О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                                06.02.2019г.                                гр.Ямбол

Ямболският окръжен съд,                                           гражданско отделение, втори   състав

На 06.02.2019 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                         ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз.ч.гр.дело №40 по описа за 2019г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274, ал.1, т.2 ГПК, вр. с чл.577 ГПК.

Образувано е по частна жалба на ЗПК"Съгласие", представлявана от председателя Г.И.Г., чрез адв.М.Т. и на Н.И.Я. ***, представлявана от адв.К.С., против Постановление от 12.10.2018г. на и.д.нотариус при Тополовградски районен съд, с което е направен отказ да се одобри сделка, сключена между частните жалбоподатели, с рег.№2340/12.10.2018г. по нот.д №356/2018г.

Оплакването на частните жалбоподатели е, че отказът на и.д.нотариусът е незаконосъобразен, тъй като не кореспондира с материалния закон и с дадените разяснения с ТР №4/2016г. по т.д. №4/2016г. на ОСГТК на ВКС. Твърди се в жалбата, че за разпореждането с процесния недвижим имот е налице взето решение от 09.12.2016г. на Общото събрание на ЗПК"Съгласие", но и при липса на такова решение, председателят на кооперацията би имал право да извърши действия по разпореждане с имуществото на кооперацията, тъй като неговата представителна власт е пълна, съгласно ТР №4/2016 г. на ОСГТК на ВКС. Жалбоподателите молят за отмяна на отказа и за присъждане на разноските по делото.

Частната жалба е процесуално допустима - същата е подадена на 18.10.2018г., т.е. в срока по чл.275, ал.1 ГПК от постановяване на обжалвания отказ, от процесуално легитимирани лица - продавача и купувача по сделката и против подлежащ на обжалване акт по чл.577, ал.1 ГПК, вр. с чл.569, т.1 ГПК.

Разгледана по същество частната жалба е основателна.

Видно е от приложеното нотариално дело, че пред съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции за района на ТРС, е поискано нотариално удостоверяване на сделка - извършване с нотариален акт на покупко-продажба на недвижим имот в с.Княжево, община Тополовград - едноетажна селскостопанска сграда - навес с идентификатор 37407.22.6.1 по КК на с.Княжево с площ от 258 кв.м, разположена в поземлен имот с идентификатор 37407.22.6.

За удостоверяване на правото си на собственост върху посочения недвижим имот, продавачът ЗПК"Съгласие" с.Княжево е представил нотариален акт за собственост на недвижим имот, придобит по давност №103/31.08.2012г. по нот.д №365/2012г. на съдия по вписванията при ТРС. Представени са скица на имота и удостоверение за данъчната му оценка. Представен е препис - извлечение от протокол от 09.12.2016г. от ОС на ЗПК "Съгласие" с.Княжево, с взето решение по т.4 от дневния ред - да се обявят за продажба чрез търг имоти на кооперацията, а именно: 4 броя телчарници, овчарник, железен навес за слама, ремонтна работилница, тракторен стан и навес към него, навес за резервни части и ФГФ. Представен е и препис - извлечение от протокол от ОС на ЗПК "Съгласие" с.Княжево от 29.05.2018г. , с взето решение по т.3 от дневния ред за приетите цени на дълготрайни материални активи, които да бъдат обявени за продажба с 30% намаление. Представен е протокол от 18.08.2018г. за проведен търг на имота - навес за зърно, с който за купувач е обявена Н.И.Я.. За представителната власт по отношение на продавача ЗПК"Съгласие" с.Княжево са представени удостоверение №20181012120503/12.10.2018г. на Агенцията по вписванията и справка от Търговския регистър, видно от които вписаният в регистъра председател на кооперацията е Г.И.Г..

За да постанови обжалвания отказ да одобри сключения между ЗПК "Съгласие" с.Княжево и Н.И.Я. *** договор за покупко - продажба на недвижимия имот, съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции в района на ТРС, е приел, че не са представени доказателства за свикване на Общото събрание на ЗПК "Съгласие" при спазване изискванията на чл.16, ал.1 ЗК; че не е ясно налице ли е изисквания кворум от 2/3 от общия брой на член- кооператорите при вземане на решенията от 09.12.2016г. и от 29.05.2018г., както и че субсидиарно следва да бъде приложен чл.137, ал.4 от ТЗ, вр. с чл.1, ал.2, т.2 от ТЗ, като протоколите от ОС следва да бъдат с едновременно удостоверени подписи и съдържание.

Изводите на съдията по вписванията са неправилни, тъй като са в нарушение на чл.15, ал.4, т.10 ЗК, вр. с чл.26, ал.3 ЗК. Според посочените норми, Общото събрание  на кооперацията взема решения за придобиване и разпореждане с недвижими имоти и с вещни права върху тях, а председателят на кооперацията сключва сделки в случаите по чл.15, ал.4, т.10 ЗК въз основа на предварително решение на Общото събрание. По приложението та тези правни норми е прието ТР №4/10.05.2018г. на ОСГТК на ВКС по т.д. №4/2016г. Според даденото тълкуване, въведеното с разпоредбата на чл.26, ал.3,  вр. с чл.15, ал.4, т.10 ЗК изискване за предварително взето от Общото събрание  решение за сключване на разпоредителни сделки с недвижими имоти и вещни права върху тях, не създава ограничения в представителните правомощия на председателя на кооперацията по отношение на третите лица, а е от значение само във вътрешните отношения между кооперацията и председателя. Наличието на решение на Общото събрание на кооперацията по чл.15, ал.4, т.10 ЗК не е необходимо условие за действителност на разпоредителна сделка със собствен на кооперацията недвижим имот или с вещно право върху такъв имот, сключена от представляващия кооперацията орган.

Отнесени към сключването на сделката между частните жалбоподатели, горните задължителни разяснения на ВКС по приложението на материалния закон  обуславят ирелевантност на факта взето ли е решение от Общото събрание на кооперацията за разпореждане с процесния имот по реда на чл.15, ал.4, т.10 ЗК, тъй като такова решение не е условие за действителност на сделката и е извън предметния обхват на проверката, която извършва нотариусът по чл.574 ГПК. Отделно от това, в случая страните са представили писмени доказателства пред съдията по вписванията, изпълняващ нотариалните функции, че са налице взети решения от Общото събрание на ЗПК"Съгласие"с.Княжево за разпореждане с имота и за продажната му цена. Извън компетентността на нотариуса е да извършва проверка за свикването на Общото събрание на кооперацията и за законосъобразността на взетите решения, с оглед наличието на кворум по чл.17 ЗК.  Също неправилно е разбирането на съдията по вписванията, изпълняващ нотариалните функции, за субсидиарно приложение на чл.137, ал.4 ТЗ, тъй като за решенията на Общото събрание на кооперация има изрична законова уредба в Закона за кооперациите. В случая проверката на съдията по вписванията е следвало да се ограничи само до наличието на представителна власт у Г.И.Г., който като председател на продавача ЗПК"Съгласие" с.Княжево, се е явил да сключи сделката за разпореждане с имота на кооперацията. Тази представителна власт е установена, тъй като по нотариалното дело са представени две удостоверения, доказващи, че към момента на изповядване на сделката вписаният в Търговския регистър председател на ЗПК"Съгласие" с.Княжево е именно Г.И.  Г..

С оглед горното, ЯОС намира, че съдията по вписванията при ТРС неправилно е отказал да извърши исканото нотариално удостоверяване - издаване на нотариален акт за сделката за покупко-продажба между частните жалбоподатели. Постановлението, с което е направен отказа, следва да се отмени и на съдията по вписванията следва да се укаже да извърши исканото нотариално удостоверяване.

Независимо от този изход на делото пред въззивната инстанция, на частните жалбоподатели не се присъждат разноски, тъй като в охранителното производство няма насрещна страна, респ. в настоящото производство по частната жалба липсва ответник по частната жалба и съгласно чл.541 ГПК разноските в охранителните производства са за сметка на молителя. 

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ Постановление с рег. №2340/12.10.2018г. по нот.дело №356/2018г. на съдията по вписванията при Тополовградски районен съд, изпълняващ нотариалните функции в района на ТРС, с което е направен отказ да бъде одобрен сключения с нот. акт №88, том III, рег. №2339, нот.д. №356/2018г. договор за покупко - продажба на недвижим имот между ЗПК"Съгласие" с.Княжево, с ЕИК 836144900, представлявана от председателя Г.И.Г. с ЕГН ********** като продавач и Н.И. ***, с ЕГН **********  като купувач.

УКАЗВА на съдията по вписванията при ТРС, изпълняващ нотариалните функции в района на ТРС, да извърши исканото нотариално удостоверяване по одобряване с нотариален акт на сделката за покупко - продажба на недвижимия имот между ЗПК"Съгласие" с.Княжево и Н.И.Я., с посочени по горе данни.

Определението е окончателно.

Препис от определението да се изпрати на съдията по вписванията при ТРС за изпълнение на дадените указания и за извършване на исканото нотариално удостоверяване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                                        

                                                                                                        2.