Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 109                                        14.11.2018 г.                                            гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІ-ри въззивен наказателен състав, в публично заседание на двадесет и четвърти октомври две хиляди и осемнадесета година:

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                                        ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                            ТОНКА МАРХОЛЕВА

секретар М. Коматарова

прокурор Ж. Илиев

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВНОХД № 244 по описа на съда за 2018 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 313 и сл. от НПК. Образувано е по въззивна жалба само на подсъдимия Ю.И.Ч., срещу Присъда № 98/18.06.2018 г. постановена по НОХД № 255 по описа на РС – Ямбол за 2018 г., с която този подсъдим е признат за виновен в това, че през периода **.**.**** год., около **,** ч. - **.**.**** год., около **,** ч. в гр. Я., от магазини за хранителни стоки, действайки при условия на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършител с Д.В.А. ***, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 162,50 лв., от владението на собствениците им „***-**“ ООД - гр. Б. и И. Г. П., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3, вр. чл. 58а, ал. 4, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, бук. Б от НК ЯРС го осъдил на Пробация, със следните пробационни мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично; Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца и Ограничение в свободното предвижване – напускане на жилището, което обитава за времето от **,00 часа до **,00 часа. Със същата присъда другият подсъдим – Д.В.А. е признат за виновен в това, че през периода **.**.**** год., около **,00 ч. - **.**.**** год., около **,** ч. в гр. Я., от магазини за хранителни стоки, действайки при условията на продължавано престъпление и повторност, сам и в съучастие като съизвършител с Ю.И.Ч. ***, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 362,50 лв., от владението на собствениците им „А. **“ ЕООД гр. Я., „*** **“ ООД гр. Б., и И. Г. П., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4 и т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 28, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 58а, ал. 1, вр. чл. 54 от НК е бил осъден на ЕДНА ГОДИНА лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим. На основание чл. 59, ал. 1 от НК ЯРС е зачел времето, през което подс. А. е бил с мярка за неотклонение Задържане под стража, считано от **.**.**** година. На основание чл. 53, ал. 1, бук. А от НК с присъдата са били отнети в полза на държавата вещественото доказателство по делото картонена кутия и метален комбиниран ключ за гуми със заострена форма в единия си край, които като вещи без стойност следва да бъдат унищожени. Така също подсъдимите са осъдени да заплатят направените разноски по делото в размер на по 129,83 лева за всеки един от тях в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР гр. Я..

В жалбата се излагат доводи, че присъдата, в частта относно наложеното на подс.  Ч. наказание е незаконосъобразна, неправилна и несправедлива. Защитникът адв. Г. *АК твърди, че при определяне на наказанието, решаващият съд съда правилно е приложил разпоредбите на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „Б” от НК, но неправилно е избрал вида наказание – „пробация”. Счита, че в недостатъчна степен са обсъдени доказателствата, които би следвало да мотивират съда да приложи по-лекото по вид наказание „обществено порицание” – съответстващо на психическата зрялост на подсъдимия, като се има предвид изключително младата му възраст, чистото му съдебно минало, тежкото социално положение и среда в която расте, без семейство и средства за препитание и сравнително ниската стойност на инкриминираните вещи. Твърди, че ЯРС не е взел предвид че непълнолетния подсъдим е извършил деянието поради лекомислие, като е взел прибързано решение, действал е импулсивно и не е дооценил правилно характера на опасните последици от същото. Настоява ЯОС да постанови решение, с което да измени присъдата на първоинстанционния съд и да наложи наказание по втората предвидена в чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „Б” от НК алтернатива – „обществено порицание”. В съдебно заседание жалбата се поддържа от защитника и подсъдимия.

Другият подсъдим – съучастникът Д.В.А. не се присъедини към въззивната жалба. Защитникът адв. Я. *АК счита наложеното му наказание за справедливо и законосъобразно. Въззиваемият Д.А. поддържа, че няма претенции към присъдата.

Представителят на държавното обвинение намира въззивната жалба за неоснователна и предлага атакуваната присъда да бъде потвърдена.

 

Ямболският окръжен съд констатира следното:

 

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК, от лице имащо право и интерес да обжалва, а разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

ЯОС приема за установена следната фактическа обстановка, правилно възприето на основание чл. 373, ал. 3, вр. с чл. 372, ал. 4 вр. чл. 371, т. 2 от НПК и от решаващият съд:

На **.**.**** г., около **,00 ч. в гр. Я. подс. Д.В.А. от с. гр. се намирал в близост до магазин на „А. **“ ЕООД, находящ се на ул. „*” № ****. Решил да извърши кражба от магазина, тъй като забелязал, че продавачът е с гръб към касата. В осъществяване на намерението си влязъл в магазина и от там взел чекмедже с намиращата се в него парична сума в размер на 200 лв., собственост на „А. **” ЕООД, с управител Г. Т. Г. ***. Непосредствено след това напуснал магазина, прибрал парите в себе си и изхвърлил чекмеджето. По-късно похарчил парите за собствени нужди. От заключението на извършената по делото съдебно-оценителна експертиза се установява, че общата стойност на предмета на деянието възлиза на 200 лв., като чекмеджето няма стойност.

На **.**.**** г., около **,** ч. в гр. Я. подс. Д.В.А. и подс. Ю.И.Ч. ***. В себе си подс. А. носил метален комбиниран ключ за гуми със заострена форма в единия си край (лост). Отишли до магазин за месо на „***-**“ООД гр. Б., находящ се в гр. Я., ж.к. „**” № ** и решили да извършат от там кражба на пари. За целта подс. А. с помощта на горепосочения лост изкъртил вратата на магазина, след което подс. Ч. влязъл в магазина. От там взел парична сума в размер на 105,00 лв., собственост на „***-**“ ООД гр. Б., с представител Г. С. Ф. от гр. Я., непосредствено след което излязъл навън, като предал парите на подс. А.. След това двамата си поделели така отнетите пари и ги похарчили за собствени нужди. От заключението на извършената по делото съдебно-оценителна експертиза се установява, че общата стойност на предмета на деянието възлизала на 105,00 лв.

На **.**.**** г., около **,** ч. в гр. Я., подс. Д.В.А. и подс. Ю.И.Ч. ***. В себе си подс. А. отново носил метален комбиниран ключ за гуми със заострена форма в единия си край (лост). Отишли до магазин за хранителни стоки на ЕТ „В.-И-2000 И. П.”, находящ се в гр. Я. ж.к. „**“ срещу бл. ** и решили да извършат кражба от там. В осъществяване на намерението си подс. А. с помощта на посочения лост изкъртил един от прозорците на магазина и подс. Ч. влязъл вътре. От там взел 1 бр. пакет насипен тютюн и парична сума на стойност 50,00 лв., собственост на И. Г. П. от гр. Я.. Излязъл от магазина и предал парите на подс. А.. Непосредствено след това избягали към махалата и си поделили отнетите пари. По-късно ги похарчили за лични нужди

От заключението на извършената по делото съдебно-оценителна експертиза се установява, че общата стойност на предмета на деянието възлизала на 57,50 лв., като стойността на отнетия пакет насипен тютюн възлизала на 7,50 лв., а отнетата парична сума била в размер на 50,00 лв. С протокол за доброволно предаване от **.**.**** г. подс. Д.А. предал на полицейските органи метален комбиниран ключ за гуми със заострена форма в единия си край (лост), за който посочил, че с него е отворил магазините в к-с „**“. От заключението на извършената по делото трасологична експертиза се установява, че фиксираните по време на проведения оглед на местопроизшествие във връзка с извършената кражба на **.**.**** год. трасологични следи върху дървената дограма на взломения прозорец е възможно да бъдат оставени от метален комбиниран ключ за гуми със заострена форма в единия си край (лост), предаден от подс. А. посредством протокол за доброволно предаване от **.**.**** година.

От справката за съдимост на подс. Д.А. ЕГН ********** се установява, че е многократно осъждан за престъпления, за което е бил съден на наказания „Пробация” и „Лишаване от свобода“.

Видно от справката за съдимост подс. Ю.И.Ч. ЕГН **********  е неосъждан.

 

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

След съвкупен анализ ЯОС установи, че правилно първоинстанционният съд е приел за установена описаната фактическа обстановка, въз основа на направеното от подсъдимите признание на изложените обстоятелства което, което както е отбелязал ЯРС, се подкрепя напълно от събраните в досъдебното производство доказателства – показанията на разпитаните по делото свидетели, заключенията на ВЛ по стоково-оценъчната експертиза и трасологична експертиза, протоколите за оглед на местопроизшествие, протокола за доброволно предаване, фотоалбумите и веществените доказателства, както и от всички приобщени по делото писмени доказателства. Всички доказателствата са безпротиворечиви, взаимно допълващи се в логична връзка и последователност едно спрямо друго, поради което и не се налага тяхното подробно коментиране, като ЯОС счита, че обсъдени поотделно и в тяхната съвкупност, установяват по безспорен начин фактите относно авторството, времето, мястото и механизма на извършване на престъпленията.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА

При изяснена фактическа обстановка, районният съд е направил обосновани правни изводи, че подсъдимият Д.В.А. е осъществил от обективна и субективна страна фактическия състав на престъплението по чл. 195, ал. 1, т. З, т. 4 и т. 7 вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 вр. чл. 28, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, тъй като през периода **.**.**** г., около **,00 ч. - **.**.**** г., около **,** ч. в гр. Я., от магазини за хранителни стоки, действайки при условията на продължавано престъпление и повторност, сам и в съучастие кат съизвършител с Ю.И.Ч. ***, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство е отнел чужди движими вещи на обща стойност 362,50 лв., от владението на собствениците им, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай, както следва:

- на **.**.**** г., около **,00 ч. в гр. Я., ул. „*” № ***. от магазин на „А. **“ ЕООД отнел чужди движими вещи - парична сума размер на 200 лв., от владението на собственика им - „А. **” ЕООД, управител Г. Т. Г. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно не представлява маловажен случай;

- на **.**.**** г., около **,** ч. в гр. Я., ж.к. „**” № **, от магазин за месо на „***-**” ООД гр. Б., действайки в съучастие като съизвършител с Ю.И.Ч. ***, чрез разрушаване на прегради, здраво направена за защита на имот - изкъртване на вратата на магазина и чрез използване на техническо средство - лост, е отнел чужди движими вещи - парична сума в размер на 105,00 лв., от владението на собственика им „***-**” ООД - гр. Б., с представител Г.С.Ф. от гр. Я., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно и не представлява маловажен случай;

- на **.**.**** г., около **,** ч. в гр.Я., ж.к. „**” срещу бл. **, от магазин за хранителни стоки на ЕТ „В.-И-2000 И. П.“, действайки в съучастие като съизвършител с Ю.И.Ч. ***, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот изкъртване на прозорец на магазина и чрез използване на техническо средство лост, е отнел чужди движими вещи - 1 бр. пакет насипен тютюн на стойност 7,50 лв. и парична сума на стойност 50,00 лв., всички вещи на обща стойност 57,50 лв. от владението на собственика им - И. Г. П. от гр. Я., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието извършено повторно и не представлява маловажен случай.

Така също, че подсъдимият Ю.И.Ч. е осъществил от обективна и субективна страна фактическия състав на престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. З от НК, като през периода **.**.**** г., около **,** ч. - **.**.**** г., около **,** ч. в гр. Я., от магазини за хранителни стоки, действайки при условия на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършител с Д.В.А. ***, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство е отнел чужди движими вещи на обща стойност 162,50 лв., от владението на собствениците им, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, както следва:

- на **.**.**** г., около **,** ч. в гр. Я., ж.к. „**“ № **, от магазин за месо на „***-**“ ООД гр. Б., действайки в съучастие като съизвършител с Д.В.А. ***, чрез разрушаване на прегради, здраво направена за защита на имот - изкъртване вратата на магазина и чрез използване на техническо средство - лост, е отнел чужди движими вещи - парична сума в размер на 105,00 лв., от владението на собственика им „***-**“ ООД - гр. Б., с представител Г. С. Ф. от гр. Я., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си;

- на **.**.**** г., около **,** ч. в гр. Я., ж.к. „**” срещу бл. **, от магазин за хранителни стоки на ЕТ „В.-И-2000 И. П.“, действайки в съучастие като съизвършител с Д.В.А. ***, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - изкъртване на прозорец на магазина и чрез използване на техническо средство - лост, е отнел чужди движими вещи - 1 бр. пакет насипен тютюн на стойност 7,50 лв. и парична сума на стойност 50,00 лв., всички вещи на обща стойност 57,50 лв., от владението на собственика им - И. Г. П. от гр. Я., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Въз основа на съвкупната преценка на доказателствата по делото първоинстанционният съд е стигнал до правилния извод, че всеки от двамата подсъдими е извършил престъплението, в което е обвинен и, че следва да носи наказателна отговорност за това. От обективна и субективна страна са налице всички признаци на престъплението, за което се провежда наказателното производство, доказано е и авторството.

Правилно ЯРС е съобразил, че от обективна страна подсъдимите са осъществили всички признаци от състава на престъплението кражба, визирани в чл. 194, ал. 1 от НК. Безспорно в случая  е налице е отнемане на чужди движими вещи от владението на собственика им, липсата на съгласие, обективирано е намерение и целта за противозаконно присвояване, установена е промяна и трайна фактическа власт върху предмета на престъпление. Налице са и квалифициращите признаци на чл. 195, ал. 1, т. 3 и 4 от НК – разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот (съответна изкъртване на вратата на магазина собственост на „***-**“ ООД - гр. Б.и на прозореца на магазин на ЕТ „В.-И-2000 И. П.” гр. Я., както и чрез използване на техническо средство (лост).

ЯОС подкрепя първата инстанция в извода, че подс. А. е извършил деянието в условията на повторност по смисъла на чл. 28, ал. 1 от НК, за което е достатъчно, че той, преди извършване на процесното деяние е бил осъждан с Присъда по НОХД № **/**** г. по описа на ЯРС (в сила на **.**.**** г.) за извършено престъпление по чл. 195 от НК, и от изтърпяване на наложеното му наказание  Пробация не е изтекъл срокът по чл. 30 от НК.

ЯОС споделя изложените от решаващият състав аргументи, че извършеното от подс. А. деяние не представлява маловажен случай, че обективно той е осъществил квалифицирания състав на престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7 от НК – действал в условията на „повторност“.

Прав е ЯРС, че подсъдимите са осъществили деянието при условията на продължавано престъпление по чл. 26, ал. 1 НК, тъй като в непродължителен период от време са извършили процесните деяния, които поотделно осъществяват състава на престъплението по чл. 194 от НК, извършени са при еднородност на вината и следващото деяние, обективно и субективно, се явява продължение на предходното.

Проверяващата инстанция намира, че при осъществяването на деянията на **.**.**** г. и на **.**.**** г., двамата подсъдими са действали под формата на съизвършителство с умисъл за задружно осъществяване на конкретното престъпление, като всеки от тях е участвал в двете фази на изпълнителното деяние на престъплението – и в отнемането на вещите, и в установяване на фактическата власт, при съучастие по смисъла на чл. 20, ал. 2 от НК.

Безспорно от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимите с пряк умисъл, тъй като те са съзнавали всички елементи от състава на престъплението основно, че лишават от фактическа власт върху вещите техните собственици, предвиждали са преминаването им в своя фактическа власт и са  целили именно това. Действали са и с намерението противозаконно да ги присвоят, като са разбирали противоправния характер на извършеното, а подс. Ч. макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Безспорно доказано е, че конкретното деяние е извършено от подсъдимите в съучастие, при общност на умисъла им към престъплението. Всеки от подсъдимите е имал съзнанието, че не действа сам, както и волята да осъществи намерението си, заедно с другия участник в изпълнителното деяние, като за отговорността на подсъдимите е достатъчно, че те са съзнавали връзката между действията си.

Причини за извършване на престъплението ЯОС приема, че са желанието на подсъдимите да се облагодетелстват по запретен начин, ниската им правна култура, недоброто материално положение в което са се намирали, както и изградените престъпни навици за Д.В.А..

 

ПО НАКАЗАНИЕТО

За извършеното от подс. Д.В.А. в НК е предвидено наказание лишаване от свобода от една до десет години. По отношение на индивидуализацията на наказанието на този подсъдим,  ЯРС законосъобразно е отчел от една страна смекчаващите вината обстоятелства: приноса му на ДП в установяването на обективната истина; ниската стойност на инкриминираните вещи, но от друга – отегчаващи такива: високата обществена опасност на деянието предвид времето, начина и мястото на извършването; завишената лична обществена опасност на подс. А., който е осъждан многократно за престъпления против собствеността, извън това което влияе на квалификацията на процесното деяние. Мотивиран от това ЯРС е определил на подс. А. справедливо наказание една година и шест месеца лишаване от свобода, редуцирано съобразно чл. 58а, ал. 1 от НК на една година лишаване от свобода. Настоящият съдът подкрепя ЯРС в извода му, че констатираните смекчаващи отговорността му обстоятелства, не се явяват нито многобройни, нито изключителни по своя характер, така щото да налагат приложението на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК. Безспорно спрямо подс. А. са налице законови пречки за прилагане института на условното осъждане и на основание чл. 57, ал. 1, т. 2 б. „Б” от ЗИНЗС, наложеното му наказание следва да се изтърпи при първоначален строг режим, като в тази насока следва да се отчете търпяното от него общо наказание по Определение № ***/**.**.**** г. по ЧНД № ***/**** г. по описа на ЯРС в сила от **.**.**** година.

 За извършеното от подс. Ю.И.Ч. ЕГН **********, законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години, предвид факта, че той е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието и с оглед редукцията на чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК. По отношение на индивидуализацията на наказанието на подс. Ч. – предмет на въззивната жалба, ЯРС правилно е преценил, че действително са налице многобройни смекчаващи отговорността му обстоятелства –  самопризнанията му пред разследващите органи, ниската стойност на инкриминираните вещи, чистото му съдебно минало и младата му възраст (ненавършил ** години при извършване на деянието). Поради това, при определяне вида и размера на наказанието, законосъобразно ЯРС е приложил разпоредбата на чл. 55, ал. 1 от НК. При конкретизиране на наказанието първата инстанции правилно и аргументирано е преценила, че прилаганите възпитателни мерки по ЗБППМН спрямо подс. Ч. не са постигнали търсения ефект, поради което законосъобразно е наложила на този подсъдим наказание по първата алтернатива предвидена  в чл. 55, ал. 1, т. 2, бук „б“ от НК – Пробация със следните пробационни мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца  с периодичност два пъти седмично; Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца и Ограничение в свободното предвижване – напускане на жилището, което обитава за времето от **.00 часа до **.00 часа за срок от шест месеца. Предвид изложеното въззивният съд намира, че при индивидуализация на това наказанието не са допуснати нарушения, с които да са накърнени правата на подс. Ч., поради което поддържаните възражения на защита в тази насока, са неоснователни.

ЯОС счита, че наказанията наложени от първата инстанция на всеки от двамата подсъдим, са справедливи, необходими и достатъчни за оказване на предупредително, превъзпитателно и възпиращо въздействие както върху съответния подсъдим, така и върху останалите членове на обществото.

 

ПО РАЗНОСКИТЕ

При този изход на делото, след като подсъдимите Д.В.А. и Ю.И.Ч. са били признати за виновни, правилно ЯРС на основание чл. 189, ал. 3 от НПК е постановил подсъдимите да заплатят направените разноски по делото в размер на по 129,83 лева за всеки един от тях – в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР гр. Я..

 

ПО ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА

Правилно ЯРС е постановил веществените доказателства по делото – картонена кутия и метален комбиниран ключ за гуми, след влизане на присъдата в сила да бъдат унищожени по реда на ПАС, като е съобразил и разпоредбата на чл. 53, ал. 1, бук. А от НК.

 

Водим от гореизложеното, на основание чл. 338, вр. чл. 334, т. 6 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 98/18.06.2018 г. постановена по НОХД № 255/2018 г. по описа на РС – Ямбол .

Решението е окончателно.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ______________________

                                                     

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: ______________________

 

 

                                                                         ______________________