П Р О Т О К О Л

 

 

13.09.2018  година                                                                              гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                       III-ти   Наказателен състав

На тринадесети септември                                                             2018  година

В публично заседание в следния  състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. М.Д.

                                                                    2. М.Б.

 

Секретар Ив. Златева

Прокурор Ж. Илиев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЖЕКОВА

НОХД № 246 по описа за 2018 година

На именното повикване в  15.00 часа се явиха :

 

Подсъдимият М-Д. М., редовно призован, явява се лично и с адв. З. от Адвокатска колегия- София.

Явява се преводача Д.Г.К..

 

Подс.М.- Румънски гражданин съм. Не владея български език. Говоря румънски език.

 

Съдът счита че на подсъдимия следва да бъде назначен преводач, който да превежда от български език на румънски език и обратно, тъй като подсъдимият е румънски гражданин и не владее български език, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧААВА за преводач по делото, който да превежда от български език на румънски език и обратно - Д.Г.К..

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПРЕВОДАЧА:

Д.Г.К.         - 49 г., неосъждана.

Преводачът се предупреди за наказателната отговорност по чл. 290, ал. 2 НК и обеща да даде верен и точен превод.

 

Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв. З. - Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки по даване ход на делото поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНО ЗАСЕДАНИЕ

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

М-Д. М., роден на ***г. в Р. Румъния, живущ в гр. Бистрица, Р. Румъния, румънски гражданин, румънец, с висше образование, работи като частен детектив, разведен, неосъждан, персонален № ******** паспорт № *******, издаден на 25.01.2017г. от Р. Румъния.

Подс. М.М. - Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни. Получил съм препис от обвинителния акт само на български език, но не желая да получа такъв в превод на румънски език.

 

Даде думата на страните за обсъждане на въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК.

Прокурорът- Считам, че са налице всички изисквания по чл. 248 ал. 1 от НПК. По време на ДП не е било допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия.

Със защитника на подсъдимия сме постигнали споразумение за решаване на делото.

Към настоящият момент не са налице основания за изменение на взетата мярка за неотклонение спрямо подсъдимия.

 

Адв. З. - Считам, че По време на ДП не е било допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия.

Постигнали сме споразумение, което сме обсъдили с представителя на прокуратурата.  Желаем да бъде открито производство за приключване на делото със споразумение.

Към настоящият момент не са налице основания за изменение на взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Представяме и моля да бъдат приети по делото писмени доказателства относно здравословното състояние на моя подзащитен. От тези медицински документи е видно че сърцето на подсъдимия работи само 15 % от едната клапа.

След съвещание, съдът счита, че с оглед на състава на предявеното обвинение, мястото на извършване на деянието делото е подсъдно на Окръжен съд-Ямбол. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. В хода на досъдебното производство не е допуснато отстранимо  съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване процесуалните права на подсъдимия. С оглед направеното изявление от прокурора и от защитника на подсъдимия съдът счита, че са налице условия за разглеждане на делото по реда особените правила, а именно разглеждане на постигнато споразумение. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, както и за привличане на резервен съдия или резервен съдебен заседател. Не са налице основания за назначаване на  друг защитник освен упълномощения, като не са налице основания за назначаване на преводач или тълковник, както и за извършване на действия по делегация. По отношение взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „задържане под стража“ към настоящият момент не са налице основания за нейното изменение. По делото следва да бъдат приети представените от защитника на подсъдимия писмени доказателства. По делото не са направени искания за конституиране на страни в производството.

По изложените съображения съдът

 

ОПРЕДЕЛИ: №105/13.09.2018 г.

 

Делото е подсъдно на Окръжен съд- Ямбол.

Не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия.

Налице са основанията за разглеждане на делото по реда на Глава XXIХ от НПК.

Не са налице основанията на   чл. 248,  ал. 1,  т. 5 от  НПК.             

Не са налице основания за изменение на взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По т. 3 и т. 6 от ал. 1 на чл. 248 НПК определението на съда подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд- Бургас.

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото Епикриза при изписване от болница К. ООД на М. М.Д., и Амбулаторен лист №37824/17.08.2018 г. от УМБАЛ „Света Екатерина“.

 

С оглед направеното изявление от прокурора и защитника на подсъдимия и разпоредбата на чл. 252 ал. 1 от НПК съдът пристъпва към незабавно разглеждане на същото  по реда на Глава XXIХ от НПК.

 

Прокурорът  - Уважаема г-жо Председател, уважаеми съдебни заседатели, днес, преди началото на настоящото съдебно заседание беше постигнато споразумение за решаване на делото на съдебното производство по реда на чл. 384, вр. чл. 381 от НПК между ЯОП и защитника на подсъдимия М. съгласно, което подсъдимия се признава за виновен в това да е осъществил описаното в обвинителния акт деяние с оглед на чл. 242 ал. 2 пр. 1, вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК му се определяна наказание 3 години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 5 години. На основание чл. 242 ал. 7 от НК се отнема в полза на държавата предмета на престъплението 1983,500 гр. високорисково наркотично вещество - хашиш.

На основание чл. 242 ал. 8 от НК се отнема в полза на държавата и МПС послужило за превозване на стоката - л. а. марка и модел „Фолксваген Туарег“ с румънски *******, собственост на „*******- ООД, Р. Румъния, ведно с ключа и свидетелството за регистрация на МПС.

Направените по делото разноски 721,25 лв. се присъжда в тежест на подсъдимия.

В този смисъл е постигнатото споразумение. Моля, да приемете, че същото отговаря на закона и морала и да го одобрите.

Подс. М.М.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и  съм съгласен с последиците. Доброволно се съгласих с това споразумение.

 

След съвещание и на основание чл. 382 ал. 5 от НПК съдът предлага промени в  споразумението като счита, че с оглед на степента на обществена опасност на деянието  следва да бъде наложено и второто кумулативно предвидено в закона наказание, а именно ГЛОБА в размер на 50 000 лв.

 

Прокурорът - Не възразявам по направеното предложение за изменение на споразумението.

Адв. З. - Съгласни сме с така направеното изменение на споразумението.

 

Подс. М.М. - Съгласен съм с така направеното предложение от съда за изменение на споразумението.

 

Окончателно споразумение, сключено между прокурора от Окръжна прокуратура-Ямбол - Живко Илиев и защитника на подс. М.М. - адв. З., както следва:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М-Д. М., роден на ***г. в Р. Румъния, живущ в гр. Бистрица, Р. Румъния, румънски гражданин, румънец, с висше образование, работи като частен детектив, разведен, неосъждан, персонален № *****, паспорт № *******, издаден на 25.01.2017г. от Р. Румъния

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на 09.06.2018г. около 21.30 ч. през ГКПП - Лесово, обл. Ямболска с л.а. марка и модел „Фолксваген Туарег“ с румънски *******, собственост на „*******- ООД, Р. Румъния, без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България 20 пакета с високорисково наркотично вещество - хашиш с общо нето тегло 1 983,500 гр. със съдържание на активния наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол с концентрация за всички обекти 13%, на обща стойност 9 917,50 лв. , поради което и на основание  по чл. 242, ал. 2, предл. 1 , вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 2 от НК му се определяна наказание ТРИ ГОДИНИ  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 50 000 лв.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК наложеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на определението в сила.

На основание чл. 242, ал. 7 от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението - 1983,500 гр. високорисково наркотично вещество хашиш с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол с концентрация за цялото количество - 13%, съхранявани в ЦМУ - отдел „НОП-ЦМУ“ - София, предадени с приемателно-предавателни протоколи № 56680/07.08.2018г. и № 56679/07.08.2018г.

На основание чл. 242 ал. 8 от НК  ОТНЕМА в полза на държавата превозното средство, послужило за превозване на стоката - предмет на контрабандата - л. а. марка и модел „Фолксваген Туарег“ с румънски *******, собственост на „*******- ООД, Р. Румъния, ведно с ключа и свидетелството за регистрация на МПС /предадени на отговорно пазене с протокол от 10.06.2018г. и се намират на ГКПП - Лесово, в МПТюсово" при Митница-Бургас/.

 

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА: мобилен телефон ****с ИМЕИ *****, ИМЕИ ***** и мобилен телефон ****с ИМЕИ *****, ИМЕИ**** да се върнат на подсъдимия след влизане на определението в сила.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА полиетиленови торби и полиетиленови парчета да се унищожат след влизане на определението в сила като вещи без стойност.

 

Направените по делото разноски в размер на 721,25лв.  следва да се платят от подсъдимия по сметката на Митница Бургас.

ПРИЧИНЕНИ ЩЕТИ - няма.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

ПРОКУРОР:

               Ж. Илиев

ПОДСЪДИМ:

               М.М.

ЗАЩИТНИК:

               Адв. З.

 Съдът намира, че така постигнатото споразумение между прокурора и защитника на подсъдимия - адв. З. не противоречи на закона и морала. Споразумението е изготвено съгласно изискванията на чл. 381 от НПК и касае престъпление извън обхвата на изрично изброените в нормата на чл. 381 ал. 2 от НПК, за които законодателят не допуска решаване на делото със споразумение. Събраните по делото доказателства обосновават извод за извършено от подсъдимия престъпление по чл. 242 ал. 2 от НК. Наложените на подсъдимия наказания по вид и размер съответстват на степента на обществена опасност на деянието и на извършителя. Подсъдимият е с чисто съдебно минало като от представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства и тези приложени по ДП е видно, че същият е с влошено здравословно състояние, поради което приложението на чл. 66 от НК е обосновано. Съдът счита, че с така наложените наказания биха се постигнали целите на наказанията визирани в чл. 36 от НК.  Правилно е и приложението на ал. 7 и ал. 8 на чл. 242 от НК като са отнети в полза на държавата както предмета на контрабандата, така и превозното средство, с което предмета на престъплението е превозено.

По изложените съображения и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ: №106/13.09.2018 г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между прокурор от Окръжна прокуратура - Ямбол - Живко Илиев и защитника на подсъдимия - адв. З. от Софийска адвокатска колегия.

На основание чл. 242, ал. 7 от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението - 1983,500 гр. високорисково наркотично вещество хашиш с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол с концентрация за цялото количество - 13%, съхранявани в ЦМУ - отдел „НОП-ЦМУ“ - София, предадени с приемателно-предавателни протоколи № 56680/07.08.2018г. и № 56679/07.08.2018г.

На основание чл. 242 ал. 8 от НК  ОТНЕМА в полза на държавата превозното средство, послужило за превозване на стоката - предмет на контрабандата - л. а. марка и модел „Фолксваген Туарег“ с румънски *******, собственост на „*******- ООД, Р. Румъния, ведно с ключа и свидетелството за регистрация на МПС /предадени на отговорно пазене с протокол от 10.06.2018г. и се намират на ГКПП - Лесово, в МПТюсово" при Митница-Бургас/.

ОСЪЖДА подсъдимия М-Д. М. да заплати направените по делото разноски в размер на 721,25 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на Митница- Бургас.

С оглед на обстоятелството, че на подсъдимия е определено условно наказание съдът счита, че следва да бъде отменена взетата по отношение на него мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По изложените събражения съдът

 

ОПРЕДЕЛИ: №107/13.09.2017 г.

 

ОТМЕНЯ взетата по отношение на подс. М-Д. М., роден на ***г. в Р. Румъния, живущ в гр. Бистрица, Р. Румъния, румънски гражданин, румънец, с висше образование, работи като частен детектив, разведен, неосъждан, персонален № ******, паспорт № *******, издаден на 25.01.2017г. от Р. Румъния мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Подсъдимия М-Д. М. да се освободи незабавно освен ако не се задържа на друго основание.

Прекратява прозиводството по НОХД №246/2018 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

Определението е окончателно.

Подс. М.М.- Не желая писмен превод на споразумението на румънски език.

На преводача Д.Г.К. да се изплати сума в размер на 50 лв. за устния превод, от сметката на Окръжен съд- Ямбол.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание , което приключи в  15.50 ч.