О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

     458                                          22.11.2018г.                                     гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                     І-ви  въззивен  наказателен състав

На 22 ноември                                                                                              2018година

В закрито заседание в следния  състав:       

                                                                         Председател: Диана Фарфарова

                                                                      Членове:  Петранка Жекова

                                                                                         Иван Иванов                  

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

вчнд  № 359 описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на  глава 22 от НПК.  Образувано е по частна жалба на адв. А.Г.  в качеството му на служебно назначен защитник на подс. П С срещу определение № 716/ 27.09.2018г. постановено нохд № 630/2018г.по описа на РС-Ямбол.

С обжалваното определение съдът е оставил без уважение молбата на адв. Г. за отмяна на наложената му глоба в размер на 150лв. като неоснователна.

В частната жалба се навеждат бланкетни доводи за незаконосъобразност и необоснованост на определението, като се сочи че съда неправилно е тълкувал и приложил разпоредбата на чл.271 ал.11 от НПК.

Съдът след като разгледа частната жалба, обжалвания съдебен акт и доказателствата по делото намира следното: частната жалба е допустима, тъй като е подадена от лице имащо правен интерес да обжалва, а разгледана по същество същата е частично основателна.

С протоколно определение постановено в открито съдебно заседание на 18.07.2018г.районният съд е назначил адв.Г. за служебен защитник на подс.С и е отсрочил разглеждането на разпоредително заседание за 25.07.2018г., за което адв.Г. е бил уведомен. Съдът не е дал ход на разпоредителното заседание на 25.07.2018г., от 9 часа единствено поради неявяването на служебно назначения защитник. Напълно обосновано е прието, че са налице условията на чл.271 ал.11 от НПП за налагане на глоба на адв.Г., тъй като неговото отсъствие е единствена причина делото да се отложи.    

В постановеното определение по чл.271 ал.11, предл.2 от НПК районният съд е разгледал и обсъдил доводите на адв.Г. и напълно обосновано е стигнал до извод, че за неявяването му в съдебно заседание не са налице уважителни причини. По тези съображения въззивният съд намира жалбата на адв.Г. за отмяна на наложената му глоба за неоснователна и като такава не следва да бъде уважавана.

При извършената служебна проверка обаче съдът намира, че наложената глоба е завишена по размер и като такава следва да бъде намалена на 50лв.

По изложените съображения и на основание чл. 345 ал.1 от НПК, Окръжен съд - Ямбол,

 

                                     О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ИЗМЕНЯ  Определение № 716/ 27.09.2018г., с което е оставена без уважение молбата на адв.А.Г. за отмяна на наложената  му глоба с протоколно определение от 25.07.2018г., като намалява размера на глоба от 150лв.на 50лв.

Определението не подлежи на касационно обжалване.

 

Председател:                            Членове:1.                       2.