Р Е Ш Е Н И Е

 

                       03.09.2018  година            гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,           IІІ-ти граждански състав

на       03      септември     2018  година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

 

 

секретар   

като разгледа докладваното от съдия  Росица Стоева

търговско дело №  52 по описа за 2018 година,

за да се произнесе взе предвид следното:         

 

Производството е по реда на чл.25 от ЗТР, вр. чл.274 и сл. от ГПК.

Образувано е по жалба на адв.А.Ч. от САК, в качеството на пълномощник на Д.П.Ф. и Н.Ф.Ф., двамата граждани на Великобритания против Отказ №20180607171321 от 14.06.2018 г. на длъжностно лице по регистрацията към Агенцията по вписванията - Търговски регистър, постановен по партидата на "Дивата роза" ЕООД с ЕИК 128593269.

Жалбоподателите считат постановения отказ за незаконосъобразен и искат отмяната му. Сочат, че Р. Ф. - едноличния собственик на капитала на дружеството е починала. Наследниците й /след правоприемство по завещание и делба на дружествените дялове/ са заявили желание да продължат дейността на дружеството като са представили и всички необходими документи за вписване на новонастъпилите обстоятелства в ТР. Считат за неправилен извода на ДЛР, че заявените за вписване обстоятелства не се установяват от представените документи и в частност, че според завещанието на Р.Ф. движимото й имущество се предоставя на изпълнителите на завещанието, а договора за делба на дружествените дялове е сключен между други лица. Сочат, че тъй като казуса е с международен елемент, то следва да намерят приложение разпоредбите на чл.89 и сл. от КМЧП. В тази връзка и доколкото завещателката е починала във Великобритания, то приложимо е правото на тази държава.  Според обсъжданото завещание /т.4.1 от него/ на изпълнителите на същото е предоставено цялото лично движимо имущество на завещателката, което не е дарено по силата на завещанието, а „лично движимо имущество" има значението дадено му в чл.3 от Закона за онаследяването и правомощията на доверителите от 2014 г. Дружествените дялове безспорно са движимо имущество, но не попадат в обхвата на описаното в чл.3 от Закона за онаследяването и правомощията на доверителите от 2014 г. Видно от приложена към жалбата декларация от изпълнителите на завещанието - М. С.и Д.П.Ф., същите са заявили, че съгласно чл.3 от Закона за наследството и доверителното управление от 2014 г., действащ в Обединеното кралство, дефиницията на „лично движимо имущество", посочено в т. 4.1. от завещанието на Р. А. Ф., е както следва: „Лично движимо имущество" означава материално движимо имущество, различно от такова имущество, което се състои от пари или ценнни книжа за пари; е било използвано от покойника към датата на смъртта единствено или предимно за бизнес цели, или е било държано от покойника, към датата на смъртта единствено като инвестиция". При това положение, според жалбоподателите, дружествените дялове, безспорно не попадат и не могат да бъдат включени към имуществото, в т. 4.1. от завещанието. Въз основа на тези и другите подробни съображения в жалбата, молят за отмяна на атакувания отказ и даване указания да се извърши исканото вписване.

Съдът, като взе предвид наведените в жалбата доводи, извърши преценка на доказателствата по делото и съобрази закона, приема следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена от легитимирано лице. Съдът приема и че жалбата е подадена в предвидения в закона срок, тъй като липсват доказателства за датата на връчване на постановения отказ.

Разгледана по същество - жалбата е неоснователна. Постановения отказ се прие от настоящия съд за правилен като краен резултат, но не по изложените от длъжностното лице по регистрацията съображения.

На 07.06.2018 г., адв.А.Ч. от САК, в качеството на пълномощник на Д.П.Ф. и Н.Ф.Ф., двамата граждани на Великобритания е депозирала в Агенцията по вписванията Заявление, вх.№20180607171321/07.06.2018 г. за вписване на промяна във вписани обстоятелства по партидата на "Дивата роза" ЕООД с ЕИК 128593269, възникнали по причина смъртта на Р. А. Ф. - едноличен собственик на капитала на дружеството. Заявлението е по образец А4, подадено е по електронен път от адвокат с изрично пълномощно и към него са приложени подробно описани документи, необходими за установяване на исканите за вписване обстоятелства.

По заявлението е постановен Отказ №20180607171321 от 14.06.2018 г. на длъжностно лице по регистрацията към Агенцията по вписванията - Търговски регистър. Отказът да впише в регистъра исканите обстоятелства длъжностното лице е мотивирало с обстоятелството, че заявените за вписване обстоятелства не се установяват от представените документи и в частност - според завещанието на Р.Ф. движимото й имущество се предоставя на изпълнителите на завещанието, а договора за делба на дружествените дялове е сключен между други лица.

От представените по делото доказателства, а и при извършената служебна справка в ТР, се установява, че едноличен собственик на капитала на „ДИВАТА РОЗА" ЕООД, с ЕИК 128593269, със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул."Преслав" №4А е Р. А. Ф., гражданин на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, родена на *** г. На 26.08.2017 г. Р.А Ф. е починала, видно от удостоверение за смърт № ВВТ ****, заверено с апостил №******* г., като смъртта е настъпила във Великобритания. 

Р. А. Ф. е оставила завещание от 15.05.2017 г., заверено с апостил №****** г., в което е определила както изпълнители на завещанието, така и наследниците на имуществото й в съответствие със законодателството на Англия и Уелс. В т.4.1 от завещанието е посочено, че на изпълнителите на същото се предоставя цялото лично движимо имущество на завещателката, което не е дарено по силата на завещанието, а „лично движимо имущество" има значението дадено му в чл.3 от Закона за онаследяването и правомощията на доверителите от 2014 г. В т.6 завещателката е извършила разпореждане с остатъка от движимото си имущество, като в т.6.1.1. е посочила за свои наследници сестрите си Д. Ф. и Н.Ф. и брат си Д.Ф. или този от тях, който я надживее.

На 26.09.2017 г. е починала Д. Ф., видно от удостоверение за смърт № ВВТ ******, заверено с апостил №******** г., като смъртта е настъпила във Великобритания. 

Видно от приложена към жалбата декларация от изпълнителите на завещанието - М. С.и Д.П.Ф., същите са заявили, че съгласно чл.3 от Закона за наследството и доверителното управление от 2014 г., действащ в Обединеното кралство, дефиницията на „лично движимо имущество", посочено в т. 4.1. от завещанието на Р. А. Ф., е както следва: „Лично движимо имущество" означава материално движимо имущество, различно от такова имущество, което се състои от пари или ценнни книжа за пари; е било използвано от покойника към датата на смъртта единствено или предимно за бизнес цели, или е било държано от покойника, към датата на смъртта единствено като инвестиция".

Казусът е с международен елемент поради гражданството на едноличния собственик на капитала на процесното дружество и неговите наследници. Приложимото материално право при наследяване на дружествени дялове, тяхната делба, наследници, както и вписване на тези обстоятелства при казуси с международен елемент, се определя от Кодекса за международно частно право.

Според чл.89, ал.1 КМЧП наследяването на движими вещи се урежда от правото на държавата, в която наследодателят е имал обичайно местопребиваване към момента на неговата смърт. Според чл.90 от КМЧП способността на лицето да се разпорежда със своето имущество чрез завещание (съставяне и отмяна) се урежда от правото, приложимо съгласно чл.89 КМЧП, като завещанието е действително по форма, ако отговаря на правото на държавата: 1. в която то е съставено, или 2. чийто гражданин е бил завещателят към момента на съставяне на завещанието или към момента на неговата смърт, или 3. в която завещателят е имал обичайно местопребиваване към момента на съставяне на завещанието или към момента на неговата смърт, или 4. в която се намира недвижимата вещ - предмет на завещанието. Приложимото право към наследяването урежда /чл.91 КМЧП/: момента и мястото на откриване на наследството, кръга и реда на наследниците, наследствените дялове, способността да се наследява, поемането на задълженията на наследодателя и разпределението им между наследниците, приемането и отказа от наследството, сроковете за приемане на наследството, разполагаемата част и условията за действителност на завещанието. Съгласно чл.56 КМЧП, ЮЛ се уреждат от правото на държавата, в която са регистрирани. Приложимото право към ЮЛ урежда и придобиването и загубването на членство, както и свързаните с това права и задължения /чл.58 КМЧП/.

Цитираните норми на КМЧП обосновават извода, че приложимото материално право относно наследяването на дружествените дялове, които Р.Ф. е притежавала в „Дивата роза" ЕООД е правото на Великобритания, с оглед обстоятелството, че смъртта й е настъпила в тази държава и завещанието й е съставено също там.

При това положение съдът изцяло споделя доводите на жалбоподателите, подкрепени и от приложените доказателства, че дружествените дялове безспорно са движимо имущество, но не попадат в обхвата на описаното в чл.3 от Закона за онаследяването и правомощията на доверителите от 2014 г., съответно не попадат и не могат да бъдат включени към имуществото, в т. 4.1. от завещанието.

Съдът обаче намира, че процесния отказ следва да бъде потвърден, на основание, че по делото не са ангажирани доказателства относно това, каква е съдбата на наследеното по завещание имущество от Д. Ф. /в т.ч. и дружествени дялове от капитала на „Дивата роза" ЕООД/. Безспорно това лице е починало към настоящия момент, но е безспорно и че същата е надживяла наследодателката си Р.А. Ф.. Според буквалния прочит на завещанието  Р.Ф. завещава имуществото си на изброените лица, или на тези които я надживеят.  Д. Ф. е надживяла сестра си с един месец, поради което следва да бъдат ангажирани доказателства дали е приела наследството на сестра си и ако го е приела - кои съответно са нейните наследници.

По изложените съображения и предвид липсата на доказателства относно описаните обстоятелства, за съда е налице пречка да приеме, че Д.П.Ф. и Н.Ф.Ф. са единствени наследници при равни квоти на дружествените дялове и оттук че делбата е извършена между законните наследници. За това като краен извод отказът на длъжностното лице е законосъобразен и следва да бъде потвърден.

Водим от горното и на основание чл.25 от ЗТР, във вр. с чл.274 и сл. от ГПК, ЯОС

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Отказ №20180607171321 от 14.06.2018 г. на длъжностно лице по регистрацията към Агенцията по вписванията - Търговски регистър, постановен по партидата на "Дивата роза" ЕООД с ЕИК 128593269.

 

Решението подлежи на обжалване пред АС-гр.Бургас в седемдневен срок от съобщаването му на жалбоподателката и Агенцията по вписванията.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: