ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

............... / 12.10.2018 г.

гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд , граждански състав, в закрито съдебно заседание на дванадесети октомври две хиляди и осемнадасета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Добрин Кючуков

 

като разгледа докладваното от съдията Д.Кючуков т.д. № 20 по описа за 2018 година на Ямболския окръжен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

Делото е образувано по искова молба на "АГРОЗЕМ" ЕООД гр. Ямбол срещу „ППК "НАДЕЖДА-РЯХОВО" с. Ряхово.обл. Русе, с която е предявен, на осн.чл.327 ал.1 ТЗ, иск за сумата от 39 250,20 лв., представляваща паричната равностойност на заплатено, но недоставено количество слънчоглед по фактура № 6020/11.05.2016 г.. С определение от 20.04.2018 г. по делото съдът е допуснал обезпечение на иска чрез налагане на запор върху банковите сметки на ответника „ППК "НАДЕЖДА-РЯХОВО" с. Ряхово, обл. Русе в следните баНки: "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД, "ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА" АД, "ДСК БАНКА" АД, "АЛИАНЦ БАНК" АД, при условие, че запорът се извърши поетапно в условията на поредност на банките и бъде ограничен до размера на обезпечената сума от 39 250,20 лв., което е възможно да стане и само чрез налагане на запор върху сметките на ответника в една от банките, ако вземането му към тази банка е в размер, съответстващ или надвишаващ обезпеченото вземане

С молба вх.№ 5458/10.10.2018 г. ищецът "АГРОЗЕМ" ЕООД гр. Ямбол като декларира, че ответникът „ППК "НАДЕЖДА-РЯХОВО" с. Ряхово, обл. Русе му е заплатил изцяло и в пълен размер всички претенции по делото за главници, лихви и разноски, заявява, че се отказва изцяло от предявения по делото иск и моли същото да се прекрати, като се отмени допуснатото обезпечение

След като се запозна с тази молба, съдът намира, че извършеният с нея пълен отказ от спорното право е осъществен от легитимирана от чл. 233 от ГПК страна - ищецът, чрез неговия пълномощник, който може да се откаже изцяло или отчасти от спорното право във всяко положение на делото, без за това да е необходимо съгласието на ответника (чл. 233, изр. 1 от ГПК). С този пълен отказ от спорното право, съдът се десезира от разглеждането и решаването на предявения иск, поради което делото следва да се прекрати (чл. 233 от ГПК).

Съдът намери за допустима и основателна и молбата на ищеца за отмяна на допуснатото обезпечение. Същата е подадена от заинтересована страна - ищецът по делото (чл. 402, ал. 1 от ГПК). В случая препис от тази молба не следва да изпраща на ответника (чл. 402, ал. 1, изр. 2 от ГПК), защото не искането на последния е било обезпечено и защото с тази молба ищецът се отказва от допуснатата в негова полза обезпечителна мярка, като моли тя да бъде вдигната, при което съдът не следва да спазва предвиденото в чл. 402 от ГПК производство и да преценява дали съществува причината, поради която обезпечението е било допуснато или дали са налице условията по чл. 398, ал. 2 от ГПК. Това производство важи когато отмяната на допуснатото обезпечение се иска от ответника, какъвто не е настоящият случай. Молбата за отмяна на обезпечението е подадена от ищеца, който е господар на обезпечителната мярка, не само защото е допусната в негов интерес по негово искане, но и защото той носи отговорността за вредите от неоснователното обезпечаване (чл. 403 от ГПК). Поради това съдът намери, че молбата му за отмяна на допуснатото в негова полза обезпечение, се явява основателна и следва да се уважи (чл. 402, ал. 2 от ГПК).

Воден от горните мотиви и на основание чл. 233 и чл. 402 от ГПК,

съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ допуснатото с определение № 135/20.04.2018 г. пот.д. № 20/2018 г. по описа на Ямболския окръжен съд обезпечение на предявения от "АГРОЗЕМ" ЕООД гр. Ямбол срещу „ППК "НАДЕЖДА-РЯХОВО" с. Ряхово.обл. Русе иск с правно основание чл.327 ал.1 ТЗ, за сумата от 39 250,20 лв., чрез налагане на запор върху банковите сметки на ответника „ППК "НАДЕЖДА-РЯХОВО" с. Ряхово.обл. Русе в следните банки: "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД, "ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА" АД, "ДСК БАНКА" АД, "АЛИАНЦ БАНК" АД, при условие, че запорът се извърши поетапно в условията на поредност на банките и бъде ограничен до размера на обезпечената сума от 39 250,20 лв., което е възможно да стане и само чрез налагане на запор върху сметките на ответника в една от банките, ако вземането му към тази банка е в размер, съответстващ или надвишаващ обезпеченото вземане

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 20/2018 г. по описа на Ямболския окръжен съд, поради отказ на ищеца "АГРОЗЕМ" ЕООД гр. Ямбол от предявения против ответника „ППК "НАДЕЖДА-РЯХОВО" с. Ряхово, обл. Русе иск с правно основание чл.327 ал.1 ТЗ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано с частна жалба пред Апелативен съд Бургас в едноседмичен срок връчването му на страните.

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: