О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                07.02.2019г.                                       гр.Ямбол

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,              II-ри  въззивен граждански състав

На  07  февруари  2019  година

В закрито заседание в следния състав:

 

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ И.

                                                ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

                                                                                    

като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

 възз.ч.гр.д. №41 по описа на ЯОС за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            

Производството е по чл. 274 и сл., във вр. с чл. 577 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на Г.И.Г., притежаващ лична карта №******** изд.на *******. от МВР Х.ЕГН-**********,***, „**********" №*, в качеството си на Председател на ЗПК „СЪГЛАСИЕ" с.Княжево общ.Тополовград ЕИК-836144900 /чрез пълномощника си адв. М.С.Т. от ЯАК, ЕГН-********** адрес ***/ и Г.И.Г., с ЕГН -********** *** /чрез пълномощника си адв. К.И.С. от ЯАК ЕГН-**********, адрес ***/ срещу Постановление от 12.10.2018г. за отказ да се одобри сделка с рег.№2342/12.10.2018г, постановено по нотариално дело №357/2018г с рег.№2341 на и.д.нотариус при РС-Тополовград. С обжалваното постановление съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции за района на РС-Тополовград, е отказал да се одобри сделка - покупко-продажба на недвижим имот между: ЗПК „СЪГЛАСИЕ" с.Княжево общ.Тополовград ЕИК- 836144900 и Г.И.Г.. Жалбоподателите излага доводи за неправилност на постановения отказ и молят въззивния съд да го отмени.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима, а разгледана по същество, е основателна.

От приложеното нотариално дело е видно, че пред съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции за района на ТРС, е поискано нотариално удостоверяване на сделка - извършване с нотариален акт на покупко-продажба на недвижим имот в с.Княжево, община Тополовград - едноетажна селскостопанска сграда - телчарник с идентификатор 37407.22.16.1 по КК на с.Княжево с площ от 574 кв.м, разположена в поземлен имот с идентификатор 37407.22.16.

Правото си на собственост върху недвижимия имот, продавачът ЗПК"Съгласие" с.Княжево е удостоверил с нотариален акт за собственост на недвижим имот, придобит по давност №6/08.10.2012г. по нот.д №415/2012г. на съдия по вписванията при ТРС. Представени са скица на имота и удостоверение за данъчната му оценка. Представен е препис - извлечение от протокол от 09.12.2016г. от ОС на ЗПК "Съгласие" с.Княжево, с взето решение по т.4 от дневния ред - да се обявят за продажба чрез търг имоти на кооперацията, а именно: 4 броя телчарници, овчарник, железен навес за слама, ремонтна работилница, тракторен стан и навес към него, навес за резервни части и ФГФ. Представен е и препис - извлечение от протокол от ОС на ЗПК "Съгласие" с.Княжево от 29.05.2018г. , с взето решение по т.3 от дневния ред за приетите цени на дълготрайни материални активи, които да бъдат обявени за продажба с 30% намаление. Представен е протокол от 25.08.2018г. за проведен търг на имота -телчарник, с който за купувач е обявен Г.И.Г.. За представителната власт по отношение на продавача ЗПК"Съгласие" с.Княжево са представени удостоверение №20181012120503/12.10.2018г. на Агенцията по вписванията и справка от Търговския регистър, видно от които вписаният в регистъра председател на кооперацията е Г.И.Г..

С атакуваното постановление, съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции за района на РС-Тополовград е отказал да одобри сключения с нот.акт 89, том III рег.№ 2341 нот.дело № 357/2018г. договор за покупко-продажба на недвижим имот между: ЗПК „Съгласие" с.Княжево ЕИК-836144900, представлявана от Председателя й Г.И.Г., ЕГН-**********, от една страна ПРОДАВАЧ и от друга страна Г.И.Г., ЕГН-********** *** от друга страна КУПУВАЧ.

За да постанови обжалвания отказ, съдията по вписванията е приел, че не са били представени доказателства относно свикване на Общото събрание на Кооперацията продавач и дали са били спазени изискванията на чл.16 ал.1 от ЗК. Приел е, че от представените препис-извлечения от протоколи на ОС ставало ясно, че при провеждането на ОС както на 09.12.2016 г., така и на 29.05.2018 г. не били налице изисквания от закона квалифициран кворум повече от 2/3 от общия брой на член кооператорите. Съдията по вписвания е счел също, че следва субсидиарно да бъде приложен чл.137 ал.4 от ТЗ вр.чл. 1 ал.2 т.2 от ТЗ, като протоколите на ОС в случая следвало да бъдат с едновременно удостоверени подписи и съдържание.

Отказът е неправилен. 

С Тълкувателно решение №4/2016г. на ОСГТК, обявено на 10.05.2018г., е дадено следното разрешение: “ 1. Въведеното с разпоредбата на чл. 26, ал. 3, вр. чл. 15, ал. 4, т.10 от Закона за кооперациите изискване за предварително взето от общото събрание решение за сключване на разпоредителни сделки с недвижими имоти и вещни права върху тях не създава ограничения в представителните правомощия на председателя на кооперацията по отношение на третите лица, а е от значение само във вътрешните отношения между кооперацията и председателя. 2.Наличието на решение на общото събрание на кооперацията по чл. 15, ал. 4, т. 10 от Закона за кооперациите не е необходимо условие за действителност на разпоредителна сделка със собствен на кооперацията недвижим имот или с вещно право върху такъв имот,сключена от представляващия кооперацията орган. “.

Задължителни разяснения на ВКС по приложението на материалния закон  обуславят ирелевантност на факта взето ли е решение от Общото събрание на кооперацията за разпореждане с процесния имот по реда на чл.15, ал.4, т.10 ЗК, тъй като такова решение не е условие за действителност на сделката и е извън предметния обхват на проверката, която извършва нотариусът по чл.574 ГПК. Наред с това следва да се посочи, че в настоящия случай страните са представили писмени доказателства пред съдията по вписванията, изпълняващ нотариалните функции, че са налице взети решения от Общото събрание на ЗПК"Съгласие"с.Княжево за разпореждане с имота и за продажната му цена. Настоящия съдебен състав, счита също, че е неправилно разбирането на съдията по вписванията, изпълняващ нотариалните функции, за субсидиарно приложение на чл.137, ал.4 ТЗ, тъй като за решенията на Общото събрание на кооперация има изрична законова уредба в Закона за кооперациите. В случая проверката на съдията по вписванията е следвало да се ограничи само до наличието на представителна власт у Г.И.Г. с ЕГН-**********, който като председател на продавача ЗПК"Съгласие" с.Княжево, се е явил да сключи сделката за разпореждане с имота на кооперацията. Тази представителна власт е установена, тъй като по нотариалното дело е приложено удостоверение, от което е видно, че към момента на изповядване на сделката вписаният в Търговския регистър председател на ЗПК"Съгласие" с.Княжево е именно Г.И.  Г. с ЕГН-**********.

 

Предвид изложеното, съдът намира, че постановения отказ следва да се отмени, като се укаже на съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции за района на РС-Тополовград да извърши исканото действие. 

Доколкото жалбоподателите са двете страни в нотариалното производство и липсва насрещна страна по жалбата, в чиято тежест да се възложат направените разноски от жалбоподателите, разноски пред настоящата инстанция не следва да бъдат присъждани.

Водим от изложеното, ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОТМЕНЯ  Постановление от 12.10.2018г. за отказ да се одобри сделка с рег.№2342/12.10.2018г, постановено по нотариално дело №357/2018г с рег.№2341 от съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции за района на РС-Тополовград, с което е направен отказ да бъде одобрен сключения с нот. акт №89, том III, рег. №2341, нот.д. №357/2018г. договор за покупко - продажба на недвижим имот между ЗПК"Съгласие" с.Княжево, с ЕИК 836144900, представлявана от председателя Г.И.Г. с ЕГН **********, като продавач и Г.И.Г., с ЕГН -**********,***,  като купувач.

УКАЗВА на  съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции в района на ТРС, да извърши исканото нотариално удостоверяване по одобряване с нотариален акт на сделката за покупко - продажба на недвижимия имот между ЗПК"Съгласие" с.Княжево и Г.И.Г., с ЕГН -**********.

Определението е окончателно.

Препис от същото, да се изпрати  на съдията по вписванията при ТРС, за извършване на исканото действие. 

 

 

                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

 

 

                                                                                                       2.