ОПРЕДЕЛЕНИЕ№305

 

16.08.2018 г.


 

гр.Ямбол


 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,                      П-ри въззивен наказателен състав

в закрито заседание на шестнадесети август две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА КОНДОВА ТОНКА МАРХОЛЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВЧНД № 245 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по частна жалба на Ж.Т.Д. ***, ЕГН **********, срещу Определение № ****г., постановено по ЧНД № **** по описа на РС-гр.Ямбол, с което като недопустима е оставена без разглеждане жалбата на Д. срещу Постановление на РП-Ямбол от 19.10.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № 125/2016 г. по описа на ОД на МВР - Ямбол, а производството по делото е прекратено.

В жалбата се навеждат доводи за неправилност на атакуваното определение. Жалбоподателката Д. твърди, че притежава качеството на пострадало лице, т.к. в следствие на бездействието на управителя на „****"ООД и в резултат на извършеното престъпление по чл.227б, ал.2 вр.ал.1 от НК, в качеството си на собственик на 30% от капитала на дружеството, е претърпяла огромни вреди. Отделно, оспорва извода на районният съд, че жалбата й е просрочена, като посочва, че на отбелязаната на обратната разписка дата 25.10.2017 г. същата не е получавала препис от постановлението на РП-Ямбол за прекратяване на наказателното производство и подписа на разписката не е изпълнен от нея. Твърди, че е узнала за процесното постановление на РП-Ямбол на 19.06.2018 г. след като сама е потърсила в РП-Ямбол информация за заведения от нея сигнал на 09.09.2016 г. Иска се отмяна на обжалваното определение.

Настоящата съдебна инстанция като се запозна със събраните по делото доказателства, атакувания първоинстанционен съдебен акт, като обсъди наведените в жалбата доводи и съобрази закона, намира от правна и фактическа страна следното:

Частната жалба е процесуално допустима, като подадена в преклузивния 7-дневен срок, от надлежно легитимирано лице, при наличие на правен интерес от обжалването. Разгледана по същество, същата се преценя като неоснователна по следните съображения:

Въззивният съд напълно споделя извода на решаващия такъв, че Ж.Т.Д. не притежава процесуалното качество на пострадало лице по смисъла на нормата на чл.243, ал.4 вр.чл.74, ал.1 от НПК, т.к. престъплението по чл.227б, ал.2 вр.ал.1 от НК не е резултатно такова и вредите не са елемент на този престъпен състав. Поради това, Ж.Д. не е надлежно легитимирано лице в производството по чл.243 от НПК. В тази връзка, жалбата й срещу Постановление на РП-Ямбол от 19.10.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № 125/2016 г. по описа на ОД на МВР - Ямбол, се явява процесуално недопустима. С оглед на това, с атакуваното определение PC-Ямбол правилно я е оставил без разглеждане по същество и е прекратил производството по ЧНД № **** по описа на съда, образувано по повод на същата тази жалба.

Предвид наличието на горепосоченото основание за прекратяване на ЧНД № **** по описа на PC-Ямбол, а именно -липса на процесуална легитимация Ж.Д. да обжалва постановлението на районна прокуратура за прекратяване на наказателното производство, обстоятелството дали жалбата й е подадена в срок или е просрочена, остава ирелевантно за спора.

 

Водим от горното, Ямболският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № ****г., постановено по ЧНД № **** по описа на РС-гр.Ямбол.

Определението е окончателна.