П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

62                                       09.06.2017 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                               I-ви     Наказателен състав

На девети юни                                                                                 2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.А ФАРФАРОВА

                                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. К.К.

                                                                            2. С.  Х.

 

 

Секретар Ив. З.Прокурор Д. Л.

Като разгледа докладваното от съдия ФАРФАРОВА

НОХД № 241 по описа на 2016 година

 

                               П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимата А.Д.К. - родена на *** ***, б., с б.г., живуща ***, о., с в.о., н., ЕГН **********

ЗА ВИНОВНА в това, че през периода м. ******г. - ******г. в гр. Ямбол при условията на продължавано престъпление и посредствено извършителство посредством Д.Г.И. *** и М.И.И. ***, в качеството им на еднолични собственици на капитала и управители на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, БУЛСТАТ ******за периода от ******г. до ******г. за първия и от ******г. до 08.03.2010 г. - за втория, опосредено чрез Г.Д. *** и Д.Д. ***, в качеството им на упълномощени лица пред органа по приходите - ТД на НАП, офис - Ямбол, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 381 720 лв., представляващи дължим ДДС, като при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органа по приходите - ТД на НАП - офис - Ямбол, е използвала документи с невярно съдържание - отчетни регистри - дневници за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, съгласно чл. 124, ал. 1, т. 1 от ЗДДС и чл. 113, ал. 1, т. 1 от ПП3ДДС, в които е отразила митнически декларации за внос на стоки по образец ЕАД, по доставки с право на пълен данъчен кредит, без да е налице внос на стоки по смисъла на чл. 16 от ЗДДС и данъчни фактури по доставки с право на пълен данъчен кредит, без да е налице доставка по смисъла на чл.6 от ЗДДС, като е потвърдила и неистина в подадени декларации, които се изискват по силата на закона и правилника за приложението му - чл.125, ал.1 от ЗДДС и чл. 116, ал. 1 от ПП3ДДС и приспаднала неследващ се данъчен кредит, както следва:

 През м. ******г. при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на счетоводно обслужваща дружеството лице, пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание — отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила митническа декларация ЕАД № **********г. с начислен данък при внос на стоки с право на пълен данъчен кредит по ЗДДС в размер на 25 374.00 лв. с посочен доставчик „Б.С.“ С., без да е налице внос на стоки по смисъла на чл.16 от ЗДДС.

 На ******г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 25 374 лв., при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Г.Д. ***, в качеството му на упълномощено лице пред органа поприходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № ******от ******г. за данъчен период м. ******г. относно размера на получените доставки и внос и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 6 822 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 18 522 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 25 374,00 лв.

През м. ******г. при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила митническа декларация ЕАД № *********г. с начислен данък при внос на стоки с право на пълен данъчен кредит по ЗДДС в размер на 26526.00 лв. с посочен доставчик „Н Г“ Т., без да е налице внос на стоки по смисъла на чл. 16 от ЗДДС.

На ******г. е избегнала установяването и плащането на
данъчно задължение по ЗДДС в размер на 26 526.00 лв., при условията на
посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на
„ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д.
***, в качеството й на упълномощено лице пред органа
по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по
ЗДДС, вх. № ****** от ******г. за данъчен период м. ******г. относно размера на получените доставки и внос и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 1 218 лв. при
действително установен такъв за внасяне в размер на 25 308 лв. и е
приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 26 526.00 лв.

През м. ******г. при условията на посредствено
извършителство посредством Д.Г.И. ***, в
качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ
П.“ ЕООД - гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на
дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на
информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено
чрез Д.Д. ***, в качеството й на
упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е
използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за
покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила
митническа декларация ЕАД № ***********г. с начислен данък при внос на стоки с право на пълен данъчен кредит по ЗДДС в размер на 28 560 лв. с посочен доставчик „Н Г“ Т., без да е налице внос на стоки по смисъла на чл. 16 от ЗДДС.

              На ********г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 28 560.00 лв., при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № ********** от ********г. за данъчен период м. ******г. относно размера на получените доставки и внос и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 15 448 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 13 112.01 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 28 560.00 лв.

              През м. *******г. при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила митническа декларации ЕАД № **********г. с начислен данък при внос на стоки с право на пълен данъчен кредит по ЗДДС в размер на 28 640 лв. с посочен доставчик „Н Г“ Т. и ЕАД № **********г. с начислен данък при внос на стоки с право на пълен данъчен кредит по ЗДДС в размер на 28 320 лв. с посочен доставчик „Н Г“ Т. или общо в размер на 56 960.00 лв. право на пълен данъчен кредит по ЗДДС, без да е налице внос на стоки по смисъла на чл. 16 от ЗДДС.

 На 13.04.2009 г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 56 960.00 лв., при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № **********г. за данъчен период м. *******г. относно размера на получените доставки и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 17 926.00 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 39 034.00 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 56 960.00 лв.

 През м. *******г. при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД -гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила данъчни фактури № № ******* от *******г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 9 280 лв., 0000000093 от 24.04.2009 г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 8 736 лв., 0000000094 от 27.04.2009 г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 8 976 лв., *******г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 9 240 лв., *******г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 8 976 лв. и ******* г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 8 712 лв. или общо в размер на 53 920.00 лв.право на пълен данъчен кредит по ЗДДС с посочен по всички фактури доставчик „Е-Д Т“ ЕООД - гр. Ш., без да е налице доставка по смисъла на чл. 6 от ЗДДС.

             На ******г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 53 920.00 лв., при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № ******от ******г. за данъчен период м. *******г. относно размера на получените доставки и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 1 236.08 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 55 156.00 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 53 920.00 лв.

              През м. май 2009 г. при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД -гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила данъчни фактури № № ************г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 10 032 лв., ************г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 9 560 лв., ************ г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 14 520 лв., ************г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 14 760 лв. с посочен доставчик по тях „Е-Д Т“ ЕООД - гр. Ш., фактура № **********от **********г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 10 680 лв., ***************г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 9 660 лв., 0000001722 от 16.05.2009 г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 9 660 лв., ***********от **********г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 7 752 лв. с посочен доставчик по тях „В- 2002“ ЕООД - гр. С.и фактура № 0000000047 от 08.05.2009 г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 8 000 лв. с посочен доставчик по нея „Ю." ЕООД - гр. С., област Бургас или общо в размер на 94 824.00 лв. право на пълен данъчен кредит по ЗДДС по 9-те броя фактури с посочените доставчици, без да е налице доставка по смисъла на чл. 6 от ЗДДС.

             На *****г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 94 824.00 лв., при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П." ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № *********от *****г. за данъчен период м.май 2009 г., относно размера на получените доставки и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В" е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 9 558.72 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 85 265.28 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 94 824.00 лв.

            През м. *******г. при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД -гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила данъчни фактури № № *****от ********г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 13 572 лв. с посочен доставчик „В- 2002" ЕООД - гр. С., *******от *******г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 11 000 лв., *******от *******г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 12 000 лв. последните две с посочен доставчик „Ю.“ ЕООД - гр. С., област Бургас или общо в размер на 36 572.00 лв. право на пълен данъчен кредит по ЗДДС по 3-те броя фактури с посочените доставчици, без да е налице доставка по смисъла на чл. 6 от ЗДДС.

 На *******г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 36 572.00 лв., при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № **********от *******г. за данъчен период м.*******г., относно размера на получените доставки и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за внасяне в размер на 24 220.00 лв., приспаднат ДДС в размер на 24 220 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 60 792.40 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 36 572.00 лв.

             През м. ********г. при условията на посредствено извършителство посредством Д.Г.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД -гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила данъчни фактури № ********от ********г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 14 484.00 лв., ********от ********г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 14 000 лв., ********от ********г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 14 800 лв. с посочен доставчик по тях „В- 2002“ ЕООД - гр. С.или общо в размер на 43 284.00 лв. право на пълен данъчен кредит по ЗДДС по 3-те броя фактури с посочените доставчици, без да е налице доставка по смисъла на чл. 6 от ЗДДС.

 На ********г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 43 284.00 лв., при условията на посредствено извършителство посредством М.И.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № ********от ********г. за данъчен период м.********г., относно размера на получените доставки и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 950 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 42 334.00 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 43 284.00 лв.

             През м. ********г. при условията на посредствено извършителство посредством М.И.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, при упражняване на стопанската дейност на дружеството, при водене на счетоводството му и при представяне на информация пред органите по приходите - ТД на НАП - Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, е използвала документ с невярно съдържание - отчетен регистър - дневник за покупките на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, в който отразила данъчни фактури № ********от ********г. с начислен данък при доставки с право на пълен данъчен кредит в размер на 15 700.00 лв., с посочен доставчик по нея „В- 2002“ ЕООД - гр. С., без да е налице доставка по смисъла на чл. 6 от ЗДДС.

 На ******г. е избегнала установяването и плащането на данъчно задължение по ЗДДС в размер на 15 700.00 лв., при условията на посредствено извършителство посредством М.И.И. ***, в качеството му на едноличен собственик на капитала и управител на „ДИ П.“ ЕООД - гр. Ямбол, опосредено чрез Д.Д. ***, в качеството й на упълномощено лице пред органа по приходите ТД на НАП, офис Ямбол, като е потвърдила неистина в СД по ЗДДС, вх. № ********от ******г. за данъчен период м.********г., относно размера на получените доставки и начислен ДДС по тях с право на пълен данъчен кредит и е променила резултата за периода, като в раздел „В“ е декларирала ДДС за възстановяване в размер на 10 780 лв. при действително установен такъв за внасяне в размер на 4 920.00 лв. и е приспаднала неследващ се данъчен кредит в размер на 15 700.00 лв.        поради което и на основание чл. 255, ал. 3,вр. ал. 1, т. 2, т .6, т. 7, вр. чл. 26, ал. 1, вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК й налага наказание от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

На основание чл. 66 ал. 1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимата А.Д.К., с установена по делото самоличност за НЕВИНОВНА да е осъществила горното деяние на ********г., както и за сумата над 36 572 лв. до размера на 94 824 лв. на *******г., поради което и на основание чл. 304 от НПК я ОПРАВДАВА по това й предявено обвинение.

ОСЪЖДА подсъдимата А.Д.К., с установена по делото самоличност, да заплати на Министъра на Финансите като представител на държавата сума в размер на  381 720 лв., представляваща имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва считано от ******г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подсъдимата А.Д.К., с установена по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски в размер 2053,42 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР Ямбол и  275,80 лв. в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Ямболски окръжен съд, както и държавна такса в размер на 15 228,80 лв.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

 

                                                       

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.