П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

№ 20                                         20.02.2018 година                                 град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд         VI-ти  Първоинстанционен наказателен състав

На двадесети февруари                                                                       2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                                    СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. М.Д.

                                                                                             2. С.И.

 

 

Секретар М. Коматарова

Прокурор Е. Гоцев

Като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 407 по описа на 2017 година

 

                                П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия А.А.Й. - роден на *** ***1, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, живее на семейни начала, неосъждан, ЕГН: **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че около 16.45 часа на 28.11.2016г. по път I-7, 301-ви км. в участъка разклон за гр. Тополовград в посока гр. Елхово, при управление на МПС лек автомобил "Форд Фокус" с рег. № ****, собственост на Е.А.Ю. от гр. Сливен, е нарушил правилата за движение по пътищата - чл.6 т.1 от ЗДвП; чл.21 ал.2 вр.ал. 1 от ЗДвП вр. чл.47 ал.3 "В-26" от ППЗДвП, като е управлявал лекия автомобил с превишена скорост - 114 км/ч, в резултат на което е причинил пътно-транспортно произшествие - блъснал се в насрещно движеща се товарна композиция - влекач "Рено Премиум" с рег. № ***** и прикачено полуремарке "Шмитц" с рег. № ****с водач В П П от гр. Стара Загора и собственост на "С - 99" ООД - гр.Стара Загора, при което причинил по непредпазливост смъртта на две лица - А. М Й. - на 59 години и С М А - на 19 години - и двамата от гр. Сливен, поради което на основание чл.343, ал.3, пр.3, б."Б", пр.1, вр.ал.1, б."В", вр. чл.342, ал.1, вр. чл. 54 и чл.58а ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

 

На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на наложеното наказание Лишаване от свобода за изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

На основание чл.343г от НК ЛИШАВА подсъдимия Й., със снета по делото самоличност, от право да управлява МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Й. да заплати направените по делото разноски в размер на 1864,39 лева за експертизи, която сума следва да заплати в полза на Републиканския бюджет, по сметка на ОД на МВР - Ямбол.

 

Вещественото доказателство по делото - лек автомобил "Форд Фокус" с рег. № ****, намиращ се на съхранение в РУ на МВР - Елхово да се върне на собственика му Е.А.Ю..

 

Вещественото доказателство - тахошайба на товарна композиция - влекач "Рено Премиум" с рег. № **** и прикачено полуремарке "Шмитц" с рег. № ****, приложена в том 1 на л.24 от ДП, да се върне на собственика "С - 99" ООД - гр.Стара Загора.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

 

                                                        

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.