П Р О Т О К О Л

 

 

08.10.2018  година                                                                            гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                     V-ти   Н**азателен състав

На осми октомври                                                                        2018  година

В публично заседание в следния  състав:

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВАН ИВАНОВ

                          

Секретар Ив. Златева

Прокурор  Д. Дойчев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  ИВАНОВ

НОХД № 320 по описа за 2018 година

На именното повикване в  14.00 часа се явиха :

За Окръжна прокуратура- Ямбол се явява окръжен прокурор Дойчев.

Обвиняемият Д.Д. се явява лично и със защитник - адв. И.С., редовно упълномощена.

Явява се и преводача М.Я.Ш..

Тъй като обвиняемият е чужд гражданин и не владее български език следва  на обвиняемия Д.Д. да му бъде назначен преводач от български език на т.език и обратно, поради което и на основание чл.21 ал. 2 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧАВА на обвиняемия Д.Д.  за преводач на т.език М.Я.Ш..

Прокурорът - Няма процесуални пречки, да се даде ход на делото.

Адв. Савова – Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което  

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

 СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

Д.Д. /C.C./ - роден на *** г. в Република Т., гражданин на Република Т., персонален номер *******, притежаващ паспорт № *******, издаден на 08.03.2017г. от компетентните власти на Р Т., с .о.,  ж., н., работи като професионален ш..

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ПРЕВОДАЧА КАКТО СЛЕДВА

М.Я.Ш. - 43 г., н., без родство със страните.

На вещото лице се напомни отговорността по чл. 290 ал. 2 от НК.

Преводача  обещава да даде верен и точен превод.

Съдът разясни правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК на страните, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, възражения, бележки. Не правя  отвод на състава на съда.

Адв. С. - Нямам искания, възражения, бележки. Не правя  отводи на състава на съда.

 

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ ПРОКУРОРА

Съдът, на основание чл. 382 ал. 5 от НПК предложи на страните промени в споразумението изразяващи се в следното:

Съдът счита, че следва  наказанието, което е определено в размер  от 7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ да се изтърпи при първоначален СТРОГ режим.

Прокурорът - Давам съгласие с така направената промяна на споразумението.

Адв. С. - Съгласна съм с така направената промяна.

Обв. Д.Д. - Приемам направеното предложение от съда.

Предвид даденото съгласие от страните съдът счита, че в споразумението следва да се чете „7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим и „глоба“ в размер на 200 000 лв.“

Обв. Д.Д. - Разбирам обвиненото. Признавам  се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

Прокурорът - Поддържам споразумението. Моля съдът да го одобри.

Адв. С. - Поддържам споразумението. Моля съдът да го одобри.

 На основание чл. 382 ал. 6 от НК в съдебния протокол се вписа окончателното споразумение, както следва:

Обвиняемият Д.Д. /C.C./ роден на *** г. в Р Т., гражданин на Р Т., персонален номер *******, притежаващ паспорт № *******, издаден на 08.03.2017г. от компетентните власти на Р Т., понастоящем задържан под стража в PC „Изпълнение на наказанията“ - Ямбол, сектор „Арести“ - гр. Елхово, с .о., ж., н., работи като професионален ш. към фирма „Й.Н**.Т.Т.. В.о.и.т.. ЛТД ШТИ“ със седалище в гр. С., Република Т., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

На *****г. около 10.00 часа през ГКПП - с. Лесово обл. Ямбол, с влекач марка „*******“ модел „*******“ с т.регистрационен № ******и прикачено към него полуремарке „******“ с регистрационен № ******/и двете собственост на фирма „Й.Н**.Т.Т.. В.о.и.т.. ЛТД ШТИ“/, без надлежно разрешително, е пренесъл през границата на страната - от Р Т. в Р България, общо нетно тегло 49 765.720 грама /четиридесет и девет хиляди седемстотин шестдесет и пет грама и седемстотин и двадесет сантиграма/ високорисково наркотично вещество - хероин, със съдържание на **тивен наркотично действащ компонент - диацетилморфин, с концентрация 55% /тегловни/, на обща стойност 4 478 914.80 лева /четири милиона четиристотин седемдесет и осем хиляди деветстотин и четиринадесет лева и осемдесет стотинки/, съгласно Приложение № 1 към член единствен на постановление № 23/29.01.1998 г. на Министерски съвет, за определяне на цени на наркотични вещества, за нуждите на съдопроизводството, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особен тежък, поради което и на основание чл. 242, ал. 4, предл. 1, вр. ал. 2, предл. 1 от НК, и 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 7 (седем) години и 6 (шест) месеца, което н**азание да изтърпи при първоначален СТРОГ режим и „глоба“ в размер на 200 000 /двеста хиляди лева/.

На основание чл. 59, ал. 2, вр. ал. 1 от НК ЗАЧИТА времето, през което обвиняемия Д.Д. е бил задържан, считано от *****г. до привеждане в изпълнение на влязлото в сила определение за одобряване на споразумението.

На основание чл. 242, ал. 7 от НК предметът на контрабандата -високорисково наркотично вещество - хероин, с общо нетно тегло 49 765.720 грама /четиридесет и девет хиляди седемстотин шестдесет и пет грама и седемстотин и двадесет сантиграма/ високорисково наркотично вещество - хероин, със съдържание на активен наркотично действащ компонент - диацетилморфин, с концентрация 55% /тегловни/, на съхранение в Митница-Бургас при Агенция „Митници“, СЕ ОТНЕМА в полза на държавата.

На основание чл. 242, ал. 8 от НК превозното средство, послужило за превозването на въпросното високорисково наркотично вещество - хероин, предмет на контрабандата - влекач марка „*******“ модел „*******“ с т.регистрационен № ******и прикачено към него полуремарке „******“ с регистрационен № ******/и двете собственост на фирма „Й.Н**.Т.Т.. В.о.и.т.. ЛТД ШТИ“/, свидетелствата за регистрация на товарния автомобил-влекач и полуремаркето, както и ключовете за товарната композиция, на съхранение в Митнически пункт - Лесово при ГКПП - Лесово, обл. Ямбол, СЕ ОТНЕМАТ в полза на държавата.

Веществените доказателства по делото, както следва: 1. Мобилен телефон „Самсунг GT-I9301I“ c IMEI: ********, сим-карта № ********,   сим-карта №     /не се чете/466, карта памет „1GB micro SD SD-C01G Taiwan“ и карта памет „8GB micro SD НС“ собственост на свидетеля О.И.И.А. /I,Y,A,/, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

2.       Мобилен телефон „Самсунг SM-J120H/DS“ с IMEI: ********и IMEI: ********и сим-карта - нечетлив номер, собственост на свидетеля М.К.И.И./M.O.I.I./ на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението

3.       Мобилен телефон „Самсунг GT-I9060“ с IMEI: *******и сим-карта № ******* № ****** и карта-памет „8GB micro SD НС I“, собственост на Г.К./G.K./, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

4.       Мобилен телефон „Самсунг SM-J510FN“ c IMEI: *********и карта-памет „32GB micro SD НС“ /код0623/, собственост на свидетеля А.Й./A.Y./, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

5.   Мобилен телефон „Самсунг SM-A320Y/DS“ с IMEI: *******и с IMEI: *********1, сим-карта № *********и сим-карта № *********, собственост на обвиняемия Д.Д. /C.C./, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

Веществените доказателства по делото - 2 /два/ броя пътнически сакове - черни на цвят с надпис „F60“ и черна полиетиленова торба, с намиращи се вътре опаковки от 100 бр. пакети /в които е било поставено наркотичното вещество/, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол, като вещи без стойност, след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението, да се унищожат.

Разноските по делото в размер на 708.97 лв. за изготвени експертизи по делото, без тези по чл. 189, ал. 2 от НПК за преводач по досъдебното производство, се възлагат на обвиняемия Д.Д. /C.C./, който следва да ги заплати в полза на Републиканския бюджет по депозитна сметка на Митница Бургас.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:

                Д. Дойчев

 

 

ОБВИНЯЕМ:        

               Д.Д.

 

 

ЗАЩИТНИК:                                                   

              Адв.  И.С.

 

 

ПРЕВОДАЧ:

                 М.Я.Ш.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът счита, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото споразумение посочено подробно по-горе между Окръжен прокурор и защитника на обвиняемия Д.Д. - адв. И.С.,***.

На основание чл. 59, ал. 2, вр. ал. 1 от НК ЗАЧИТА времето, през което обвиняемия Д.Д. е бил задържан, считано от *****г. до привеждане в изпълнение на влязлото в сила определение за одобряване на споразумението.

На основание чл. 242, ал. 7 от НК предметът на контрабандата -високорисково наркотично вещество - хероин, с общо нетно тегло 49 765.720 грама /четиридесет и девет хиляди седемстотин шестдесет и пет грама и седемстотин и двадесет сантиграма/ високорисково наркотично вещество - хероин, със съдържание на активен наркотично действащ компонент - диацетилморфин, с концентрация 55% /тегловни/, на съхранение в Митница-Бургас при Агенция „Митници“, СЕ ОТНЕМА в полза на държавата.

На основание чл. 242, ал. 8 от НК превозното средство, послужило за превозването на въпросното високорисково наркотично вещество - хероин, предмет на контрабандата - влекач марка „*******“ модел „*******“ с т.регистрационен № ******и прикачено към него полуремарке „******“ с регистрационен № ******/и двете собственост на фирма „Й.Н**.Т.Т.. В.о.и.т.. ЛТД ШТИ“/, свидетелствата за регистрация на товарния автомобил-влекач и полуремаркето, както и ключовете за товарната композиция, на съхранение в Митнически пункт - Лесово при ГКПП - Лесово, обл. Ямбол, СЕ ОТНЕМАТ в полза на държавата.

Веществените доказателства по делото, както следва: 1. Мобилен телефон „Самсунг GT-I9301I“ c IMEI: ********, сим-карта № ********,   сим-карта №     /не се чете/466, карта памет „1GB micro SD SD-C01G Taiwan“ и карта памет „8GB micro SD НС“ собственост на свидетеля О.И.И.А. /I,Y,A,/, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

 

2. Мобилен телефон „Самсунг SM-J120H/DS“ с IMEI: ********и IMEI: ********и сим-карта - нечетлив номер, собственост на свидетеля М.К.И.И./M.O.I.I./ на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението

3.Мобилен телефон „Самсунг GT-I9060“ с IMEI: *******и сим-карта № ******* № ****** и карта-памет „8GB micro SD НС I“, собственост на Г.К./G.K./, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

4. Мобилен телефон „Самсунг SM-J510FN“ c IMEI: *********и карта-памет „32GB micro SD НС“ /код0623/, собственост на свидетеля А.Й./A.Y./, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

5. Мобилен телефон „Самсунг SM-A320Y/DS“ с IMEI: *******и с IMEI: *********1, сим-карта № *********и сим-карта № *********, собственост на обвиняемия Д.Д. /C.C./, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

Веществените доказателства по делото - 2 /два/ броя пътнически сакове - черни на цвят с надпис „F60“ и черна полиетиленова торба, с намиращи се вътре опаковки от 100 бр. пакети /в които е било поставено наркотичното вещество/, на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол, като вещи без стойност, след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението, да се унищожат.

ОСЪЖДА обвиняемия Д.Д. да заплати направените по делото разноски в размер на 708.97 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на Митница -Бургас.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо обвиняемия Д.Д. мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №320/2018 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване и протестиране, в частта му, с която е одобрено постигнатото споразумение, като в останалата му част подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред  Апелативен съд- Бургас.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

На преводача М.Я.Ш. да се изплати от сметката на Окръжен съд- Ямбол възнаграждение в размер на 40 лв. за извършен превод.

 

Обв. Д.Д. - Не желая превод на споразумението на т.език.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14.20 часа.

 

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                            СЕКРЕТАР: