнен начин материалноправната легитимация на ответника, т.е. че именно той е носител на претендираното от ищеца задължение. Въз основа на това настоящия съд прецени предявения иск за неоснователен и като такъв същия следва да бъде отхвърлен.

Водим от горното, ЯОС

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ иска на Г.С., гражданин на Република Гърция, роден на ****** г., представляван от адв.Я.К. от САК да бъде осъдено "Халил Челик" ООД гр.Болярово с ЕИК 203773303, с адрес на управление: обл.Ямбол, гр.Болярово, ул."В.Левски" №14 да заплати на ищеца сумата 25100 лв., представляваща част от общо дължима сума от 18000 щатски долара с равностойност в лева към датата на подаване на исковата молба - 32926,50 лв., с която сума неоснователно се е обогатило за сметка на ищеца, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на исковата молба - 19.01.2017 г. до окончателното изплащане.

Решението подлежи на обжалване пред АС - гр.Бургас в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                               

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: