Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е     

  ……                                                                   26.10.2018г.                                гр.Ямбол

                                                            В     ИМЕТО    НА   НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,                                                                      гражданско отделение

в закрито съдебно  заседание на 26.10.2018година,

в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Т.дело №83 по описа за 2018г.

За да се произнесе, взе  предвид следното:

Производството е по реда на чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ, вр. с чл.278 ГПК.

Образувано е по жалба на Фондация "Криейтив си ти" гр.Ямбол, подадена от адв.Ж.К. ***, срещу отказ №20180921142930/01.10.2018г. на длъжностно лице при Агенция по вписванията за вписване в регистъра на промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване за ЮЛНЦ - седалище и адрес на управление и адрес за кореспонденция с НАП на територията на страната, и обявяване на актуален учредителен акт и Устав.

Отказът е мотивиран с обстоятелството, че към подаденото заявление не е приложен изменен Устав на фондацията, като е налице невъзможност за даване на писмени указания за отстраняване на нередовности на заявлението, поради изчерпване на предвидения срок по чл.19,ал.2 от ЗТРРЮЛНЦ, тъй като заявлението е постъпило на 21.09.2018г. и е разпределено на 01.10.2018г.

Жалбоподателят намира отказа за вписване за незаконосъобразен поради това, че към заявлението по образец е приложил в оригинал всички необходими документи, включително актуалния учредителен акт на фондацията на 4 бр. страници.

Жалбата е допустима, като подадена в срока по чл. 25, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ с необходимите приложения.

Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните съображения:

Настоящият жалбоподател е подал заявление  вх. №20180921142930, с което е представил покани за свикване на извънредно събрание на управителния съвет на Фондация "Криейтив си ти", което ще се проведе на 31.07.2018г.; Протокол от събранието на УС на фондацията от 31.07.2018г., което е взело решения за промяна на седалището и адреса на управление на фондацията, които да бъдат вписани в Устава на фондацията и за приемане на актуализиран Устав; представен е и актуализиран учредителен акт на фондацията от 31.07.2018г. с нотариална заверка на подписа на учредителя, съгласно т.3 от който учредителят приема Устав, представляващ неразделна част от учредителния акт.

Актуализиран Устав не е представен със заявлението.

Съгласно разпоредбата на чл.22,ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ, когато към заявлението за вписване или заличаване не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса, длъжностното лице по регистрацията дава указания на заявителя за отстраняване на нередовността. Длъжностното лице постановява отказ, ако тези указания не са изпълнени до изтичането на срока по чл.19, ал.2 от ЗТРРЮЛНЦ.

В случая от длъжностното лице по регистрацията е била констатирана липса на актуализирания Устав на фондацията, представляващ неразделна част от учредителния й акт, който подлежи на обявяване съгласно чл.18, ал.2, т.2 от ЗЮЛНЦ. В нарушение на чл.22, ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ, при такава констатация, не са били дадени указания за представяне на документа в срок от три работни дни, а е бил постановен отказ. Даването на такава възможност на заявителя не е обвързано със срочността на обработката на заявленията от длъжностните лица при Агенцията по вписванията, съответно неспазването на срока по чл.19, ал.2 от ЗТРРЮЛНЦ от тях, а е императивно изискване на закона. Това прави постановения отказ незаконосъобразен и като такъв следва да бъде отменен, а заявлението следва да се върне на длъжностното лице, което да даде надлежни указания на заявителя да представи актуализиран Устав, представляващ неразделна част от учредителния акт на Фондация "Криейтив си ти".

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                                       Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Отказ №20180921142930/01.10.2018г. на длъжностно лице при Агенция по вписванията за вписване по партидата на Фондация "Криейтив си ти", с ЕИК 205074444, на заявените със заявление вх. №20180921142930/21.09.2018г. обстоятелства.

УКАЗВА на длъжностното лице по регистрацията при Агенцията по вписванията да изпълни процедурата по чл.22, ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ, след което да се произнесе по заявлението.

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Агенцията по вписванията - Търговски регистър за изпълнение.

 

 

                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: