О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  07.11.2018г.                                гр.Ямбол

Ямболският окръжен съд,                                           гражданско отделение, първи  състав

На 07.11.2018 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз.ч.гр.дело № 310 по описа за 2018г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.122 ГПК.

Образувано е по спор за подсъдност, повдигнат с Определение №2968/31.10.2018г. на Ямболски районен съд, постановено по гр.д.№4329/2018г., относно компетентния съд да се произнесе по подаденото от "Банка ДСК"ЕАД заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.417 ГПК.

Ямболският окръжен съд, който е компетентен да се произнесе по повдигнатия спор за подсъдност съобразно нормата на чл.122, изр. 2 ГПК, намира следното:

Районен съд гр.Карнобат е сезиран със заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.417 ГПК, подадено от "Банка ДСК"ЕАД срещу двама солидарни длъжници - А.Л.Д. *** и В.Б.И. ***, за посочено в заявлението парично вземане.

По заявлението Районен съд гр.Карнобат е образувал по описа си ч.гр.д.№1059/2018г. и извършвайки проверка за постоянните адреси на длъжниците е установил, че длъжникът А.Д. ***, а длъжникът В.И. - с постоянен адрес ***. С Определение № 600/02.10.2016г. Районен съд гр.Карнобат е прекратил производството по ч.гр.д.№1059/2018г. по описа си и е изпратил делото по подсъдност на Ямболски районен съд. За да постанови посочения съдебен акт, съдът е намерил, че са налице предпоставките на чл.411, ал.1 ГПК за това, тъй като постоянният адрес на длъжника А.Д. ***, който е в съдебния район на ЯРС.

Ямболският районен съд е намерил, че така образуваното пред него ч.гр.д.№4329/2018г. не му е подсъдно и е повдигнал спора за подсъдност пред ЯОС, по съображения, че единият от длъжниците е с постоянен адрес ***, който е в съдебния район на сезирания със заявлението съд - Районен съд гр.Карнобат, който съд е компетентният да разгледа заявлението по правилото на чл.116 ГПК, отнасящо се до длъжници от различни съдебни райони, при направения от заявителя избор да подаде заявлението до съда по постоянния адрес на единия от длъжниците.

Съобразявайки релевантните за определяне на подсъдността факти и обстоятелства, Ямболският окръжен съд намира, че компетентен да разгледа подаденото от "Банка ДСК "ЕАД заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.417 ГПК е Районен съд - гр.Карнобат. Съображенията за това са следните:

Съгласно императивната разпоредба на чл.411, ал.1 ГПК, заявлението се подава до районния съд по постоянния адрес или по седалището на длъжника, а според приложимата и в заповедното производство норма на чл.116 ГПК, иск срещу ответници от различни съдебни райони се предявява по избор на ищеца в съда на един от тези райони. В случая заявителят е насочил искането си за издаване заповед за изпълнение по чл.417 ГПК срещу двама длъжници от различни съдебни райони. Заявителят, съобразно чл.116 ГПК е избрал да подаде заявлението пред Районен съд гр.Карнобат, в чийто съдебен район е постоянния адрес на единия от длъжниците, като сезираният съд се явява местно компетентен да  разгледа заявлението. Тъй като в този случай изборът на местнокомпетентния съд е предоставен на заявителя, то правилата за местната подсъдност са спазени и няма основание за десезирането на Районен съд гр.Карнобат на посоченото в прекратителното му определение основание. При това положение неправилно е било прекратено надлежно образуваното в Районен съд гр.Карнобат заповедно производство и изпратено за разглеждане на друг местнокомпетентен съд, който обаче не е избран от заявителя за разглеждане на заявлението му.

Предвид изложеното, по повдигнатия от ЯРС спор за подсъдност за компетентен да разгледа подаденото от "Банка ДСК"ЕАД заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.417 ГПК срещу двама длъжници — физически лица, единият от които с адрес в с. И. , община К., вторият - с адрес в с.Л., община С., следва да бъде определен Районен съд - гр.Карнобат.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                             О П Р Е Д Е Л И :

 

ОПРЕДЕЛЯ за компетентен да се произнесе по подаденото от "Банка ДСК"ЕАД заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.417 ГПК с вх. № 4692/27.09.2018г. на РС-Карнобат,  Районен съд - гр.Карнобат.

Делото да се изпрати на Районен съд - гр.Карнобат за произнасяне по заявлението.

Препис от настоящото определение да се изпрати на ЯРС по гр. д. №4329 /2018г. - за сведение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

 

 

 

                                                                                                 2.