Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

87                                        12.11.2018г.                                   гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                                I-ви наказателен  състав

 На 21 септември 2018  година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ИВАНОВ

 

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                                                                ТОНКА МАРХОЛЕВА     

 

                                                              

 Секретар: Ив.Златева

 Прокурор: Ж.Илиев

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВНОХД № 118 по описа за 2018 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда № 36/09.03.2018г. постановена по НОХД № 196/2016г. Ямболският районен съд е ПРИЗНАЛ подсъдимия К.Х.П. -роден на *** ***, б., б.г., с в.о., работи като р.сектор „В.п.", при „***" АД-Ямбол, ж., н., ЕГН **********,

ЗА ВИНОВЕН в това, че на *****г. около 17:30 часа в гр. Ямбол при управление на лек автомобил „*****" ***с per. № *****по ул. „Г.И." посока центъра на града на кръстовището с ул. „М.к." е нарушил правилата за движение по пътищата установени в разпоредбата на чл.35, ал.2 от ЗДвП, чл.82, ал.З от ППЗДвП и чл.102 от ППЗДвП, като при завиване на дясно по ул. „М.к." не е пропуснал движещия се направо и намиращия се от дясната му страна велосипедист Г.М.С.от гр. Я., в резултат на което е допуснал ПТП -осъществил протривно действие между задната дясна странична броня на управлявания от него автомобил и предна странична повърхност на предното колело на велосипеда на С.и е причинил на последния по непредпазливост тежка телесна повреда изразяваща се в продължително разстройство на съзнанието и средна телесна повреда изразяваща се в счупване на лява бедрена кост в областта на нейната шийка, наложила оперативно лечение и поставяне на изкуствена бедрена става което е причинило трайно затрудняване на движенията на ляв долен крайник на пострадалия, поради което и на основание чл. 343, ал.1, б. „б", предл. 1, предл.2, вр.чл. 342, ал.1, вр.чл.54 от НК го е ОСЪДИЛ на ЕДНА ГОДИНА „Лишаване от свобода"

На основание чл.66, ал.1 от НК е ОТЛОЖИЛ изтърпяването на така определеното наказание за СРОК от три години.

На основание чл.343г, вр.чл.37, ал.1, т.7 от НК е ЛИШИЛ подсъдимият К.Х.П. от правото да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАЛ е подсъдимия К.Х.П. за НЕВИНОВЕН в това да е извършил престъплението по чл.343, ал.1, б."б" от НК в резултат на нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП, поради което на основание чл.304 от НПК го е ОПРАВДАЛ по така предявеното обвинение.

ОСЪДИЛ е подсъдимия К.Х.П. да заплати на гражданските ищци и частни обвинители М.Г.С.-Д. и Ж.Г.М. в качеството им на наследници на Г.М.С.сумата от 100 000 лв., представляваща причинени неимуществени вреди, както и сумата от 4518 лв., представляваща причинени имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва от датата на престъплението *****г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените от тях разноски по делото в размер на 3 300 лв.

  ОТХВЪРЛИЛ е като недоказан предявения иск за причинени неимуществени вреди за разликата от уваженият такъв в размер на 100 000 лв., до предявения размер от 140 000 лв.

  ОСЪДИЛ е подсъдимия К.Х.П. да заплати направените по делото разноски в размер на 1465 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОДМВР Ямбол, както и сумата от 6 228.36 лв., в приход на бюджета на съдебната власт по сметка на ЯРС.

           Във въззивната жалба се навеждат доводи за неправилност , незаконосъобразност и необоснованост  на обжалваната присъда.Прави се искане съдът да отмени присъдата, като постанови нова присъда с която да оправдае подсъдимият К.Х.П. по предявеното му обвинение.

Участващия по делото прокурор пледира за законосъоразност и обоснованост на обжалваната присъда и на това основание се иска въззивната инстанция да я потвърди изцяло като правилна и справедлива.

Въззивникът подсъдим редовно призован за съдебно заседание  се явява лично и с редовно упълномощени защитници - адвокати. Чрез процесуалните си представители поддържа въззивната жалба и допълнението към нея  на основанията които са подробно изложени.Настоява се да бъде отменена атакуваната присъда и бъде постановена нова , с която подсъдимият да бъде признат за невиновен по повдигнатото му обвинение. Алтернативно се иска връщане на делото на Районен съд - Ямбол поради допуснато съществено нарушение на процесуалните правила ограничаващо правото на защита на подсъдимия П..

Въззивната инстанция след  като обсъди доводите в жалбата, становищата на   защитниците  на подсъдимия и на прокурора, съгласно правомощията си на основание чл.313 и чл.314 от НПК извърши цялостна служебна проверка на обжалваната присъда , намери следното:

 Жалбата е допустима, тъй като е подадена в законния срок по чл.319 ал.1 от НПК и от лице имащо интерес и право на жалба. Разгледана по същество същата е  основателна по изложените в нея  съображения:

           Без да разглежда делото по същество настоящия състав на окръжният съд счита , че при постановяване на присъдата и изготвянето на мотивите към нея е допуснато НОВО съществено нарушение на процесуалните правила – чл.348 ал.3 т.1  от НПК, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия , което е неотстранимо от въззивният съд.

           Решаващият съд е признал подсъдимия К.Х.П. за виновен по неповдигнато и непредявено му фактическо обвинение.Рамката на фактическото и юридическото обвинение е поставена с изменението на обвинението на основание чл.287 ал.1 от НПК в съдебно заседание на ******..Същото е прието от първоинстанционния съд.Видно от  протокола за съдебно заседание на ******. предявеното ново фактическо обвинение и приетото от съда изменение на обстоятелствената част на обвинението е :.."при завиване надясно по ул."М.к." не е пропуснал движещият се направо и намиращ се от дясната му страна велосипедист"...Никъде в това ново фактическо обвинение не е посочено , че подсъдимия е осъществил завоя надясно навлизайки в съседната лента , явяваща се лява за посоката на движение на подсъдимия , а не от своята дясна лента за движение.Това фактическо обстоятелство не е предявявано с изменението на обвинението от ******. на подсъдимия.Подсъдимият П. и процесуалните му представители не са се защитавали срещу такова обстоятелство , а то е особено съществено  с оглед правните изводи касаещи конкретните текстове от ЗДвП и ППЗДвП.Подсъдимият П. и защитата на същия научават едва в мотивите към присъдата за това , че подсъдимият е осъществил десния завой по този именно начин - навлизайки отчасти в съседната , лява за посоката на движение на подсъдимия лента за движение.Дори в диспозитива на Присъдата липсва това обстоятелство , като е посочено само : ..." при завиване надясно по ул."М.к." не е пропуснал движещият се направо и намиращ се от дясната му страна велосипедист.."

            Такова допълване на фактическото обвинение едва в мотивите към присъдата е съществено нарушение на процесуалните правила от категорията на абсолютните , тъй като нарушава правото на защита на подсъдимия П..

             Съгласно разпоредбата на чл.335 ал.3 от НПК , действително въззивният съд не може да отмени присъдата и повторно да върне делото за ново разглеждане при допуснати съществени процесуални нарушения , а следва да реши делото по същество.Но настоящият съдебен състав намира , че в конкретния случай допуснатото съществено нарушение на процесуалните правила , ограничаващо правото на защита на подсъдимия е НОВО  , поради което се налага необходимостта присъдата на първоинстанционият съд да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на Ямболският районен съд.

            Предвид горното и на основание чл. 335 ал.2 и чл.334 т.1 от НПК Ямболският окръжен съд,

 

 

                                      Р     Е    Ш    И   :

 

 

ОТМЕНЯ  Присъда № 36/09.03.2018г. , постановена по НОХД № 196/2016г. по описа на Ямболски районен съд и връща делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

 Решението не  подлежи на касационно  обжалване и протестиране.

 

 

 

               Председател:  

 

 

 

                   Членове: 1.                                

                                                                                   

 

 

 

                                    2.

                                                                        .