О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                   06.02.2019г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                                           гражданско отделение,

На 06.02.2019 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ:

                                                                         

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Ч. гр. дело №47 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.255-чл.257 ГПК.

Образувано е по молба на ЗПК"Съгласие" с.Княжево, представлявана от председателя Г.Г. от с.К. и Г.И.Г. ***, за определяне на срок при бавност при връчване на постановление на и.д. нотариус при Районен съд - Тополовград за отказ да одобри сделка с рег.№2342/12.10.2018г. и за изпращане на жалбата до ЯОС против постановения отказ.

За да се произнесе по молбата, ЯОС установи следното:

От извършената служебна справка по възз.ч.гр.д.№41/2019г. по описа на ЯОС съдът установи, че същото дело е образувано по частна жалба на Г.И.Г. от с.К., в качеството му на Председател на ЗПК „СЪГЛАСИЕ" с.Княжево и на Г.И.Г. ***, срещу Постановление на съдията по вписванията при ТРС, с което е направен отказ да се одобри сключената между частните жалбоподатели сделка с рег.№2342/12.10.2018г, по нотариално дело №357/2018г. на и.д.нотариус при РС-Тополовград. Обжалваното постановление е от 12.10.2018г., частната жалба срещу него е подадена на 18.10.2018г., с приложен към нея документ от 18.10.2018г. за внесена ДТ в полза на ЯОС, като съдията по вписванията е изпратил частната жалба на ЯОС с писмо от 29.01.2019г.

Даденото от съдията по вписванията при ТРС становище по реда на чл.255, ал.2 ГПК е, че молителите по сделката не са депозирали писмена молба, за да бъдат снабдени с постановлението, с което е направен отказ за одобряване на сделката и не са внесли ДТ за препис от постановлението, което е и причината за късното изпращане на жалбата им до ЯОС.         

При тези факти е видно, че изпращането на частната жалба до горестоящия съд - ЯОС, е извършено от съдията по вписванията при ТРС със забава от три месеца, което е недопустимо, т.к. е била подадена редовна частна жалба, при липса на задължение за извършване на размяна на книжа. Въпреки това, към настоящия момент не е налице дължимо и неизвършено процесуално действие – съдията по вписванията е разпоредил изпращане на частната жалба на молителите до ЯОС, като по тази жалба окръжният съд е образувал по описа си възз.ч.гр.д. №41/2019г., по което предстои произнасяне. Поради това настоящата молба следва да бъде оставена без уважение в частта относно искането частната жалба на молителите да бъде изпратена до ЯОС.

Основателна е молбата в частта относно искането на молителите на съдията по вписванията да бъде даден срок, в който да извърши връчване на произнесеното от него постановление. Видно от постановлението, с което е направен отказа, за същото молителите са уведомени само устно, а съдията по вписванията счита, че за издаване на преписи от постановлението страните по сделката дължат държавни такси. Разбирането на съдията по вписванията е неправилно, тъй като е в нарушение на разпоредбата на чл.7, ал.2 ГПК, която задължава съда да връчва на страните преписи от актовете, които подлежат на самостоятелно обжалване. След като съдията по вписванията е постановил отказ по реда на чл.577 ГПК да извърши исканото от него нотариално удостоверяване, който отказ подлежи на самостоятелно обжалване, същият е бил длъжен да връчи препис от акта си на страните по сделката, за което те не дължат такси. Като не е изпълнил  това свое процесуално задължение, съдията по вписванията при ТРС е допуснал неоснователно забавяне по нотариалното дело и на същия следва да се определи 3-дневен срок за връчване на постановлението на молителите.     

По изложените съображения, ЯОС

 

                                             О П Р Е Д Е Л И:

 

ОПРЕДЕЛЯ ТРИДНЕВЕН СРОК на съдията по вписванията при Тополовградски районен съд, считано от получаване на настоящото определение,  за връчване на ЗПК"Съгласие" с.Княжево, представлявана от председателя Г.Г. от с.К. и на Г.И.Г. ***, ЕГН ********** на преписи от Постановление за отказ да се одобри сделка с рег.№2342/12.10.2018г. по нот.д.№357/2018г.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на ЗПК"Съгласие" с.Княжево, представлявана от председателя Г.Г. от с.К. и на Г.И.Г. *** останалата й част - за определяне на срок при бавност относно изпращане на ЯОС на частната жалба на молителите срещу Постановление за отказ да се одобри сделка с рег.№2342/12.10.2018г. по нот.д.№357/2018г.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на съдията по вписванията при ТРС за изпълнение. 

Преписи от определението да се връчат и на молителите.

 

                                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: