О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ..............    01.10.2018г., град Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, IV-ти граждански състав, в закрито съдебно заседание на 01.10.2018 година, в състав:

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева

                                                                                                                              

като разгледа докладваното от съдията К.Пейчева гр.дело № 270 по описа на ЯОС за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           Делото е образувано като гражданско дело с протокол за избор на докладчик от 28.09.2018г.. Делото е докладвано на съдията-докладчик в 17:10ч., поради което съдът се произнася с настоящото определение относно характера на образуваното дело.

Производството е образувано по искова молба от М. Е. П. в качеството на главен публичен изпълнител в дирекция "Събиране" при ТД на НАП Бургас, офис Ямбол, с адрес за призоваване: гр.Я., ул.Д. *." № *, ет.*, ст.*, срещу “ДИКС 2001”ЕООД с ЕИК 128056432 със седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, ж.к.”Възраждане” бл.68, вх.В, ет.2, ап.15, представлявано от управителя Д.А.С., и Д.А.С. с ЕГН ********** ***, с искане да бъде обявен за недействителен по отношение на държавата договор за особен залог на търговско предприятие от 19.07.2016г. между Д.А.С. с ЕГН ********** в качествотоо му на заложен кредитор и “ДИКС 2001”ЕООД с ЕИК 128056432 в качеството му на залогодател.

Настоящият състав като взе предвид императивната норма на чл.365, т.1 от ГПК, според която по реда на глава “Производство по търговски спорове” окръжният съд разглежда като първа инстанция искове с предмет право или правно отношение, породено или отнасящо се до: 1. търговска сделка, включително сключването, тълкуването, действителността, изпълнението, неизпълнението или прекратяването й, последиците от прекратяването й, както и за попълване на празноти в търговска сделка или приспособяването й към нововъзникнали обстоятелства, обсъди твърденията в исковата молба и като съобрази с искането да бъде обявен за недействителен по отношение на държавата договор за особен залог на търговско предприятие, намира, че по исковата молба следва да бъде образувано като търговско дело – І инстанция, а неправилно образуваното по същата гражданско дело следва да се прекрати.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява производството по гр.д. № 270 /2018г. по описа на ЯОС като неправилно образувано.

Определението не подлежи на обжалване.

Делото да се докладва за разпределение като търговско дело – І инстанция.

 

 

 

                                                           Окръжен съдия: