О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№                                                             18.09.2018 г.                                             гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                             гражданско отделение

На осемнадесети септември                                      две хиляди и осемнадесета година

В закрито заседание в следния състав:

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                                        ЧЛЕНОВЕ: 1. КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                                               2. ТОНКА МАРХОЛЕВА

 

Като разгледа докладваното от мл. съдия Мархолева възз. гр. дело №245 по описа за 2018г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 Производството е по реда на 538, ал. 1 вр. чл. 278 ГПК.

 Образувано е по частна жалба на Н.А.Н., с ЕГН **********,***, действащ чрез  процесуален пълномощник адв. П.Д.Б.,*** против Определение № 1193/16.08.2018 г., постановено по гр. д. № 613/2018 г. по описа на РС-Елхово,  с което е отказано на заявителя, настоящ жалбоподател, да бъде вписан отказът му от наследство, останало след смъртта на Г.Т. Н. с ЕГН **********, починала на 01.03.2018 г., б. ж. на гр. Елхово, област Ямбол, в особената книга на Районен съд – гр. Елхово, на основание чл. 52 във вр. с чл. 49, ал. 1 ЗН.

В жалбата са изложени оплаквания за неправилност на обжалваното определение. Сочи се, че първоинстанционният съд погрешно е приложил разпоредбата на чл. 53 ЗН и че частта на отреклия се от наследство би следвало да уголеми дяловете на останалите наследници, но само в рамките на същия ред. Акцентира върху това, че чл. 6 от ЗН борави с понятието “други наследници“, което означавало наследници от една и съща степен, тъй като редовете били регламентирани в съвсем други разпореддби на ЗН. Претендира отмяна на атакувания акт и вписване на направения отказ от наследство.

Частната жалба е подадена в срок, от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество същата е неоснователна по следните съображения:

 Производството по чгд № 613/2018 г. по описа на РС-Елхово, е образувано по постъпило заявление от  Н.А.Н. с искане да бъде вписан в особената книга на съда отказът му от наследството, оставено му от Г. Т. Н.,  с ЕГН  **********, починала на .......одина в гр.Елхово,  негова баба. На подаденото заявление е извършена нотариална заверка на подписа, положен от заявителя, с peг.№4889 от 06.08.2018 год. от Нотариус К. К.,  с рег.№ 451 на Нотариалната камара и район на действие PC- Елхово.

От представените към искането: удостоверение за наследници на Г.Т. Н. изх.№94-03-885-001/20.06.2018 г., издадено от Община Елхово и декларация от А.  Н.  Н. за отказ  от  наследство с нотариална заверка на подписа № 2878/25.06.2018г. на нотариус  М. В. е видно, че единственият наследник по закон на починалата наследодателка е направил отказ от наследство. Приложено е удостоверение от РС-Елхово по чгд №511 от 2018 г., съгл. което отказът на А. Н. от наследството на майка му е вписан в особената книга към съда за отричане от наследство.

Съгласно разпоредбата на чл. 52 от ЗН във връзка с чл. 49 ал. 1 от ЗН всеки наследник може да се откаже от наследството, оставено от наследодателя му, като подаде затова писмено заявление до РС в района на който е открито наследството, като този отказ следва да бъде вписан в особената за това книга за отказите водена в същия съд. Лицето, което се отказва от наследството, се изключва от числото на наследниците и неговия дял уголемява дяловете на другите наследници, но от същия ред.

Поради направения от  А.  Н.  Н. отказ, молителят Н.А.Н. – низходящ  на последния, не може да наследи неприетото от страна на неговия баща наследство оставено от Г Н.

Настоящият състав споделя изводите на първоинстанционния съд, че Н.А.Н. не е легитимиран да заявява отказ от наследство, при все че последният не е призован към наследяване, тъй като след вписване на отказа от неговия баща /А.Н./ настоящият жалбоподател е изгубил качеството си на наследник.

По отношение на релевираните в частната жалба аргументи, касаещи тълкуването на чл. 6 от ЗН, следва да се има предвид, че действително разпоредбата предвижда приоритет в призоваването към наследяване на децата и другите низходящи на наследодателя в случай на неговата смърт. Сочената поредност в редовете е уредена изрично по повод наследствените правоотношения, т.е. тези по повод на смърт, а не тези по повод на отказ от наследство. Правоприемството възниква след настъпила смърт на наследодателя, а не след направен отказ от наследство от последния. След отправения отказ от родител, последният не се замества по право от неговите низходящи, а напротив – води до призоваване на следващия  наследствен ред.

С оглед на горното, като е приел, че жалбоподателят не може да се откаже от наследството на своята баба, РС-Елхово е постановил правилен акт, който следва да бъде потвърден.

Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И

 

 ПОТВЪРЖДАВА Определение № 1193/16.08.2018 г., постановено по гр. д. № 613/2018 г. по описа на РС-Елхово,  с което е отказано на заявителя, настоящ жалбоподател, да бъде вписан отказът му от наследство, останало след смъртта на Г. Т. Н. ЕГН **********, починала на ......г., б. ж. на гр. Елхово, област Ямбол, в особената книга на Районен съд – гр. Елхово, на основание чл. 52 във вр. с чл. 49, ал. 1 ЗН.

 

 Определението подлежи на обжалване по реда на чл. 274, ал. 3, т. 2, предл. 1 от ГПК в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателя.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                                         2.