Р Е Ш Е Н И Е

                                                   2.08.2018г.                                        гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд                                      І-ви въззивен наказателен състав

На  2 август                                                                                                2018 година

В публично заседание в следния състав  състав:

                                                                     Председател:  Диана Фарфарова

                                                                            Членове:   Петранка Жекова

                                                                                               Иван Иванов

Секретар  И. Златева

Прокурор  М. Божидаров

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД. №  221  по описа за 2018г.  За да се произнесе взе предвид следното:

Въззивното производство е образувано по жалба на въззивника Л.Л.Л., депозирана чрез служебно назначения му защитник адв. Д.А. против решение  № 190/ 12.07.2018г.постановено по чнд № 222/2018г.по описа на Районен съд- Елхово.

С обжалваното решение въззивника е настанен на задължително лечение  от шизоафективно разстрйство, маниен тип за срок от три месеца  в  Държавна психиатрична болница гр.Раднево, при стационарна форма на лечение.

На основание чл.162, ал.3 от ЗЗ С.И.Л. е назначена да изразява информирано съгласие за лечението на въззивника Л.. 

В жалбата се навеждат доводи за неправилност на обжалваното решение, като се твърди че от събраните доказателства не може да се направи категоричен извод, че Л. боледува от психично заболяване от кръга изброените в чл.146 ЗЗ, както и не е доказано същия да е опасен за себе си или за околните. На това основание се иска отмяна на  обжалваното решение.  

Въззивникът участва  в съдебно заседание лично и чрез служебно назначен защитник адвокат А., чрез който прави искане съда да  отмени обжалваното решение, тъй като същия не страда от психично заболяване.

 Участващият по делото прокурор прави искане да се потвърди обжалваното решение, като правилно и обосновано, тъй като доводите в жалбата на въззивника са неоснователни.

ОС- Ямбол след като обсъди доводите в жалбата, пледоарията на пълномощника на въззивника и на  прокурора и съгласно правомощията си по чл.312 и чл.313 НПК, извърши цялостна служебна проверка на обжалваното решение приема следното:

Жалбата  е процесуално допустима, тъй като е подадена в срока по чл.163 ал.1 ЗЗ и от лице имащо право и интерес да обжалва. Разгледана по същество същата се явява  неоснователна по следните съображения:

Приетата от районния съд фактическа обстановка е правилна и обоснована и напълно се споделя от въззивната инстанция. По делото е безспорно установено,  че привлечения не се води на диспансерно наблюдение, но от 2002г. е налице промяна в поведението му. Поради промяна в поведението му е консултиран с психиатър, като в началото е приемал предписаните му медикаменти. По негова инициатива обаче спрял  лечението си в домашни условия, след което състоянието му се влошило. В последните няколко месеца поведението му е станало нелепо, като заявявал че чува гласове, че е продал дърводелския си цех на английската кралица, че е празнувал рождения си ден с извън земни и т.н.  Станал е агресивен към баща си и съседите, като хвърлил нож в посока към св.П.От заключението на назначената съдебно- психиатрична експертиза е видно, че привлечения боледува от психично заболяване – шизоафективно разстрйство, маниен тип. Към момента състоянието му е високо рисково за възможни болестно мотивирани прояви спрямо околните. С оглед на заболяването си  същия възприема повърхностно реалните факти и събития, изгражда неправилни съждения и умозаключения, провокирани от наличната болестна симптоматика, има нисък до липсващ праг на самоконтрол, поради което често влиза в конфликтни ситуации. В предвид факта,       че в момента не провежда никакво лечение, психичното му състояние се усложнява и поведението му става непредвидимо и опасно за обществото, за околните и за самия него. Според заключението  привлеченият не може да се грижи сам за себе си и затова лечението му следва да бъде проведено в болнични условия- ДПБ Раднево, за срок от три месеца.

Районният съд е направил пълен анализ на събраните доказателства, който се споделя от въззивната инстанция и е ненужно да се преповтаря.

При напълно изяснена фактическа обстановка решаващият съд е достигнал до обоснован и правилен извод за наличие на кумулативните предпоставки на чл. 155 от ЗЗ, тъй като заболяването на привлечения е посочено в чл.146 ал.1 т.1 от ЗЗ и едновременно с това са налице доказателства, че поради заболяването си може да извърши престъпление и представлява опасност за себе си, за близките си и за околните.

Срокът и формата на лечението и лечебното заведение е съобразено със заключението на съдебно- психиатричната експертиза, поради което се споделя от проверяващия съд.

Законосъобразно и съобразено отново със становището на вещото лице психиатър д-р Д.е приложението на разпоредбата на чл. 162, ал.3 от ЗЗ, като за лице което да изразява информирано съгласие за лечението на привлечения е определена неговата майка.    

Доводите в жалбата на привлечения, че няма основание да бъде настанен на задължително лечение, тъй като по отношения на него е налице психологически проблем, а не психично заболяване не се споделят от въззивната инстанция. От заключението на съдебно- психиатричната експертиза, изготвена от вещото лице д-р Д, която се кредитира напълно от проверяващия съд безспорно се доказва, че същия боледува от психично заболяване- шизоафективно разстрйство, маниен тип.

Районният съд правилно е приел, че са налице кумулативните предпоставки на чл.150 ал.1 и чл.146  от ЗЗ, тъй като привлечения боледува от психично заболяване /посочено в чл.146 от ЗЗ/ и едновременно с това са налице достатъчно доказателства за да се приеме, че поради заболяването си представлява , пряка и непосредствена опастност за живота и здравето на околните.  По съображения изложени по- горе въззивната инстанция споделя този извод на районния съд.

По изложените го- горе съображения, въззивната инстанция в настоящия съдебен състав счита, че обжалваното решение следва да бъде  изцяло потвърдено, тъй като не са налице основания за неговото  изменение или отмяна .

Водим от горното и на основание чл.163 ал.1 от Закона за здравето , вр.с чл.338 от НПК, Ямболския окръжен съд ,     

                                                                                                                                                          

                        

                       Р             Е              Ш             И        :

 

 

 ПОТВЪРЖДАВА   изцяло решение № 190/ 12.07.2018г.постановено по чнд № 222/2018г.по описа на Районен съд- Елхово.

Решението не  подлежи на касационно обжалване и протестиране.

 

               

 

                             Председател:                   Членове:1.                        2.