МОТИВИ на Решение № 117/14.11.2018 г.,

постановено по ВАНД № 334/2018 г. по описа на ЯОС

 

Производството е по реда на чл. 313 и сл. от НПК.

Образувано е по протест на прокурор от РП – Я., против Решение № 231/01.10.2018 г., постановено по АНД № 888 по описа за 2018 г. на Районен съд – Я., с което въззиваемия А.А.Г. с ЕГН ********** е признат за невиновен в това, че на **.**.**** г., около **.00 ч., в гр. Я., по ул. „*“, до дом № **, по посока ул. „**“ да е управлявал МПС – мотопед марка „П.“ модел 105 MHD, с номер на рама *******, което не е регистрирано по надлежния ред, поради което и на основание чл. 304 от НПК, вр. чл. 9, ал. 2 от НК, ЯРС го оправдал по така предявеното му обвинение по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В протеста се сочи, че атакуваното решение е неправилно. Поддържа се, че управлението на процесния мотопед не е инцидентно и се извършва периодично предвид осъществявания ремонт на ул. „П.” в гр. Я.,а това че обвиняемият е възрастен и трудно подвижен, не води до декриминализиране на деянието. Прокурорът от РП – Я. предлага решението да бъде отменено и ЯОС да постановите ново, с което да признае обв. А.А.Г. за виновен в извършване на престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. В съдебно заседание прокурорът от ОП – Я. не поддържа протеста и намира за законосъобразен правния извод на първоинстанционния съд за малозначителност на извършеното деяние. Алтернативно пледира да се постанови решение, с което обвиняемия да бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение, да се освободи от наказателна отговорност и на основание чл. 78а, ал. 1 НК – да му се наложи административно наказание глоба в минимален размер.

Въззиваемият участва лично в с.з. и при последната си дума заявява, че няма искания към съда.

 

Съдът констатира следното:

Протестът е процесуално допустим като подадена от прокурор и в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК, а разгледан по същество е основателен, поради следните съображения:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

Възприетата от първоинстанционния съд фактическа обстановка е в съответствие и се подкрепя от събраните по делото гласни и писмени доказателства. Основното в нея е това, че обв. А.Г. *** притежавал мотопед „П.” модел 105  MHD с номер на рама *******, който не бил регистриран. На **.**.**** г. около **.00 ч., предвид осъществяван ремонт на ул. „П.” в гр. Я., обв. А.Г. предприел управлението на този мотопед по ул. „*.” в посока ул. „**” и до дом № **, бил спрян за полицейска проверка. След извършена справка в информационната система на сектор ПП при ОДМВР – Я. било установено, че управляваното от обв. А.Г. МПС – мотопед марка „П.” модел 105 MHD с номер на рама *******, не притежава регистрация.

От приложената по делото справка за съдимост се установява, че въззиваемия А.А.Г. с ЕГН ********** е с чисто съдебно минало, вкл. спрямо него не е прилагана разпоредбата на чл. 78а от НК. Той е правоспособен водач и притежава СУМПС за категории С, СЕ, АМ, В, ТКТ, ВЕ.

 

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Установеното от въззивния съд от фактическа страна напълно кореспондира с фактическата обстановка, приета от районния съд. Решаващият състав правилно е посочил, че тя се установява от всички събрани на досъдебната и съдебната фаза гласни и писмени доказателства и доказателствени средства. Всички доказателствата, кредитирани от ЯРС и от настоящия състав, по същество са безпротиворечиви, взаимно допълващи се в логична връзка и последователност едно спрямо друго, а обсъдени поотделно и в тяхната съвкупност, по безспорен начин установяват фактите относно авторството, времето, мястото  и механизма на извършване на процесното престъпление.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА

След вярна преценка на данните от всички доказателствени средства, относими към главния факт, решаващият съд правилно е приел, че на инкриминираната дата и място, обв. А.А.Г. управлявал МПС – мотопед марка „П.” модел 105 MHD с номер на рама *******, което не е било регистрирано по надлежния ред. Съвкупният анализ на събрания по делото доказателствен материал еднозначно и непротиворечиво води до извод, затова че обвиняемият е осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Процесното престъпление е извършено с пряк умисъл, тъй като безспорно обв. А.А.Г. – лице с достатъчен житейски опит и правоспособен водач (който по презумпция е бил запознат със забраната за управление на нерегистрирано по надлежния ред МПС), напълно съзнавал, че върши обществено опасно деяние с неизбежни престъпни последици, ерго – целял е тяхното настъпване.

Незаконосъобразно ЯРС е приел, че деянието на обвиняемия не е престъпно, тъй като случаят е малозначителен. Настоящият състав не споделя този извод и намира, че неправилно първата инстанция е приложила разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от НК, която обявява за непрестъпно това деяние, което, макар формално да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна. В конкретния случай, от събраните по делото доказателства не може да се приеме, че извършеното от обв. А.Г. е с явно незначителна степен на обществена опасност или не е общественоопасно поради своята малозначителност. Престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК е формално такова и за осъществяването му законодателят не е предвидил настъпването на общественоопасен резултат. То е с ниска степен на обществена опасност, което релевира в предвидената от закона санкция. В казуса обвиняемият е управлявал МПС – мотопед, което не е регистрирано по надлежния ред, без да са били налице форсмажорни обстоятелства, при това в населено място. Поради всичко това, доводите на решаващия съд за малозначителност на деянието не се споделят от настоящата съдебна инстанция.

Ето защо на основание чл. 336, ал. 1, т. 2 вр. чл. 334, т. 2 от НПК, ЯОС отмени Решение № 231/01.10.2018 г., постановено по АНД № 888 по описа на РС – Я. за 2018 г. и вместо това призна обв. А.А.Г. за ВИНОВЕН в това, че на **.**.**** г., около **.00 ч., в гр. Я., по ул. „*”, до дом № **, по посока ул. „**” управлявал МПС – мотопед марка „П.“ модел 105 MHD, с номер на рама *******, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

 

ПО НАКАЗАНИЕТО

В конкретния случай ЯОС прецени, че са налице всички законови предпоставки за приложение на разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК, където е указано – „Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия: а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо; б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел и в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени. За извършеното от обв. А.Г. престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба до 500 лева. Безспорно са налице всички основанията по чл. 78а, ал. 1 от НК и липсват отрицателните предпоставки по чл. 78а, ал. 7 от НК, за освобождаване на обв. А.Г. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. За да определи конкретния размер на глобата ЯОС взе предвид: самопризнанията на обв. Г. още на досъдебното производство; съдействието което е оказал за разкриване на обективната истина; изразеното пред първата инстанция съжаление за извършеното; това че е пенсионер с невисоки доходи; факта че няма регистрирани нарушения по ЗДвП. Така, по отношение на обвиняемия – личност с ниска степен на обществена опасност, настоящият състав прецени, че следва да наложи минималното в случая административно наказание – Глоба в размер на 1000 лева. ЯОС не приложи разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК, която гласи, че „когато за извършеното престъпление е предвидено наказание само глоба, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба”, тъй като за това деяние е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба до 500 лева.

 Настоящият състав счита, че за постигане на целите визирани в чл. 36 от НК, определеното наказание Глоба в размер на 1000 лв. е достатъчно за оказване на предупредително, превъзпитателно и възпиращо въздействие, както на обв. А.Г. с оглед мотивирането му занапред, да не върши престъпления свързани с нарушения на правилата за движение по пътищата и въобще, така и спрямо останалите членове на обществото.

 

По изложените съображения, ЯОС постанови това решение.

 

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ______________________

                                                     

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: ______________________

 

 

                                                                         ______________________