Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                гр.Ямбол........31.10........2018 г.

 

                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

  Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание

  На..............................двадесет и девети...октомври.................................

  През две хиляди и осемнадесета година,..........в състав:

                                                         Председател: Галина Вълчанова

 

  като разгледа докладваното от съдия Г.Вълчанова.................т.д.№ 53

по описа за 2018 година…., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ.

Пред ЯОС е депозирана искова молба от Ж.И.– прокурор при ОП Ямбол, с която се претендира съдът да прекрати търговско дружество „СТИЛ - 2000“ ЕООД гр.Ямбол с едноличен собственик на капитала А. Д. Т. б.ж. на гр.Ямбол, починал на 7.12.2017 г. В продължение на повече от три месеца след смъртта на Н. „СТИЛ - 2000“ ЕООД няма управител. Единствения наследник на починалия управител не е заявил, че желае да продължат дейността на дружеството.

 На ответника бе назначен по реда на чл.29 ал.2 от ГПК особен представител. В срока по чл.367 от ГПК писмен отговор от ответната страна не е постъпил.

В съдебно заседание исковата молба се поддържа.

Особеният представител на ответното дружество заявява в съдебно заседание, че счита, че са налице условията прекратяване на дружеството и молбата на прокуратурата следва да се уважи.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

От учредителен акт на „СТИЛ - 2000“ ЕООД се установява, че на основание чл.113 от ТЗ на 20.04.2005 г. е учредено „СТИЛ - 2000“ ЕООД със седалище гр.Ямбол, ул.“Дружба“ № 47 с едноличен собственик на капитала А.Д. Т.. Тези данни се потвърждават от направената справка по партидата на дружеството в Търговския регистър.

От удостоверение за наследници № 11-00-2546/13.07.2018 г. се установява, че А. Д. Т. е починал на 7.12.2017 г. и е оставил единствен наследник своя баща Д. С. Т. С уведомление изх.№ 2045/26.03.2018 г. на основание чл.155 ал.3 от ТЗ НАП е уведомил Окръжна прокуратура Ямбол, че в регистър ЕСГРАОН е констатирано прекратяване регистрацията на физическото лице А. Д.в Тодоров поради смъртта му, както и че в продължение на три месеца след смъртта му няма вписан управител на дружеството.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ, ако след смъртта на управителя на търговското дружество в тримесечен срок няма вписан нов управител, съдът прекратява дружеството по иск на прокурора.

От доказателствата по делото се установява, че едноличния собственик и управител на дружеството А. Д.Т. е починал на 7.12.2017 г., тримесечният срок е изтекъл на 7.03.2018 г. Наследниците на починалия едноличен собственик  на капитала не са предприели действия за вписване на нов управител. Поради това ОП Ямбол правилно е предявила иск за прекратяване на дружеството, сезирана от НАП.

При прекратяване на дружеството по този ред следва да се извърши ликвидация на основание чл.156 ал.1 и 4 от ТЗ и чл.266 ал.2 изр.2 от ТЗ.

При този изход на делото дружеството следва да бъде осъдено да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

Да се изплати от сметката на съда на адв.Х.К. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

На основание изложеното, ЯОС

 

                                                           РЕШИ:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.155 ал.1 т.3 от ТЗ „СТИЛ - 2000“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул.“Дружба“ № 47 с едноличен собственик на капитала А. Д.Т., ЕГН **********, б.ж. на гр.Ямбол.

ОСЪЖДА „СТИЛ - 2000“ ЕООД гр.Ямбол да заплати ДТ 80 лв., както и по сметката на съда сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение на особения представител.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ от сметката на съда на адв.Х.К. *** 300 лв. адвокатско възнаграждение на особен представител.

ДА СЕ ВПИШЕ служебно прекратяването на „СТИЛ - 2000“ ЕООД гр.ЯМБОЛ в Търговския регистър.

След влизане в сила на решението да се извърши ликвидация на дружеството.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщението на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

                                                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: