ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

10.10.2018Г.


 

гр.Ямбол


 

Ямболският окръжен съд,                                                                                     гражданско отделение,

На 10.10.2018година

В закрито заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ: КРАСИИМИРА ТАГАРЕВА

                        КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

 

Секретар

 Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. гр. дело №275 по описа за 2018г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.435, ал.2 и сл. ГПК.

Образувано е по жалба на длъжника по изпълнението "Еврокам "ЕООД гр.Ямбол, представлявано от управителя Д.Д., против действията на ЧСИ И. Х. с рег.№*** в КЧСИ по изп.д.№20188780401686, изразяващи се в образуване на изпълнителното производство срещу жалбоподателя.

Оплакванията на жалбоподателя са, че в нарушение на разпоредбата на чл.426 ГПК е конституиран като длъжник по изпълнението, тъй като дружеството не фигурира в издадения изпълнителен лист, не е участвало в съдебното производство, по което е издаден изпълнителния лист и не е налице правоприемство с ЕТ" Д. - Д.М." относно имота, който е бил в предмета на съдебното производство. Прави искане за спиране на изпълнителното производство на основание чл.438 ГПК, тъй като е възможно дружеството да претърпи вреди от изпълнението.

Взискателят "Аргос 2006"ООД гр.Ямбол е подал възражение, като счита жалбата за недопустима, тъй като образуването на изпълнително дело не е измежду действията, подлежащи на обжалване от страна на длъжника.

Съдебният изпълнител е изложил мотиви, в които посочва, че изпълнителният лист е издаден срещу ЕТ"Д. - Д.М.", който търговец не е заличен в TP, но търговското предприятие на ЕТ е прехвърлено на жалбоподателя "Еврокам"ЕООД.

Съдът, като взе предвид доводите на страните, мотивите на съдебния изпълнител и въз основа на събраните доказателства, приема следното от фактическа и правна страна:

Изпълнително дело №20188780401686 по описа на ЧСИ И. Х. е образувано по молба на взискателя - дружеството "Аргос 2006"ЕООД гр.Ямбол и представен от него изпълнителен лист срещу длъжниците ЕТ"Д. ***. С изпълнителния лист на взискателя са присъдени суми, дължими от посочените длъжници, представляващи съдебни разноски по възз.гр.д. №368/2017г. по описа наЯОС.

С постановление от 27.08.2018г. ЧСИ е образувал изпълнителното дело, а на 03.09.2018г. е изпратил съобщение на дружеството "Еврокам"ЕООД гр.Ямбол, че с изпълнителния лист то е осъдено да заплати сума в размер на 182, 37лв., а общото му задължение по изпълнителното дело възлиза в размер на сумата 234,26лв.

От книжата по изпълнително дело се установява, че за да счете дружеството "Еврокам"ЕООД за длъжник по изпълнението, ЧСИ е направил справка в TP и е установил, че това дружество е закупило търговското предприятие на ЕТ"Д. -Д.М.", но последният не е заличен в TP.

При тези данни ЯОС намира, че жалбата на длъжника по изпълнението е процесуално недопустима, като съображенията за този извод са следните:

В действащия ГПК подлежащите на обжалване действия на съдебния изпълнител са изчерпателно изброени в разпоредбата на чл.435 ГПК, като жалби срещу други действия/бездействия не са допустими. Съгласно нормите на чл.435,ал.2 и 3 ГПК длъжникът може да обжалва постановлението за глоба, насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението, отказът на съдебния изпълнител да извърши нова оценка по реда на чл.468, ал.4 и чл.485 ГПК, определянето на трето лице за пазач, ако не са спазени изискванията на чл.470 ГПК, както и в случаите по чл.486, ал.2 ГПК, отказа на съдебния изпълнител да спре, да прекрати или да приключи принудителното изпълнение, разноските по изпълнението, както и постановлението за възлагане. На основание чл.462,ал.2 ГПК длъжникът по изпълнението може да обжалва и извършеното от съдия-изпълнителя и предявено разпределение.

От тези разяснения следва, че в качеството си на длъжник по изпълнението жалбоподателят не е легитимиран да обжалва образуването на изпълнителното производство от страна на ЧСИ, тъй като това действие е извън обхвата на съдебния контрол, който може да се осъществи чрез жалба на длъжника.

Дори да се приеме, че ЧСИ неправилно е образувал изпълнителното дело срещу жалбоподателя - в нарушение на разпоредбата на чл.429, ал.2 и 3 ГПК, установяваща субективните предели на изпълнителния лист, то пътят на защита на жалбоподателя в настоящия случай не е по реда на чл.435 и сл.ГПК. Същият може по общия исков ред да установи недължимост на вземането по изпълнителния лист, като на негова страна е и възможността да бъде реализирана отговорността на ЧСИ за вреди при наличие на процесуално незаконосъобразно принудително изпълнение, предвид наведените твърдения в жалбата за незаконосъобразно образуване на изпълнителното дело.

Неоснователно при този извод на съда е искането за спиране на изпълнението, по което съдът намира, че следва да се произнесе, доколкото с постановяване на акта му производството по жалбата на "Еврокам"ЕООД не приключва, тъй като актът подлежи на обжалване. Недопустимостта на жалбата изключва наличието на основание за спиране на изпълнителното производство, тъй като към спиране следва да се пристъпи, когато заявените с жалбата права са несъвместими с продължаването на изпълнението и доводите и доказателствата към жалбата предполагат вероятната й основателност

По изложените съображения, ЯОС

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като процесуално недопустима жалбата на "Еврокам "ЕООД гр.Ямбол, представлявано от управителя Д.Д., против действията на ЧСИ И. Х. с рег.№*** в КЧСИ по изп.д.№20188780401686, изразяващи се в образуване на изпълнителното производство срещу жалбоподателя И ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО ПО ОБРАЗУВАНОТО ПРЕД ЯОС възз.гр.д.№275/2018г.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на "Еврокам "ЕООД гр.Ямбол за спиране на изпълнителни действия по изпълнително дело№20188780401686 по описа на ЧСИ И. Х.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ:1.                             2.