П Р О Т О К О Л

 

 

08.08.2018  година                                                                                        гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                         VІ-ти     Наказателен състав

На осми август                                                                                         2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                     

 

Секретар  М. Коматарова

Прокурор  Д. Георгиева

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 237 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

          Окръжна прокуратура - Ямбол, редовно призована, изпраща представител.

          Обвиняемият О.Б., редовно призован, се явява лично и с адв. А., редовно упълномощена.

          Преводачът М.Я.Ш., редовно призована, се явява.

 

          Видно от данните по делото, обвиняемият О.Б. не владее български език, поради което и съдът намира, че на същия следва да бъде назначен преводач от български език на турски език и обратно и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          НАЗНАЧАВА М.Я.Ш. за преводач на обвиняемия О.Б. от български език на турски език и обратно.

 

          СНЕМА самоличността на преводача, както следва:

 

          М.Я.Ш. - **г., н..

          Преводачът се предупреди за наказателната отговорност по чл.290 ал.2 НК и обеща да даде верен и точен превод.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв. А.: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че липсват процесуални пречки по хода на делото и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          СНЕМА самоличността на обвиняемия Б. от представените в съдебно заседание разрешение за пребиваване в Република България № ********* с валидност до **.**.****., както и от турски паспорт с № **********, издаден на **.**.****г.., с валидност до ****г., както следва:

 

          О.Б. (O.B.) - роден на ***г. в гр. Т., гражданин на Р.Т., с * гражданство, номер на паспорт *********, издаден на **.**.****г., персонален номер ***********, ш., ж., с постоянен адрес в гр. *, кв. * № **, вх.*, ет.*, ап.*, н..

 

          На основание чл. 274 и чл. 275 НПК на страните се разясниха правата им, по повод на което:

 

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

          Адв. А.: Нямам искания, бележки и възражения. Не правя отводи на състава на съда и секретаря.

 

          ДОКЛАДВА СЕ споразумението от прокурора.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението така, както е внесено.

 

          Адв. А.: Поддържам постигнатото с прокуратурата споразумение.

 

          Обв. О.Б.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам споразумението и неговите последици. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

          На основание чл.382 ал.6 НПК в протокола СЕ ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

 

          Обвиняемият О.Б. (O.B.) - роден на ***г. в гр. Т., гражданин на Р.Т., с * гражданство, номер на паспорт *********, издаден на **.**.****г., персонален номер ***********, ш., ж., с постоянен адрес в гр. *, кв. * № **, вх.*, ет.*, ап.*, н., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на **.**.**** г., около **.** часа, от Р.Т. за Р.Б., на трасето за обработка на входящи леки автомобили и автобуси, посредством микробус марка "Ф.", модел "Т." с български peг. № *******, собственост на фирма „С.Т." ЕООД, е пренесъл през границата на страната от Р.Т. в Р.Б., без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, както следва:

          - 15 броя опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Humatrope 18IU 6mg, на стойност 9015 лв. /15 бр.х 601 лв./бр./;

          - 55 броя опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Humatrope 72IU 24mg, на стойност 44 000 лв. /55 бр. х 800 лв./бр./;

          - 5 бр. опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Genotropin 12 mg, на стойност 2180 лв. /5 бр.х 436 лв./бр./ - на обща стойност 55 195 лв. /петдесет и пет хиляди и сто деветдесет и пет лева/, поради което на основание чл.242, ал.1, б."д" от НК вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

          На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода" за срок от ТРИ ГОДИНИ.

          На основание чл.55, ал.3 от НК НЕ НАЛАГА по-лекото наказание „Глоба", което законът предвижда, наред с наказанието „Лишаване от свобода".

          На основание чл.242, ал.7 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата предмета на контрабандата - 15 броя опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Humatrope 18IU 6mg, 55 броя опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Humatrope 72IU 24mg, 5 бр. опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Genotropin 12 mg, на съхранение в склад на Митница - Бургас.

          На основание чл.242, ал.8 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата превозното средство, послужило за превозването на стоките, предмет на контрабанда - микробус марка "Ф.", модел "Т." с български рег. № *******, собственост на фирма „С.Т." ЕООД, намиращ се на съхранение, ведно с контактен ключ и свидетелството за регистрация на МПС, в МП - Л., предаден с протокол за отговорно пазене.

          С престъплението не са причинени имуществени вреди.

          Направените разходи по делото в размер на 150 лв. за възнаграждение на вещи лица се възлагат на обвиняемия, които същият следва да внесе по сметката на Агенция „Митници" - Митница-Бургас.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:

                     /Д. Г./                            ЗАЩИТНИК:

                                                                                            /Адв. М. А./

 

 

 

ОБВИНЯЕМ:

                      /О.Б./

 

 

          Съдът намира, че така постигнатото между прокурора и защитника на обвиняемия Б. споразумение не противоречи на закона и на морала. Споразумението е изготвено съгласно изискванията на чл.381 от НПК и касае престъпление извън обхвата на изрично изброените в нормата на чл.381 ал.2 от НПК, за които законодателят не допуска решаване на делото със споразумение. Събраните по делото доказателства обосновават извод за извършено от обвиняемия Б. престъпление по чл.242 ал.1 б.Д от НК. Наложеното на обвиняемия наказание по вид и размер съответства на степента на обществена опасност на извършеното и на извършителя, като приложението на разпоредбата на чл.66 ал.1 от НК, с оглед чистото съдебно минало на обвиняемия Б., съдът намира за обосновано. С оглед на това съдът намери, че с така наложеното наказание биха се постигнали целите на наказанието по чл.36 НК. Съдът намира за правилно и приложението на ал.7 и ал.8 на чл.242 от НК, като са отнети в полза на Държавата както предметът на контрабандата, така и превозното средство, с което предметът на престъплението е превозен.

          С оглед на горното и на основание чл.382 ал.7 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № 91/08.08.2018г.

 

          ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между прокурора от Окръжна прокуратура - Ямбол и адв. А. - защитник на обвиняемия О.Б., роден на ***г. в гр. Т., гражданин на Р.Т., с * гражданство, номер на паспорт *********, издаден на **.**.****г., персонален номер ***********.

 

          На основание чл.242, ал.7 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата предмета на контрабандата - 15 броя опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Humatrope 18IU 6mg, 55 броя опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Humatrope 72IU 24mg, 5 бр. опаковки с медикамент /хормон на растежа/ с надпис Genotropin 12 mg, на съхранение в склад на Митница - Бургас.

 

          На основание чл.242, ал.8 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата превозното средство, послужило за превозването на стоките, предмет на контрабанда - микробус марка "Ф.", модел "Т." с български рег. № *******, собственост на фирма „С.Т." ЕООД, намиращ се на съхранение, ведно с контактен ключ и свидетелството за регистрация на МПС, в МП - Л., предаден с протокол за отговорно пазене.

 

          ОСЪЖДА обвиняемия О.Б. да заплати направените по делото разноски в размер на 150 лева, които същият следва да заплати в приход на Републиканския бюджет по сметка на Митница - Бургас.

 

          ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия О.Б. мярка за неотклонение "Домашен арест".

 

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 237/2018г. по описа на Окръжен съд - Ямбол.

 

          Определението е окончателно.

 

          Обв. О.Б.: Не желая писмен превод на споразумението.

 

          Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          На преводача М.Я.Ш. да се изплати от сметката на Окръжен съд - Ямбол възнаграждение в размер на 50 лева за извършения устен превод от български език на турски език и обратно.

 

          Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 12.00 ч.

 

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                 СЕКРЕТАР: