П Р О Т О К О Л

 

 

20.09.2018  година                                                                                        гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                         VІ-ти     Наказателен състав

На двадесети септември                                                                         2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                     

 

Секретар  М. Коматарова

Прокурор Д. Люцканов

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 294 по описа за 2018 година

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

 

          Окръжна прокуратура - Ямбол, редовно призована, изпраща представител.

          Обвиняемият В.А.К. - доведен от органите на ОЗО - Ямбол.

          За обвиняемия К. се явява адв. М.Й. ***, редовно упълномощен.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв. Й.: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че липсват процесуални пречки по хода на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

          В.А.К. - роден на *** ***, б., с б.г., с о.о., н., понастоящем в Ареста - Елхово, н., ЕГН: **********.

 

          На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

 

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

          Адв. Й.: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

          ДОКЛАДВА СЕ споразумението за решаване на наказателното производство, основано на чл.381 и сл. От НПК, сключено между защитника на обвиняемия и прокурора.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам така постигнатото споразумение и моля да бъде одобрено.

          Адв. Й.: Поддържам постигнатото споразумение и моля да бъде одобрено. Считам, предвид налагането на ефективно наказание, мярката за забрана напускане пределите на страната за ненужна и същата следва да бъде отменена.

          ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам да се отмени мярката за процесуална принуда.

 

          Обв. К.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

          На основание чл.382 ал.6 НПК в съдебния протокол се вписа съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

          Обвиняемият В.А.К., със снета по делото самоличност, СЕ ПРИЗНАВА за виновен в това, че на **.**.**** г., около **,** часа на ГКПП - Лесово, на трасе за обработка на изходящи леки автомобили и автобуси от Р.Б. към Р.Т., с лек автомобил марка P. ***** с български peг. номер ***/собственост на В.А.К./, без надлежно разрешително, е направил опит да пренесе през границата на страната 14 пакета с високорисково наркотично вещество - марихуана, укрити под дамаската на заден ляв и десен праг на автомобила, с общо нетно тегло 3964,730 грама, на обща стойност 15858.92 лв./съгласно Приложение № 1 към член единствен на Постановление № 23/29.01.1998 г. на МС, за определяне на цени на наркотични вещества за нуждите на съдопроизводството/, със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол от 17 % до 24 % /тегловни/, поради което и на основание чл.242, ал.2, предл.1, вр.чл.18, ал.1 от НК, вр.чл. 55, ал.1, т.1 от НК му се определя наказание „Лишаване от свобода" за срок от 2 години при първоначален общ режим на изтърпяване.

          На основание чл.55, ал.3 от НК, на обвиняемия не се налага по-леко наказание „Глоба", което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода".

          На основание чл.59, ал.1 от НК при изпълнение на наказанието се приспада времето, през което обвиняемият е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража", считано от **.**.**** г. до привеждане на наказанието в изпълнение.

          На основание чл.242, ал.7 от НК, чл.53, ал.2, буква "а" от НК и на основание чл.19 от Наредбата за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях се отнемат в полза на държавата и следва да бъдат унищожени иззетите и приобщени по делото веществени доказателства, а именно - наркотично вещество коноп 3461.75 грама, остатък след отделяне на проби, предадени за съхранение на отдел «НОП-ЦМУ» - гр. София с протокол № *****/**.**.**** г.

          На основание чл.242, ал.8 от НК се отнема в полза на държавата -лек автомобил марка и модел „П. ***", с peг. № ***, ведно с контактен ключ и свидетелство за регистрация на автомобила - II част, предадени на отговорно пазене в МП - Лесово при Митница - Бургас с приемо-предавателен протокол от **.**.**** г.

          На основание чл.53, ал.1, буква „а" от НК се отнемат в полза на държавата вещите, иззети с протокол за претърсване и изземване от **.**.**** г. от обвиняемия В.А.К. - мобилен телефонен апарат марка „G.M.", модел „***" с IMEI: ***************, ведно със СИМ карта № ********************; мобилен телефонен апарат, марка „N.", модел „**-***" с IMEI 1: ***************, IMEI 2: *************** и СИМ: ********************; мобилен телефонен апарат марка „S.X.", модел ***** с IMEI: *************** и СИМ: ********************, карта памет „2GB micro SD".

          Иззетите и приобщени към делото опаковки на наркотични вещества - опаковки от 14 броя пакета, поставени в черна полиетиленова торба със стикер с надпис „Веществено доказателство" с дата **.**.**** г., като вещи без стойност, след влизане на споразумението в сила, следва да се унищожат.

          От престъплението няма причинени имуществени вреди, което не налага тяхното възстановяване или обезпечаване.

          Разноските по делото в размер на 357.33 лв. за експертизи, се възлагат в тежест на обвиняемия и следва да бъдат заплатени в полза на Републиканския бюджет, по депозитна сметка на Митница - Бургас.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:

                     /Д. Л./

 

                                                                               ОБВИНЯЕМ:

                                                                                                   /В. К./

 

ЗАЩИТНИК:

                       /Адв. Й./

 

 

          Съдът счита, че сключеното между прокурора и защитника на обвиняемия споразумение следва да бъде одобрено от съда, тъй като не противоречи на закона и морала. Против обвиняемия е предявено обвинение по чл.242 ал.2 пр.1 вр. чл.18 ал.1 НК и във вр. чл.55 ал.1 т.1 НК му се определя наказание лишаване от свобода за срок от две години при първоначален общ режим на изтърпяване. Съдът намира, че така определеното наказание съответства на тежестта на извършеното престъпление и на степента на обществена опасност на личността на обвиняемия. Събраните по делото доказателства обосновават извода за извършено от обвиняемия престъпление по горепосочения текст от НК на Република България. Повдигнатото обвинение касае престъпление, което не е включено измежду изчерпателно изброените в текста на чл.381 ал.2 НПК, за които законът не допуска споразумение. От престъплението не са причинени имуществени вреди. Определеното ефективно изтърпяване на наказанието лишаване от свобода съдът намира за обосновано и правилно, с оглед на високата степен на обществена опасност на извършеното и на извършителя. Правилно, предвид обстоятелството, че обвиняемият не е осъждан и с оглед разпоредбата на чл.57 ал.1 т.3 от ЗИНЗС е определен първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието. Правилно е приложението и на чл.242 ал.7 и ал.8 от НК, като са отнети в полза на Държавата както предмета на контрабандата, така и превозното средство, с което предметът на престъплението е превозен. Поради изложеното и на основание чл.382 ал.7 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 110/20.09.2018г.

 

          ОДОБРЯВА постигнатото между прокурора и защитника на обвиняемия В.А.К., с ЕГН: ********** споразумение при горните условия и основания.

          На основание чл.242, ал.7 от НК, чл.53, ал.2, буква "а" от НК и на основание чл.19 от Наредбата за условията и реда за съхраняване и унищожаване на наркотични вещества, растения и прекурсори, както и за вземане на представителни проби от тях ОТНЕМА в полза на Държавата и следва да бъдат унищожени иззетите и приобщени по делото веществени доказателства, а именно - наркотично вещество коноп 3461.75 грама, остатък след отделяне на проби, предадени за съхранение на отдел «НОП-ЦМУ» - гр. София с протокол № *****/**.**.**** г.

          На основание чл.242, ал.8 от НК ОТНЕМА в полза на държавата - лек автомобил марка и модел „П. ***", с peг. № ***, ведно с контактен ключ и свидетелство за регистрация на автомобила - II част, предадени на отговорно пазене в МП - Лесово при Митница - Бургас с приемо-предавателен протокол от **.**.**** г.

          ОСЪЖДА обвиняемия В.К. да заплати направените разноски по делото в размер на 357,33 лева за експертизи, които следва да заплати в полза на Републиканския бюджет по депозитната сметка на Митница - Бургас.

          ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо обвиняемия В.К. мярка за неотклонение "Задържане под стража".

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 294/2018г. по описа на Окръжен съд - Ямбол.

          Определението е ОКОНЧАТЕЛНО.

 

          След одобряване на споразумението, съдът се занима и с искането за отмяна на наложената с Постановление от **.**.****г. на Окръжна прокуратура - Ямбол мярка за процесуална принуда Забрана обвиняемия В.К. да напуска пределите на Република България без разрешение на прокурора. Съдът прецени направеното от защитника искане за основателно, тъй като към момента нуждата от тази процесуална мярка, с оглед одобряване на постигнатото споразумение, отпада. Предвид горното и на основание чл.68 ал.7 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 111/20.09.2018г.

 

          ОТМЕНЯ наложената на обвиняемия В.А.К., ЕГН: ********** с Постановление от **.**.****г. на Окръжна прокуратура - Ямбол мярка за процесуална принуда Забрана за напускане пределите на Република България по ДП № 1000-24/2018г. по описа на Митница - Бургас.

          След влизане в сила в настоящото определение, препис от същото за изпълнение да се изпрати на Сектор "БДС" към ОД на МВР - Ямбол, ведно с картон образец ЗП-003 с № ******* от **.**.****г., касаещ мярката за процесуална принуда, взета спрямо обвиняемия К., като на място на оригиналния картон по делото да се приложи заверен по надлежния ред препис от същия.

          Определението ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас.

 

          Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14.20 ч.

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           СЕКРЕТАР: