О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

 

                                           11.02.2019 г.       гр.Ямбол

 

   Ямболският окръжен съд,……..втори въззивен граждански състав

   На…...единадесети…февруари...две хиляди и деветнадесета година

   в закрито заседание в следния състав:

                                                    Председател: Красимира Тагарева

                                                           Членове: Николай Иванов

                                                                           Галина Вълчанова

 секретар                                              

 като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова

 възз.ч.гр.д. № 52 по описа на 2019 г.,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.122 от ГПК.

Образувано е въз основа на определение № 287/30.01.2019 г., постановено по гр.д.№ 349/2019 г. по описа на ЯРС, с което съдът е повдигнал спор за подсъдност между Районен съд Ямбол и Районен съд София за определяне на местно компетентен съд за разглеждане на искова молба за застрахователно обезщетение.

Гр.д.№ 53377/2018 г. е образувано по заявление по искова молба, депозирана на 9.08.2018 г. пред Районен съд София от Агенция „Пътна инфраструктура“ гр.София чрез Областно пътно управление Ямбол против ЗК „ЛЕВ ИНС“ гр.София за заплащане на сумата 311,02 лв. главница – застрахователно обезщетение по чл.432 ал.1 от КЗ и сумата 28,60 лв. – лихва за забава по чл.86 от ЗЗД. Касае се за ПТП, възникнало на републикански път „Петолъчката-Елхово-ГКПП Лесово“ /в района на РУП Елхово/, собствен на АПИ, ОПУ Ямбол с нанесени материални щети – увреждане на пътен знак от лек автомобил със застраховка „ГО“ в ответното дружество. Въз основа на тези данни СРС е постановил определение от 9.10.2018 г., с което е прекратил производството по делото и го е изпратил по компетентност на ЯРС с мотива, че исковете за обезщетение по КЗ се предявяват пред съда, в чийто район към момента на събитието се намира настоящия или постоянен адрес на ищеца, неговото седалище, или по местонастъпване на застрахователното събитие.

Районен съд Ямбол е постановил посоченото определение за повдигане спор за подсъдност, считайки, че компетентен да се произнесе по исковата молба следва да е районен съд София.

ЯОС след като се запозна двете дела, направи следните правни изводи:

Настоящото производство е допустимо, тъй като съгласно разпоредбата на чл.122 от ГПК споровете за подсъдност между съдилищата се разрешават от общия им по-горен по степен съд. Ако те принадлежат към районите  на различни по-горни съдилища, спорът се решава от онзи по-горен съд, в чийто район се намира съдът, който последен е приел или отказал да разгледа делото.

Настоящият съдебен състав споделя като правилни направените изводи от ЯРС за това, че съдопроизводството по процесната искова молба следва да се извърши от СРС, пред който е подадена.

Действително с измененията, влезли в сила на 7.08.2018 г. според чл.115 ал.2 от ГПК, исковете за обезщетение по КЗ на увреденото лице срещу застраховател се предявяват пред съда, в чийто район към момента на настъпване на застрахователното събитие се намира настоящия или постоянен адрес на ищеца, неговото седалище, или по местонастъпване на застрахователното събитие. Настоящата искова молба е от ищец Агенция „Пътна инфраструктура“ гр.София чрез Областно пътно управление Ямбол, т.е. седалището на ищеца е гр.София, тъй като съгласно чл.21 ал.2 от ЗП агенцията е юридическо лице на бюджетна издръжка към МРРБ и седалище София, както и със специализирани звена, сред които и областни пътни управления. Ищецът АПИ София е депозирал исковата си молба, представляван от юрисконсулта на ОПУ Ямбол, което не прави последния ищец, тъй като управлението няма самостоятелна юридическа правоспособност. Налице е предпоставката на чл.115 ал.2 от ГПК – искът е предявен от ищец, който по време на настъпване на застрахователното събитие има седалище в гр.София и ищецът е избрал СРС за предявяване на иска си, а не дадената му втора възможност по този текст – да предяви иска си по местонастъпване на застрахователното събитие, когато компетентен би бил РС Елхово, но отново не РС Ямбол.

Поради изложеното и на основание чл.122 ГПК, настоящата инстанция приема, че местно компетентен да разгледа исковата молба на Агенция „Пътна инфраструктура“ гр.София чрез Областно пътно управление Ямбол против ЗК „ЛЕВ ИНС“ гр.София, е Районен съд София.

В тази връзка, делото следва да бъде изпратено на същия съд за произнасяне по исковата молба.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                  ОПРЕДЕЛИ:

 

КОМПЕТЕНТЕН да се произнесе по искова молба, депозирана на 9.08.2018 г. пред Районен съд София от Агенция „Пътна инфраструктура“ гр.София чрез Областно пътно управление Ямбол против ЗК „ЛЕВ ИНС“ гр.София, е Районен съд София.

ИЗПРАЩА делото на Районен съд София.

Препис от настоящото определение да се изпрати на Районен съд Ямбол за сведение.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.