РЕШЕНИЕ

 

............................

 

гр. Ямбол 08.11. 2018 г.

 

В закрито съдебно заседание на 08.11.2018 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

Председател: Д. Кючуков

Членове: Н. Иванов

Г. Вълчанова

 

като разгледа, докладваното от председателя в.ч.гр.д № 314/2018 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Подадена е жалба от Окръжен съд гр. Бургас срещу действията на ДСИ при Районен съд Бургас по изп.д. № 275/2018 г. по описа на ДСИ , с които е прекратено производството по изпълнителното дело поради прекратяване на "СМАРТ ЕНЕРКОМ" ЕООД - длъжник в изпълнителното производство. Иска се отмяна на определението за прекратяване на изпълнителното производство, като неправилно и незаконосъобразно

На основание чл. 436 ал.З от ГПК са постъпили мотиви по обжалваните действия от ДСИ Т. М .

Жалбата, като подадена в срок и от надлежно легитимирана страна, е процесуално допустима.

Разгледана по същество същата е основателна.

При преценка основателността на жалбата съдът установи следното:

В полза на БОС срещу длъжника "СМАРТ ЕНЕРКОМ" ЕООД гр. Бургас е издаден изпълнителен лист за събиране на държавна такси в общ размер на 55 лв., по който е образувано изпълнително дело № 275 /2018 по описа на ДСИ при БРС.

С постановление от 08.05.2018 г. ДСИ при БРС е прекратил производството по изп.д. № 275/2018 г., поради прекратяване на длъжника "СМАРТ ЕНЕРКОМ" ЕООД

Видно от приложената към изпълнителното дело справка от Търговския регистър по партидата на ТД "СМАРТ ЕНЕРКОМ" гр. Бургас е отбелязано,че дружеството е с прекратена търговска дейност и е в производство по ликвидация.

С прекратяване на търговското дружество прекратява ли се юридическата личност на дружеството ?

Съдебната практика не заема единна позиция по въпроса от кой момент се прекратява юридическата личност на търговското дружество. Застъпени са две становища по поставения въпрос.

Според едното разбиране търговското дружество престава да съществува като правен субект от момента на неговото заличаване от търговския регистър. Следователно, за да се признае правното значение на правопрекратителния факт относно дружеството като субект на правото, е необходимо вписване на заличаването му в търговския регистър, от който

две становища по поставения въпрос.

Според едното разбиране търговското дружество престава да съществува като правен субект от момента на неговото заличаване от търговския регистър. Следователно, за да се признае правното значение на правопрекратителния факт относно дружеството като субект на правото, е необходимо вписване на заличаването му в търговския регистър, от който момент се приема, че юридическото лице е изгубило своята правосубектност.

Според второто разбиране юридическата личност на търговското дружество не се прекратява с вписването на решение за заличаването му. Ако обективно е налице неразпределено имущество, то това е достатъчно за да бъде поддържана правосубектността на търговското дружество в ликвидация

Отнесено към настоящия случай не са налице и двете хипотези за прекратяване правосубектността на търговското дружество длъжник по изпълнителното дело, тъй като в Търговския регистър по партидата на дружеството не е вписано неговото заличаване

Производството по изпълнителното дело неправилно е било прекратено, поради липсата на някое от основанията за това по чл. 433 ГПК.

Постановлението, с което е прекратено изпълнението следва да бъде отменено и делото върнато на ДСИ за продължаване на изпълнителните действия по него.

По изложените съображения съдът

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ постановлението от 08.05.2018 г. на ДСИ при БРС , с което е прекратено производството по изп.д. № 275/2018 г. по описа на ДСИ.

ВРЪЩА изп.д. № 275/2018 г. на ДСИ при БРС за продължаване на изпълнителните действия по делото.

Решението не подлежи на обжалване


 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

1.

ЧЛЕНОВЕ:

2.